Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
флорист.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

10.Колаж. Технологія виготовлення колажів. Стилі флористичних колажів. Матеріали та інструменти для виготовлення флористичних колажів.

Колаж - (від фр. со11аjе - наклеювання). Техніка колажа дає широкий простір для творчості, оскільки, для його створення можна використовувати самі різні матеріали.

Флористичні колажі створюються головним чином за допомогою природних матеріалів - листя квіток, пелюсток, стебел і так далі На живописний фон наклеюють елементи, різні за кольором, формі і фактурі. Головну роль в колажі виконують засушені рослини і природні матеріали: квітки, листя, фрукти, овочі, злаки, вітки, стебла, кора, шишки, плоди, кокосове волокно, рафия, сізаль, мох, гриби. Можна так само використовувати матеріали нерослинного походження: пір'я, бісер, ґудзики, флористичний папір, фігурки комах, птахів і тварин, декоративний пісок, камінчики, корали, морські зірки, черепашки і так далі

Матеріалів, які можна використовувати для основи і фону, не мало. Вони багато в чому визначають, яким буде флористичний колаж. Картон, папір, оргаліт, тканина, полотно, шкіра і її замінники, метал, стекло - всі ці матеріали можна використовувати як основу для складання флористичних колажів. Для створення фону також використовують акрилові,

масляні, акварельні фарби, гуаш, пастель, флористичні спреї. Для створення складного, об'ємного фону використовують шпаклювання, гіпс, віск.

При роботі над флористичним колажем знадобляться наступні інструменти: флористичний ніж, пінцет, ножиці, палітра, кисті, шпатель, клейовий пістолет, різні види клеївши: ПВА, шпалерний, флористичний і двосторонній скотч.

При всьому різноманітті мотивів і сюжетів флористичні колажі умовно підрозділяються на 5 стилів:

декоративний;

  • абстрактний; вегетативний;

  • лінійно-графічний;

  • пейзажний.

У кожному стилі - свої засоби художньої виразності, свої прийоми і особливості.

Декоративний стиль - сюжети фантазійні - головне оригінальна ідея, втілена за допомогою яскравих виразних елементів і барвистого фону.

Пейзажний стиль - в колажах зображають природу (ліс, гори, море і т. д.) і природні явища (грозу, вітер, дощ і т. д).

Вегетативний стиль - акцент роблять на зображення життя рослин. У такому стилі рослини показані самі по собі, вони не служать для відображення явищ природи.

Абстрактний стиль - вираз стихійних відчуттів, настроїв і фантазій автора. Його характеризують виражені колірні плями, що мають різні контури, наближені до геометричних.

Лінійно-графічний стиль - основна роль відводиться лініям, їх характеру, товщині, напряму, характеру руху.

Щоб створений флористичний колаж виправдав очікування, створювати його необхідно поетапно.

а) Визначитися з темою.

б) Вибрати стиль.

в) Виконати нарис.

г) Визначитися з фоном.

д) Підбір необхідних матеріалів.

е) Наклеювання матеріалу на готову основу.

ж) Обрамлення в раму.

Флористичний колаж є стильною прикрасою інтер'єру.

11. Декоратівне оформлення подарунків.

Вручення подарунків є приємною і радісною подією.

Потрібно пам'ятати, що головну цінність надає сам подарунок. Тому всі прикраси повинні гармонувати з ним по стилю і матеріалу.

Визначальним чинником при виборі способу прикраси подарунка є його характер, розмір, форма, колір і подія, з приводу якої його даруватимуть.

Прикраса на подарунку не повинна займати більше 1/3 об'єму самого подарунка. Необхідно стежити за тим, щоб подарунок можна було дістати з упаковки, не ушкоджуючи при цьому самої прикраси.

Для упаковки подарунків використовують різні декоративні пакувальні матеріали. Декоративні упаковки мають різний колір, вони можуть бути прозорими або з узором.

Вибір пакувальних і декоруючих матеріалів залежить від того, яку композицію ми хочемо виконати - контрастну або гармонійну.

Гармонійний декор припускає пастельні тони, відтінки одного кольору, пакувальний матеріал однорідної поверхні. Контрастну упаковку можна виготовити, використовуючи яскраві контрастні кольори і поєднуючи різні матеріали.

При упаковці необхідно стежити за тим, щоб пакувальний матеріал щільно прилягав до подарунка. Місце перехлеста паперу повинне потрапити на нейтральне місце, а 'не прикрашену поверхню.

Стрічка повинна гармонувати за кольором, фактурі, розміру із загальним фоном упаковки. Стрічкову прикрасу можна розмістити по-різному, залежно від форми і розміру подарунка.

Можна підсилити ефект, якщо крім паперу і стрічки виготовити композицію з живих, штучних квітів або сухоцветов і плодів. Квіткова прикраса не повинна бути дуже великою за розміром, такою, що викликає або химерним.

Квітковий декор міцно закріплюють на подарунку. Фіксуючі матеріали необхідно заховати.

Яким чином буде упакований подарунок і як він буде задекорирован залежить від фантазії квіткового дизайнера.

26