Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sekretar_psikhologichni_aspekti_menedzhmentu.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Психологічні аспекти праці менеджера Темперамент і управлінська діяльність

Темперамент – це характеристика індивіда з боку динамічних особливостей його психічних процесів і станів.

Існують різні типи темпераментів, але у чистому вигляді вони фактично не зустрічаються, оскільки кожна людина має як негативні, так і позитивні риси. Відомо, що Крилов, Кутузов були флегматиками; Суворов, Павлов, Петро I - холериками; Гоголь, Чайковський - меланхоліками; Герцен, Лермонтов - сангвініками.

До загальної характеристики типів темпераментів, включено різні риси. Так, холерики й сангвініки воліють працювати з людьми, у них є схильність до організаторської діяльності, продуктивність їх роботи знижується за умови регламентації.

Флегматики й меланхоліки воліють працювати з технікою або документацією, в умовах строгої регламентації вони виявляють більшу опірність і продуктивність, ніж холерики й сангвініки. Звідси зрозуміло, що робочі інструкції бажано формулювати для людей з різним темпераментом по-різному. Для однієї переважніше інструкції докладні, детальні, для інших - узагальнене й утримуюче мінімальне число допоміжних вказівок.

Для використання темпераменту з метою підвищення ефективності управлінської діяльності менеджера, необхідно підкреслити, що менеджерові потрібно знати не тільки тип темпераменту виконавця, підлеглого, але й так само й свій тип темпераменту, характерні риси й властивості.

Холерик. Це найбільш активний тип темпераменту. Така людина рішуча, ініціативна, рвучка, легко перемикається з однієї справи на іншу. Однак цей тип підданий бурхливим емоційним спалахам і швидко виснажує свою енергію. Особливо треба підкреслити, що несподіванка або різкість при роботі з ним зовсім неприпустимі. Холерик має велику працездатність, запальний, самолюбний, прямолінійний, швидко приймає рішення, самовпевнений, імпульсивний, товариський, охоче вступає в нові знайомства. Однак, спілкуватися з ним досить важко. Нерідко стає джерелом конфліктів, які виникають через його надмірну прямоту, різкість й запальність. Холерик віддає перевагу роботі з людьми, діяльність із частими перемиканнями з одного завдання на інше.

Сангвінік. Це сильна, жива, урівноважена людина. Часто здатний швидко й легко впоратися із самими важкими завданнями, однак має тенденцію до поверхневих рішень, нестійкі інтереси, товариський, швидко орієнтується у незнайомій обстановці, більш намагається уникнути конфліктів, виявляє гнучкість у спілкуванні з людьми, мова швидка та виразна, знаходить підхід до людей.

Флегматик. Любить працювати ретельно, без поспіху, повільний, має рідку наполегливість, спокійно ставиться до критики у свою адресу, прагне залишатися при своїй думці. У мові почувається докладність, деталізованість, хоча він теж рідко заговорює першим. Незворушність флегматика в складних умовах, посидючість і терпіння найкраще використати при виконанні тривалих робіт, розробці складних проблем. Для флегматика характерні стійкість уваги, він рівний у відносинах, строго дотримується виробленого розпорядку життя, системи в роботі.

Меланхолік. Це людина з високою чутливістю й малою реактивністю. Він нерішучий, часто проявляє високу вимогливість до себе й інших. Відчуваючи підтримку, може домогтися більших успіхів у творчій роботі. Меланхолік важко вступає в контакт із новими людьми. Відносно підлеглого меланхоліка зовсім неприпустимі не тільки різкість, дратівливість, брутальність, але й фамільярність, іронія. Це - слабкий тип особистості, що характеризується труднощами у виборі варіантів при прийнятті рішень, тривожністю, занепокоєнням, уразливістю. Меланхолік не

схильний до лідерства. Шукає підтримки й співчуття.

Використання темпераменту в управлінській діяльності. А тепер спробуємо визначити деякі властивості, що характеризують тип темпераменту, і представити це у вигляді таблиці:

Замкнутість Товариськість

Тривожність Меланхолік Холерик

Урівноваженість Флегматик Сангвінік

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]