Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
флорист.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

9. Первинна обробка рослинного матеріалу. Види обробки та її значення.

Окрім обробки квіткових рослин після зрізки яка складається з :

  1. видалення нижнього листя, колючок;

  2. підрізування і оновлення зрізу;

  3. насичення водою і дезінфекцію;

  4. консервацію;

  5. зберігання.

Квіткові рослини вимагають також спеціальної обробки перед використанням їх в процесі аранжування.

1. Рослини із слабким стеблом, порожнисті квітучі рослини можна укріпити за допомогою дроту, так званої прокрутки у вигляді спіралі після всієї довжини стебла або приміщення відрізання дроту через квітучу головку усередину стебла порожнистих рослин (гербера, жоржини). Для цієї мети використовують дріт 0.8 – 1.0мм. зеленого кольору або спеціальну тейп-ленту (для прокрутки).

Прокрутку використовують також в тому випадку, якщо квітковій рослині необхідно додати який-небудь нахил.

  1. Скріплення дрібних квіткових рослин в пучки.

  1. Подовження стебел рослин, шляхом прив'язки до нього відрізання іншої рослини за допомогою тейп-ленты.

  1. Розщеплювання і розмочалення стебел квітучих рослин, віток дерев і чагарників на висоту 4-5см для кращого всмоктування води.

  2. Квітучі рослини, що містять молочний сік або слиз вимагають спеціального догляду

  1. Рослини, що виділяють слиз, необхідно спочатку помістити у воду t0 40-50 С, ретельно змити слиз, а потім переставити квіти свіжу воду.

  2. Рослини, що виділяють молочний сік перед постановкою у воду обпалити на відкритому вогні (місце зрізу).

  3. У квітів з крупними, яскраво вираженими тичинками (лілії, тюльпани, гиппеаструм) видалити пінцетом, перш ніж вони розкриються, і пилок забруднить пелюстки.

10. Технології сушіння та зберігання квіткових рослин.

Необхідно зрізати квітковий матеріал для засушування у момент його повного «дозрівання» у суху погоду.

Засушити рослини необхідно щонайшвидше.

Існує декілька способів засушування і збереження сухоцветов:

  1. Сушка на повітрі - найпростіший, найприродніший і найдешевший спосіб засушування. Зібрані, зв'язані в нещільні, невеликі пучки, квітучі рослини підвішують в сухому, теплом, провітрюваному, темному приміщенні квітковими головками вниз.

  2. Відкрита сушка - рослини з важкими головками (качани кукурудзи, декоративні і дикорослі луки) сушать на дротяній стійці.

  3. З використанням гліцерину - сприяє швидше збереженню рослин, а не його сушці, він використовується для збереження гнучкості рослин. Для цього зібрані квітучі рослини встановлюють у вузькі ємності, заповнені спеціальним розчином. Для приготування розчину необхідно узяти дві частини киплячої води і змішати з однією частиною гліцерину. Перед постановкою в розчин кінчики стебел, для кращого всмоктування розчину, необхідно розщепити або злегка розмочалити. Занурюють стебла рослин на глибину 7-10см. Змінити колірну гамму рослин допоможе додавання в гліцериновий розчин харчових фарбників.

Для такого виду «консервації» необхідно використовувати квіткові рослини, в яких ще відбувається рух води.

  1. Використання селікогеля. Селікогель - це гранульований матеріал, що добре поглинає вологу. Він прискорює процес сушки рослин і забезпечує краще збереження. Але це складніший і дорожчий спосіб сушки. Використовують селікогель для сушки з дуже тонкими пелюстками (братки, цинії, анемони і т. д.). Для такого способу засушування в міцну коробку, на дно насипати частину селікогеля, потім, укріплені дротом квіткові головки акуратно розкласти і тонкою цівкою насипати селікогель зверху. Коробку накрити кришкою і сушити рослини при t 280 С. Селікогель можна використовувати багато разів.

  2. Сушка в мікрохвильовій печі - при потужності 300-350 Вт для дрібних рослин і рослин з тонкими пелюстками 200 Вт. час сушки може бути різним (приблизно 2-2.5 хвилин на 250 гр. рослин) сушити краще поступово, оскільки завжди можна встановити додатковий час, якщо рослина не досохнула.

  3. Засушування плодів. Апельсини, лимони, лайми, яблука можна нарізувати кружечками промокнути тканинною серветкою і висушити в теплій духовці або микрохвильвій печі. Для сушки яблук необхідно соляний розчин (на 0.5л - 30гр. солі). Замочити в нім часточки або кружечки, потім висушити природним чином (нанизати їх на рафію) або в теплій духовці.

  4. Сушка під пресом - найшвидший і зручніший спосіб збереження квітів. Для цього необхідно рівномірно розкласти квіти на папері або старих газетах, перекласти їх (накрити) промокальним папером або старими газетами і притиснути зверху пресом або чим-небудь важким. Висушують рослини 2-3 тижні.

Зберігання сухоцвітів (засушених квітів). При зберіганні квіти повинні бути абсолютно сухими.

Необхідно розкласти сухоцвіти в коробках на серветках або промокальному папері в невеликих кількостях, по виду. Коробки не обходжений підписати і зберігати в закритому вигляді в сухому темному місці.