Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

44 Надати визначення ціінової політики та стратегії фірми

Цінова політика – це загальні принципи, яких дотримується фірма при встановленні цін на свої товари та послуги.

Суть цінової політики полягає у встановленні таких цін на товари фірми і вмінні так варіювати ними залежно від попиту на ринку, щою оволодіти його певною частиною, забезпечити певний обсяг прибутку і вирішувати інші стратегічні і оперативні завдання.

Цінова політика фірми визначається в першу чергу її власним потенціалом, наявністю достатнього капіталу, кваліфікованих кадрів, організацією діяльності, а не лише співвідношенням попиту та пропозиції.

Політика цін і управління ціноутворенням відіграють настільки важливу роль, що є одним із основних моментів її стратегічного розвитку.

Підприємству, що працює в ринкових умовах, необхідно відповідно до основних принципів цінової політики розробити цінові стратегії фірми, керуючись якими воно може ефективно вирішувати задачі, які виникають перед ним.

Цінова стратегія – це основні напрямки, заходи та методи, за допомогою яких може бути досягнута визначена мета цінової політики підприємства, це довго- та середньострокові рішення, щодо встановлення і зміни цін, вибір фірмою можливої динаміки зміни ціни товару в ринкових умовах.

Цінова стратегія це своєрідний напрямок у якому буде рухатися фірма в своєму прагненні досягти поставленої мети.

Розробка цін стратегії – це постійний процес. Не можна визначити старегію, а потім багато років користуватися нею без коректування.

Цін стратегія повинна відповідати загальній маркетинговій стратегії, якої у даний момент дотримується фірма.

Цін стратегія може розроблятися для різних ринків, для різних товарів, для різних стадій ЖЦТ. Головними учасниками розробки цін стратегії є маркетологи, фін менеджери.

45 Надати характеристику лідера на ринку у встановленні ціни

Стратегія «лідера на ринку» використовується як стратегія підприємства, так і як стратегія встановлення цін на нові товари.

Завоювання лідерства на ринку у встановленні ціни – це найбільш активна і престижна стратегія ціноутворення для великих підприємств і об’єднань.

Цінове лідерство відображає положення підприємства на ринку, як найбільш активного при встановленні загальних цінових рівнів на певний вид продукції, уведенні нових елементів у структуру ціни, одним з першиз змінюю чого ціну на товар, що може впливати на рівень біржових цін.

Іншими словами під-во може підвищувати або знижувати ціну на ту чи іншу продукцію, виходячи з власних цілей розвитку. Інші під-ва змушені слідувати за ним при встановленні ціни на свій товар.

Для того, щоб зайняти положення лідера на ринку, підприємство повинно мати достатні можливості і потенціал.

Найбільш сильна залежність встановлюється у випадку, коли під-во –лідер займає домінуюче положення.

Домінуюче положення на ринку – це надзвичайний стан суб’єкта на ринку визначеного товару, що надає йому можливість впливати на конкурентів, ускладнюючи доступ на ринок іншим суб’єктам та тим чи іншим способом обмежувати їх економічну діяльність.

Домінуючим визначається положення суб’єкта, частка якого на ринку визначеного товару перевищує 35%.

Ринок з одним домінуючим під-вом, коли його питома вага на ринку сягає значної величини, порядку ¾ ринку, стає монополізованим.

Стратегія «лідера на ринку» як стратегія ціноутворення на нові товари полягає у тому, що ціни на нові товари встановлюють з врахуванням ціни лідера у галузі чи на ринку. Ціна під-ва може бути вищою за ціну компанії-лідера, але тільки у тому випадку і настільки, наскільки якість даного товару вища, за якість товару лідера. Ця стратегія частіше важливіша для підприємств, які виготовляють невеликі партії товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]