Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Міжнародні валютно-кредитні відносини 3-7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

3. Які види валютних котирувань ви знаєте? Поясніть розходження між прямим й непрямим котируваннями. Що таке крос-курс?

Валютний курс – це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях іншої країни, при операціях купівлі-продажу. Така ціна може встановлюватися виходячи із співвідношення попиту і пропозиції на певну валюту в умовах вільного ринку, або бути строго регламентованою вирішенням уряду або його головним фінансовим органом, зазвичай центральним банком.

Котирування - це вартість одиниці базової валюти (та, що коштує першої), виражена в одиницях іншої валюти (званою котируваною або контрвалютою). У позначенні торгуемой валютної пари (наприклад, eur/usd) базова валюта записується першою, котирувана – другий.

Валютне котирування - метод встановлення і публікації курсу іноземної валюти. Валютне котирування здійснюється центральним банком або найбільшими комерційними банками відповідно до законодавчих норм, що діють, і практики, що склалася. Валютне котирування проводиться прямим або непрямим способом. У більшості країн застосовується пряме котирування іноземної валюти, при якій за одиницю береться іноземна валюта і до неї прирівнюється те або інша кількість національних грошових одиниць (або часткою національних грошових одиниць). Непряме котирування іноземних валют практикується в Англії і в деяких країнах, що були раніше її колоніями; недавно вона почала використовуватися і в США, проте не для всіх валют. При цьому способі за одиницю береться національна валюта і до неї прирівнюється певна кількість одиниць (або часткою одиниці) іноземної валюти.

Види валютних курсів: Пряме котирування - кількість національної валюти за одну одиницю чужої.

В більшості країн курси іноземних валют виражаються в національній валюті. Це так звана система прямих котирувань. Наприклад, в Германії один долар США ($) буде прирівняний до певної кількості марок ФРН (DM), а в Нью-Йорку одна німецька марка буде прирівняна до певної кількості центів (або доларів, якщо курс мазкі достатньо високий). Зворотне котирування – кількість чужої валюти за одиницю національної. Кросс-курси - це співвідношення між двома валютами, яке витікає з їх курсу по відношенню до курсу третьої валюти. При операціях на світовому ринку часто використовуються кросс-курсы з доларом США, оскільки долар США є не тільки основною резервною валютою, але і валютою операції в більшості валютних операцій.

Котирування валют діляться на прямі і зворотні, або непрямі. Розглянемо котирування двох валют В1 і В2. Котирування В1/в2 показує, скільки одиниць валюти В2 міститься в одиниці валюти В1. Таке котирування для валюти В1 (базової валюти) є прямим, а для валюти В2 (котируваною) - зворотною (непрямою).

Пряме котирування - кількість національної валюти за одну одиницю чужої. В більшості країн курси іноземних валют виражаються в національній валюті. Це так звана система прямих котирувань. Наприклад, в Германії один долар США ($) буде прирівняний до певної кількості марок ФРН (DM), а в Нью-Йорку одна німецька марка буде прирівняна до певної кількості центів (або доларів, якщо курс мазкі достатньо високий). Зворотне котирування – кількість чужої валюти за одиницю національної. Кросс-курси - це співвідношення між двома валютами, яке витікає з їх курсу по відношенню до курсу третьої валюти. При операціях на світовому ринку часто використовуються кросс-курсы з доларом США, оскільки долар США є не тільки основною резервною валютою, але і валютою операції в більшості валютних операцій.

Котирування валют діляться на прямі і зворотні, або непрямі. Розглянемо котирування двох валют В1 і В2. Котирування В1/в2 показує, скільки одиниць валюти В2 міститься в одиниці валюти В1. Таке котирування для валюти В1 (базової валюти) є прямим, а для валюти В2 (котируваною) - зворотною (непрямою).