Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_RP.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
591.89 Кб
Скачать

25. Сутність сукупної пропозиції праці.

Сукупна пропозиція праці — це загальна кількість праці, що пропонується на ринку праці при визначеній ціні протягом певного проміжку часу.

Розрізняють два підходи до визначення сукупної пропозиції робочої сили: вузький і широкий.

З точки зору вузького підходу пропозиція робочої сили складається з чисельності безробітних осіб, які вперше шукають роботу (безробітні) та працюючих осіб, що незадоволені умовами своєї праці.

Сукупна пропозиція робочої сили в широкому розумінні складається з вищеназваних категорій і зайнятого на цей період населення, яке а будь-який час може опинитися без роботи і поповнити ряди безробітних. Сукупна пропозиція праці у широкому розумінні може визначатись як трудові ресурси, економічно активне населення або трудовий потенціал.

Отже, сукупна пропозиція (£с)— це сума індивідуальних пропозицій на ринку праці (5/):

де і— порядковий номер індивідуальної пропозиції, N— кількість індивідуальних продавців на ринку праці.

  1. Крива сукупної пропозиції праці.

Крива сукупної пропозиції має вигляд позитивно нахиленої прямої

Крива сукупної пропозиції відповідає безлічі кривих індивідуальної пропозиції (в 2003 році на ринку праці України зареєстровано 22614,2 тис. економічно активних осіб), що мають свій мінімальний рівень заробітної плати Wмін. при якому індивід захоче працювати, та свій критичний рівень заробітної плати Wкр, при збільшенні якого індивідуальна пропозиція почне скорочуватись.

Крива сукупної пропозиції говорить про те, що чим більшими є доходи, які приносить праця, тим більш економічно активним буде населення, тобто тим більшою буде пропозиція праці. Точка Wмін на цьому графіку є крайньою точкою, що характеризує такий мінімальний рівень заробітної плати, який мотивує людей працювати. Така ситуація є загальноприйнятою. Разом з тим, в умовах кризової економіки діють інші закономірності.

Якщо люди не мають інших доходів, ніж доходи від праці, вони вимушені працювати навіть тоді, коли заробітна плата наднизька, і щоб отримати необхідну для виживання суму грошей, вони збільшують обсяги пропозиції. Це стосується як збільшення індивідуальної пропозиції праці: вторинна зайнятість, скорочення споживання платних послуг (перенесення цієї роботи в сім'ю), забезпечення родиною продуктами харчування і отримання додаткових доходів за рахунок праці вдома, в підсобних господарствах; так і збільшення сукупної пропозиції праці: розширення зайнятості жінок, навіть з малими дітьми, зайнятість молоді, що навчається, зайнятість пенсіонерів, дитяча праця. При цьому на кривій пропозиції праці крім вже розглянутого відрізку "економічно вільної" пропозиції праці (WмінW1) з'являється відрізок "економічно вимушеної" пропозиції праці (WмінW2).

27-28 Фактори, що впливають на пропозицію праці.

Закон пропозиції праці

Як видно із рисунку кривої сукупної пропозиції, її обсяг в першу чергу залежить від рівня заробітної плати. Взаємозв'язок між пропозицією праці та рівнем заробітної плати виражається законом пропозиції праці — при інших рівних умовах на конкурентному ринку праці обсяг пропозиції праці знаходиться в прямій залежності від його ціни.

Зміна рівня заробітної плати призводить до переміщення по кривій сукупної пропозиції: вгору— при зростанні заробітної плати і вниз — при зниженні рівня оплати праці (рис. 6.3).

Рис. 6.3. Вплив заробітної плати на обсяг сукупної пропозиції праці

Крім заробітної плати на обсяг сукупної пропозиції впливають такі фактори:

1. Кількість продавців праці, яку характеризує чисельність економічно активного населення, статево-вікова структура населення (+N);

2. Міграція населення: приріст населення внаслідок міграційних потоків (+М), скорочення (-М);

3. Рівень добробуту нації, розвиненість системи соціального захисту (-Д);

4. Розвиненість фінансового ринку, ринку нерухомості та майна, що дозволяє людям використовувати нетрудові доходи (-НД);

5. Рівень оподаткування доходів населення (-0);

6. Встановлена тривалість робочого дня, тижня, місяця, року (-Т);

7. Національні традиції, наприклад, обмеження жіночої праці (-НТ);

8. Діяльність професійних спілок на ринку праці (+,- ПС) Отже, сукупна пропозиція праці є функцією:

Дані впливають на обсяг сукупної пропозиції неоднозначно. Фактори, яким відповідає додатній знак, прямо впливають на рівень сукупної пропозиції. Фактори, яким відповідає від'ємний знак, мають зворотній вплив на обсяг сукупної пропозиції на ринку праці.

Так, збільшення чисельності економічно активного населення, покращення статево-вікової структури населення позитивно вплине на обсяг сукупної пропозиції, переміщуючи криву сукупної пропозиції вправо-вниз. І навпаки, зменшення чисельності економічно активного населення призведе до переміщення кривої сукупної пропозиції вліво-вгору. При підвищенні, наприклад, добробуту населення, розвитку системи соціального забезпечення, сукупна пропозиція праці скоротиться, а її крива переміститься вліво-вгору. І навпаки. Профспілки можуть впливати на сукупний попит і в плані скорочення, і в плані її збільшення, в залежності від питань, які вони вирішують. Якщо це забезпечення зайнятості, то даний фактор діє із знаком "+", якщо забезпечення гідної заробітної плати, із знаком "-". Детальніше дію профспілок було розглянуто в курсі "Мікроекономіка".

а) б)

Рис. 6.4. Переміщення кривої сукупної пропозиції під впливом недоходних факторів: а) підвищення сукупної пропозиції;

б) скорочення сукупної пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]