Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ_укр3екрп2егонгшл123.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
640.35 Кб
Скачать

7.2 Коротка характеристика верстата та учпу

В якості устаткування на дану операцію обираю токарний патронно-центровий верстат мод. 16К20ФЗС32. Коротка технічна характеристика:

- найбільший діаметр встановлюваної над станиною виробу - 500 мм;

- найбільша довжина обробки - 905мм;

- межі частот обертання шпинделя - 3 діапазони: 1 - 20...325 об/хв.,

2 - 63…900 об/хв., 3 - 160...2240 об/хв.;

- межі подач: повздовжніх - 0,01…40 мм/об, поперечних - 0,005…20 мм/об.

Коротка характеристика застосовуванного УЧПУ. Ппристрій оперативне з виходом на робот і призначений для:

- введення в пам'ять керуючої програми на обробку деталі:

- с клавіатури пульта керування:

- с магнітної стрічки;

- с перфострічки шириною 25,4 мм.

- редагування УП з пульта керування:

- пошуку потрібного кадру;

- розрахунку циклів обробки;

- видачі керуючих впливів на технологічне устаткування.

Тип системи - контурна.

Спосіб завдання розмірів - абсолютний і в збільшеннях.

Осі керування - 22.

Дискретність - hz = 0,001 мм

hx= 0,001 мм/діаметр

Завдання подачі - пряме в мм/про.

Завдання частоти обертання - безступінчасте, пряме в об/хв.

Максимальне програмоване переміщення - 9999999 імпульсів.

Координатні вісі

7.3 Послідовність виконання переходів і розробка траєкторій руху

інструментів

Послідовність виконання технологічних переходів викладена в операційній карті на дану операцію.

Розробка траєкторій руху (циклограм переміщень) ріжучих інструментів з визначенням опорних крапок відповідно до прийнятої системи координат виконана на кресленні технологічного налагодження.

7.4 Вибір методів розмірної наладки інструментів

Перед початком обробки необхідно виконати прив'язку інструменту до системи підрахунку. Для цього необхідно встановити різцетримач у вихідне положення, тобто найбільш зручне положення. Для зміни інструменту в процесі обробки, чи після її закінчення різцетримач перемістити у вихідне положення.

Прив'язка інструмента до системи відліку проводиться послідовно у двох основних режимах роботи - «Введення» и «Ручне управління».

Спочатку встановлюють основний режим роботи «Введення», допоміжний режим «Введення констант» і вводять плаваючий нуль по координаті Z. Для цього натискують клавіші 5 (введення), 2 (введення констант), Z і набирають числове значення плаваючого нуля. Набрана інформація висвічується на шостому рядку екрану БОСІ. Потім натискують клавішу 20 (введення даних), значення плаваючого нуля вводиться в пам'ять пристрою, а інформація про нього стирається з екрану БОСІ. Після цього в пам'ять пристрою вводять нульові значення вильотів інструменту. Для чого натискують клавіші Т, Z (координата Z), набирають числове значення рівне нулю, натискують клавішу X (координата X) і 0. Набрана інформація висвічується на шостому рядку екрану БОСІ. Вводять набрані вильоти інструменту в пам'ять пристрою, натискуючи клавішу 20 (введення даних). При цьому інформація, що вводиться, стирається з екрану БОСІ. Так само вводяться вильоти інших наявних в різцетримачі інструментів.

Щоб ввести необхідну для точіння заготівки частоту обертання шпинделя, натискують клавішу F (подача), набирають значення робочої подачі в міліметрах за оборот. Наприклад, запис Т01 S3 659 F0,5 означає розміщення інструменту в першій позиції, третій діапазон - обертання шпинделя з частотою 659 об/хв, подачею 0,5 мм/об. Після натиснення клавіші 17 (пуск) різцетримач верстата встановлюється в необхідній позиції, відбувається запуск обертання шпинделя.

Користуючись пневморукояткою і маховичками, проточують циліндрову частку заготівки. Інструмент відводять по координаті Z, не змінюючи його положення по координаті X. Потім натискують клавішу 18 (стоп) і зупиняють обертання шпинделя.

Вимірюють діаметр проточеної частки заготівки, натискують клавішу X (координата X) і набирають числове значення зміряного діаметру в міліметрах.

На сьомому рядку екрану БОСІ висвітиться введена величина. Після натиснення клавіші 74 (введення за зразком) на шостому рядку екрану БОСІ висвітяться номер інструменту і обчислене значення вильоту інструменту по координаті X.

Потім включають обертання шпинделя, натискуючи клавішу 17 (пуск) і користуючись пневморукояткою і маховичками підрізують торець. Інструмент відводять по координаті X, не змінюючи його положення по координаті Z. Для того, щоб зупинити обертання шпинделя, натискують клавішу 18 (стоп).

На клавіатурі надирають поточне значення по координаті Z яке записане на п'ятому рядку екрану БОСІ. Введена величина висвітиться на сьомому рядку екрану БОСІ. Потім натискують клавішу 14 (введення за зразком). На шостому рядку до отриманої інформації додасться значення вильоту інструменту по координаті Z. Далі натискують клавішу 20 (введення даних). Значення вильотів інструменту записуються в пам'ять пристрою стираються з екрану БОСІ.

Для того, щоб ввести в пам'ять нове значення плаваючого нуля, отримане після прив'язки інструменту, натискують клавішу 14 (введення за зразком). На шостому рядку екрану БОСІ висвітиться значення плаваючого нуля. Потім натискують клавішу 20 (введення даних). В цьому випадку значення плаваючого нуля записується в пам'ять пристрою стирається з екрану БОСІ. Поточне значення по координаті Z дорівнюватиме 0. На восьмому рядку екрану БОСІ висвітиться значення плаваючого нуля.

Для того, щоб встановити в робочу позицію наступний інструмент, натискують клавішу Т і набирають числове значення нової позиції інструменту (наприклад, Т02) і натискують клавішу 17 (пуск).

Різцетримач перемішається в початкове положення, проходить зміна інструменту і запуск обертання шпинделя.

Потім проводять прив'язку наступного інструменту.