Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Соколовой.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

3.4. Захист курсової роботи

Курсові роботи, які оформлені згідно зі всіма вимогами і заслуговують позитивної оцінки на підставі рекомендації наукового керівника, допускаються до захисту.

Захист курсової роботи - це прилюдний виклад основних положень роботи та відповіді на запитання членів комісії. До членів комісії належать: науковий керівник, викладачі кафедри. На захисті можуть бути присутні студенти або викладачі, які працюють на інших кафедрах. Тривалість захисту однієї роботи -до 15 хвилин.

Структура доповіді під час захисту роботи може бути визначена такою: тема, предмет (об'єкт) дослідження, мета, етапи роботи; основні результати теоретичного та практичного вивчення проблеми; висновки щодо практичної значущості проблеми. Студент може коментувати розроблену практичну частину курсової роботи. У кінці виступу можна визначити напрямки щодо подальшого дослідження проблеми. Тривалість виступу студента - до 8 хвилин.

Після завершення доповіді студент відповідає на поставлені запитання членів комісії та критичні зауваження наукового керівника, які викладено у письмовій рецензії на курсову роботу.

Оголошення оцінок відбувається після обговорення членами комісії результатів захисту та доводиться до відома студентів у день захисту. Члени комісії мають право давати рекомендації студентові щодо подальшої роботи над проблемою або щодо вдосконалення роботи. У разі необхідності (якщо виставлена оцінка «незадовільно») члени комісії визначають термін підготовки роботи або її повторного захисту.

3.5. Захист дипломної, магістерської роботи

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь щодо дипломної, магістерської роботи і підготовлені наочні матеріали (4-6 сторінок із найважливішими ілюстративними матеріалами, оформленими у вигляді плакатів, у вигляді ксерокопійованого роздавального матеріалу, а також з використанням сучасних комп'ютерних технологій).

Захист дипломної, магістерської роботи проводиться на засіданні Державної екзаменаційної комісії. Форма захисту - прилюдна. На захисті можуть бути присутніми наукові керівники, рецензенти, викладачі, студенти, батьки студентів.

Тривалість захисту однієї роботи не повинна перевищувати ЗО хвилин. Час, відведений на розгляд роботи одного студента розподіляється таким чином: 10-12 хвилин - наукова доповідь за результатами дослідження проблеми; 10-хвилин -відповіді на запитання членів ДЕК та присутніх, на критичні зауваження рецензентів. До 3-хвилин - виступ наукового керівника з визначенням ступеню самостійності виконаного дослідження. 1-2 хвилини - заключне слово доповідувача (студента-дипломника).

Структура доповіді студента: обгрунтування актуальності теми дослідження, визначається предмет (об'єкт), мета, гіпотеза та методологія дослідження; викладається зміст та результати проведеного теоретичного та практичного дослідження проблеми; визначається теоретична та практична значущість проблеми; викладаються результати проведеного педагогічного експерименту і проводиться аналіз даних констатуючої та формуючої частин, якщо це робота з методики навчання іноземної мови. Особливе місце має бути відведене обґрунтованим висновкам, пропозиціям і рекомендаціям щодо впровадження результатів дослідження.

Кінцевими є положення, які виносяться на захист.

Особливу увагу слід приділити викладу результатів власного дослідження, розробленим рекомендаціям. Доповідь може бути наочно представлена у схемах, таблицях, графіках тощо. Для презентації результатів наукового дослідження використовуються сучасні інформаційні технології.

Перед захистом студенту слід ретельно прочитати рецензію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження і по можливості усунути зазначені недоліки або дати аргументовану відповідь у доповіді.

Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

Студент стисло доповідає комісії про сутність проведеного дослідження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь посиланням на наочні матеріали.

Після доповіді студента голова ДЕК або його заступник зачитує рецензію на дипломну, магістерської роботу, і студент має можливість відповісти на всі зауваження рецензента.

Під час захисту дипломної, магістерської роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі, спеціалісти можуть ставити студенту запитання щодо змісту дипломної (магістерської) роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і короткими.

Після відповіді на запитання оголошується відгук наукового керівника виконаної дипломної роботи.

За результатами захисту дипломної, магістерської роботи на закритому засіданні ДЕК приймає рішення щодо оцінки захисту і роботи (враховуючи відзив керівника, рецензента, зміст доповіді, відповіді на запитання), про присвоєння спеціалісту, магістру відповідної кваліфікації і про видачу йому диплома державного зразка.

Засідання ДЕК оформляється протоколом, до якого вносяться відповідні оцінки за складання іспитів і захист, записуються запитання членів ДЕК і присутніх на захисті, особисті думки членів ДЕК, зазначається одержаний освітній рівень, а також назва державного документа про освіту (диплом), який видається випускникові ВНЗ.

Протокол підписують голова і члени ДЕК, які брали участь у засіданні.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, у якому відображаються: основні кількісні показники щодо рівня і якості успішності за результатами проведених екзаменів і захистів; характеристики виконаних дипломних, магістерських робіт щодо можливості впровадження конкретних пропозицій у педагогічну практику тощо.

Студент, який отримав на захисті дипломної, магістерської роботи незадовільну оцінку, має бути відрахованим із ВНЗ і в цьому випадку йому видається академічна довідка встановленого зразка. За ним залишається право бути повторно допущеним до складання державних екзаменів (якщо він одержав незадовільну оцінку на екзамені) або до захисту дипломної, магістерської роботи протягом наступних трьох років. Повторно дипломна (магістерська) робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту, дозволу ректора і рішення випускової кафедри про затвердження теми і об'єкта дослідження, призначення наукового керівника. На вимогу кафедри тему дипломної (магістерської) роботи може бути змінено або в межах тієї ж теми матеріали роботи студент може суттєво оновити і доповнити.

Якщо захист дипломної (магістерської) роботи не відбувся з поважних причин, про що студент у ДЕК має подати відповідні документи, ректор ВНЗ може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК із захисту дипломних робіт, але не більше як на один рік.

Незалежно від причин повторний захист дипломних (магістерських) робіт, складання державних іспитів у той же рік категорично забороняється.