Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
флорист.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

6. Технологія виготовлення квіткових композицій напівсферичної та сферичної форми.

Композиції півсферичної форми можуть бути різною габаритности від 10 до 100см в діаметрі. Розмір композиції залежить від її призначення. Розмір композиції диктує своє застосування в інтер'єрі різних приміщень.

Композиції півсферичної форми можуть складатися з різних квіткових рослин: садових, польових, оранжерейних і екзотичних.

Невеликі, середньої величини композиції встановлюють в інтер'єрах будинки, службових приміщеннях, офісах. Більш габаритні композиції використовують для оформлення приміщень великого розміру: холів, готелів, театрів, ресторанів, концертних залів. Композиція цієї форми універсальна. Міняючи розмір і асортимент квіткових рослин, їх кольорову гамму, можна скласти композицію для різних приміщень і приводів.

Півсферична квіткова композиція завжди симетрична, кругового огляду і виконується тільки в масивному стилі.

Робота над складанням композиції починається з визначення її призначення і передбачуваного розміру. Згідно цьому підбирають емність потрібного розміру і форми, спосіб фіксації квіткового матеріалу і надійно закріплюють його на емності. Потім підбирають і обробляють квітковий матеріал і стаффаж. Асортимент квіткових рослин, його кольорова гамма та вид аранжувальної зелені залежить від призначення квіткової композиції та її розміру. Краще всього використовувати квіткові рослини округлих форм - троянди, гвоздики, іриси, гербери, анемони, ромашки, маргаритки і інші квіткові рослини у поєднанні з ними. Аранжувальна зелень повинна бути в основному об'ємних і перистих форм.

Визначивши параметри композиції, визначають висоту першого елементу він визначає габаритность всієї композиції. Все подальші елементи композиції будуть такої ж довжини. Перший елемент композиції встановлюють вертикально під кутом 900 і ділить композицію на дві однакові частини. Потім на однаковій відстані, поступово збільшуючи кут нахилу, встановлює решта квіткових елементів (під кутом нахилу 50-100-150-450-750-900). Правильно складена квіткова композиція повинна відповідати контурам півсфери і створювати враження, що всі елементи виходять часто з однієї крапки з основи (геометричного центру). Стаффаж встановлюється за таким принципом.

7. Технологія виготовлення квіткових композицій трикутної симетричної та трикутної асиметричної форми.

Квіткова композиція трикутної симетричної форми може бути односторонньою і кругового огляду. Структура композиції проста.

Пропорціонування елементів в композиції цієї форми виконується за принципом золотого січення.

Висота першого (І) елементу визначає габаритность всієї композиції. Горизонтальна лінія повинна бути такого ж розміру, як і вертикальна. Розмір композиції залежить від її

призначення.

У підготовлену основу, що складається з ємності потрібного розміру і форми, а також способу кріплення вводять головні елементи. Вони складають каркас композиції.

Вертикальна опорна лінія (І елемент) - це головна вісь, навколо якої встановлюють всі подальші елементи. Вони спрямовуються вгору, створюючи динамічний настрій. Після установки вертикального елементу все подальші встановлюються під кутом нахилу в певному ритмі, від вершини до підстави з кутом нахилу 50-100-150-450-750-900

Встановивши квіткові рослини в центральній частині, переходять до роботи над правою і лівою стороною композиції. Цю роботу можна виконувати по черзі, врівноважуючи симетричність форми і коректуючи ритмічну організованість, або одночасно. Рослини горизонтальної лінії розташовують в зворотній послідовності 900-750-450.

Для композиції цієї форми використовують стаффаж лінійних, витягнутих, перистих і об'ємних форм. Стаффаж лінійних і перистих форм встановлюють по вертикальний та горизонтальні лінії, Об'ємними стаффажем заповнюють простір між квітковими елементами, додаючи композиції об'єм. Квітковий матеріал різноманітний на прямих стеблах.

Квіткова композиція трикутної асиметричній форми. Для цієї форми характерний зсув осьової лінії. Такі композиції порівняно з симетричними формами, особливо виразні і сприймаються природніше і активно.

Внутрішню рівновагу форми зберігає стійка вертикальна лінія, навколо якої асиметрично, розташовуються всі квіткові елементи.

Пропорціонування елементів визначається гармонійною взаємодією вертикальної і горизонтальної ліній.

Висоту І елементу визначає габаритность квіткової композиції (місце розташування, призначення). II елемент рівний 3/4 - І елементу; III - 1/2 - II елементу. Весь подальший матеріал встановлюється, залежно від стилю, в межах візуальних меж композиції, і встановлюється так, щоб справляло враження, що весь квітковий матеріал виходить як би з однієї крапки у підстави (геометричного центру).

Композиція повинна сприйматися оптично збалансованою і відповідати контуру неправильного, асиметричного трикутника.

Художню завершеність і збалансованість композиції може додати низкосрізанній листя стрелиції, маранти, монстери, диффенбахії, кротону і так далі.

Композиція трикутної ассиметричной форми може бути складена в масивному, лінійно-масивному, лінійному стилі

Для композиції цієї форми використовують різноманітний квітковий матеріал округлих, лінійних форм на прямих стеблах. Стаффаж - лінійних, перистих, об'ємних форм, а також для урівноваження використовують широколистяний саффаж.