Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Особливості аналізу інвестиційної привабливості міст та регіонів

В аналізі інвестиційної привабливості міста чи регіону повинна використовуватись якомога більша кількість показників, однак врахування великої кількості показників збільшує, трудомісткість розрахунків. Найчастіше за базу оцінки використовуються показники, запропоновані І.А. Бланком, які містять:

Рівень загальноекономічного розвитку регіону ( питому вагу регіону у ВВП і національному доході;обсяг виробленої промислової продукції на душу населення; рівень самозабезпечення регіону основними продуктами). Рівень розвитку інвестиційної інфраструктури регіону (виробництво енергетичних ресурсів на душу населення;забезпеченість залізничним та автомобільним транспортом). Демографічну характеристику регіону (питома вага населення регіону в загальній кількості жителів України; співвідношення сільських та міських жителів;рівень кваліфікації працівників регіону).Рівень розвитку ринкових відносин та комерційної інфраструктури регіону (питома вага приватизованих підприємств у загальній кількості підприємств). Рівень кримінальних, екологічних та інших ризиків (рівень економічних правопорушень та усіх інших правопорушень;стан навколишнього природного середовища, міра його забруднення).

  1. Інвестиційний клімат держави

Інвестиційна привабливість держави та її регіонів зазвичай визначається сукупністю політичних, організаційно-правових, економічних, фінансових, соціальних i географічних факторів, які приваблюють або відштовхують інвесторів (внутрішніх і зовнішніх). Іноземні інвестори орієнтуються переважно на оцінки численних консалтингових, інформаційних та рейтингових агентств, які постійно відслідковують інвестиційний клімат багатьох країн світу.

Увесь комплекс чинників, що визначають інвестиційний клімат, можна поділити на три групи.

1) Інституціональні: внутрішня і зовнішня політична стабільність, національне законодавство в цілому і політика держави щодо іноземних інвестицій, господарське і фінансове право, міцність державних інститутів, український менталітет, ступінь державного втручання в економіку, культура; рівень усвідомленості, доступ до інформації і знань.

2) Економічні: загальна характеристика економіки, ємність фондового ринку, характеристика банківської сфери, стабільність національної валюти, ринкова та інвестиційна інфраструктура, інформаційна відкритість і традиційність, податки і тарифи, вартість робочої сили, доступ до факторів виробництва.

3) Соціально-психологічні: соціальний рівень розвитку суспільства, рівень кваліфікаційної підготовки робочої сили, культура та менталітет.

  1. Сутність, особливості та класифікація інвестиційних ресурсів

Інвестиційними ресурсами називають всі види майнових та інтелектуальних цінностей (у вартісному відтворенні), які потрібно вкласти в об'єкти підприємницької та іншої діяльності.Основною особливістю формування інвестиційних ресурсів є використання широкого поля джерел, засобів і методів фінансування інвестиційної діяльності та їх впливу на фінансово-господарську діяльність суб´єктів господарювання.

По типу власності інвестиційні ресурси підрозділяються на власні і позикові. По групах джерел залучення виділяють інвестиційні ресурси, що формуються з внутрішніх і зовнішніх джерел. По натурально-речовинних формах: інвестиційні ресурси в грошовій формі; у фінансовій формі; у матеріальній формі; інвестиційні ресурси у нематеріальній формі. По часовому періоду залучення: довгострокові, короткострокові (до 1 року). По національній належності власників капіталу: формовані за рахунок вітчизняного й іноземного капіталу. По цільових напрямках використання: інвестиційні ресурси, призначені для використання в процесі реального інвестування; призначені для використання в процесі фінансового інвестування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]