Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

93. Рейтингові оцінки цінних паперів

На практиці у якості індикаторів вірогідності невиконання емітентами своїх боргових зобов'язань часто використовуються рейтингові оцінки їх кредитоспроможності. Здійсненням рейтингування займаються ряд спеціалізованих агентств, найбільш крупними та відомими серед яких у світі є американські корпорації Стендарт енд Пуерс та Мудіс Інвесторс Сервіс.

Отже, рейтинг представляє із себе поточну оцінку кредитоспроможності боржника по відношенню до конкретного боргового зобов'язання, здійснену на основі поточної інформації, отриманої від емітента, або з інших джерел, які вважаються надійними.

Для розуміння загальних підходів до здійснення рейтингування досить цікавою є відповідна інформація, оприлюднена корпорацією Стендарт енд Пуерс. Основними характеристиками, які приймаються до уваги при рейтингуванні цією корпорацією, є:

І. Вірогідність неплатежу і готовність боржника як до виплат поточних процентів у строк, так і до повернення основної суми у відповідності з умовами облігації.

ІІ. Природа та забезпечення зобов'язання.

ІІІ. Гарантія виконання зобов'язання і стан власника облігації серед інших кредиторів у випадку банкрутства, реорганізації або інших трансформацій, що регулюються законами про банкрутство та іншими законами, що захищають права кредиторів.

Традиційно рейтингування боргових зобов'язань здійснюється рейтинговими агентствами із застосуванням літерної символіки. Так, агентство Стендарт енд Пуерс тим борговим зобов'язанням, які мають найвищі потенційні можливості по виплаті процентів та поверненню внеску, присвоює розряд ААА, що має найвищий рейтинг. У міру погіршення характеристик боргових зобов'язань та зниження їх рейтингу, відповідне позначення розряду зобов'язань здійснюється із використанням наступної символіки: АА, А, ВВВ, ВВ, В, ССС, СС, С, СІ, D. Агентство Мудіс борговим зобов'язанням найвищого рейтингу присвоює розряд Ааа, а в міру зниження рейтингу – Аа, А, Ваа, Ва, В, Саа, Са, С.

Часто для спрощення класифікації боргових зобов'язань використовуються більш загальні категорії: боргові зобов'язання інвестиційного рівня та боргові зобов'язання спекулятивного рівня.

94. Оцінка ризиків фінансових інструментів інвестування

Під ризиком фінансового інвестування ми розуміємо невизначеність, пов’язану з вартістю інвестиції в кінці певного періоду, що може бути викликана непередбаченими змінами як вартості початково інвестованого капіталу, так і розміру очікуваного на інвестований капітал доходу.

Процес оцінки рівня ризиків окремих фінансових інструментів інвестування, вимагає попередньої класифікації цих ризиків, яка здійснюється за такими основними ознаками:

По видам.:

- Ринковий ризик. Цей вид ризику характеризує мінливість курсу (реальної ринкової вартості) окремих фінансових інструментів інвестування під впливом коливань кон'юктури всього інвестиційного ринку

- Процентний ризик. Цей ризик характеризується зміною ставки відсотка в результаті змін загального співвідношення пропозиції і попиту на гроші.

- Інфляційний ризик. Цей вид ризику характеризується зміною рівня цін (купівельної спроможності грошей) в масштабах всієї економіки країни.

- ліквідності генерується періодом обігу (погашення) окремих фінансових інструментів інвестування, загальним станом фондового та інших видів інвестиційного ринку, активністю здійснюваних на них операцій.

- Податкової ризик. Цей ризик генерується ймовірністю введення нових податків на здійснення операцій фінансового інвестування, можливістю збільшення діючих ставок оподаткування цього виду господарської діяльності підприємств та зміни інших податкових умов, що обумовлюють зниження очікуваної норми прибутковості по окремих фінансових інструментів інвестування.

- Комерційний (діловий) ризик. Цей ризик генерується результатами операційної діяльності емітента, що зумовлюють зниження рівня і суми його прибутку.

- Структурний фінансовий ризик. загроза невиконання емітентом своїх зобов'язань за такими фінансовими інструментами в повному обсязі і в передбачені терміни (ці зобов'язання стосуються як суми поточного доходу, так і суми погашення фінансового інструменту по завершенні періоду його звернення).

- Інші види ризиків. До цих видів ризиків можна віднести появу на ринку невірної інформації, пов'язаної з діяльністю емітента; раптовим його банкрутством; інші аналогічні види ризиків,

За джерелами виникнення ризик підрозділяється наступним чином:

- Систематичний ризик. Цей ризик генерується зміною умов зовнішнього інвестиційного

- Несистематичний ризик. Цей ризик генерується змінами результатів господарської діяльності емітентів та їх фінансового стану.

ЕТАПИ ОЦІНКИ РИЗИКІВ ОКРЕМИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ІНВЕСТУВАННЯ

1. Ідентифікація окремих видів ризиків по кожному розглянутому фінансовому інструменту інвестування.

2. Оцінка ймовірності настання ризикового стану по окремим видам ризиків фінансового інструменту

3. Визначення розміру можливих фінансових втрат при настанні окремих ризикових подій за конкретними фінансовими інструментами інвестування., виявляється діапазон коливань розміру поточного доходу і курсової вартості (ринкової ціни).

4. Оцінка загального рівня ризику з розподілом на систематичний і несистематичний. використовуються показники середньоквадратичного (стандартного) відхилення і коефіцієнта варіації.

5. Зіставлення рівня систематичного ризику окремих фінансових інструментів інвестування з очікуваним рівнем дохідності за ними. В основі виявлення адекватності "Цінова модель капітальних активів" і її графічна інтерпретація визначає "Лінію надійності ринку".

6. Ранжування розглянутих фінансових інструментів інвестування за рівнем ризику. за показниками загального рівня ризику, а також ризику систематичного і несистематичного. Рангові значення окремих фінансових інструментів інвестування повинні зростати в міру зростання рівня ризику по них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]