Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Міжнародні валютно-кредитні відносини 1-20....docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
65.8 Кб
Скачать

10.1. Визначить поняття міжнародних грошей. Які функції виконують міжнародні гроші? Які типи міжнародних грошей ви знаєте?

Міжнародні гроші (МД) являють собою одну з трьох складових середовища МВФКО. Це національні гроші, що опосередковують міжнародну торгівлю, фінансові і кредитні відносини, тобто це будь-який реальний або фінансовий актив, який використовується в МЕВ.

Існують серйозні розбіжності до визначення функцій міжнародних грошей. Більшість представників марксистської теорії грошей визначає 5 їх функцій:

1. Міра вартості. Гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їй форму ціни (ідеальна функція).

2. Засіб обігу. Гроші виступають посередником в обміні товарів і забезпечують їх обіг (реальні гроші). Обмін товарами за допомогою грошей здійснюється за схемою Т-Д-Т. При цьому продаж (Т-Д) і купівля (Г-Т). Відкривається можливість затримувати гроші і нагромаджувати вартість, розриваються вузькі межі бартерного обміну.

3. Засіб платежу. Гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов'язань між суб'єктами економічних відносин. Т-К-Т.

4. Засіб нагромадження. Гроші обслуговують нагромадження вартості, тобто гроші - капітал.

5. Світові гроші. Гроші обумовлюють рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами. Це комплексна функція, яка, по суті, повторює всі функції, властиві грошам на внутрішньому ринку.

У Західній науці виділяють 3 функції грошей:

1.Валюти виконують функцію засобу платежу (звернення / обміну) при платежах (Е / І), повернення боргів, обміні валют.

2.Средства інвестування (заощадження / запасу цінності) - при інвестуванні у фінансові активи (цінні папери, облігації, акції, депозити).

3.Одиниці вимірювання (міра вартості) - при оцінці товарів, послуг, вартості фінансових активів і т.д.

М/н гроші класифікують таким чином:

1) по статусу валюти: - національна (законне плат ср-во на тер-и країни), іноземна, м/н (світова) валюта, регіональна (євро, екю), євровалюта ( - тимчасово вільні грошові кошти, представлені у валюті якої-небудь країни (зазвичай у вільно використовуваній валюті), які поміщаються організаціями або приватними особами різних держав в банки, що знаходяться за межами країни-емітента цих валют, і використовуються для кредитних операцій; це не готівка, а банківські рахунки, представлені в тій або іншій валюті.);

2)по відношенню до валют запасам країни: резервна (загальновизнана в світі валюта, використовувана для створення в центральних банках інших країн резерву грошових коштів. Резервні валюти застосовуються для розрахунків по зовнішньоторговельних операціях, іноземних інвестиціях, при визначенні цін і ін. Прикладами резервної валюти є долар США, японська йена, і ін.) і інша валюти;

3) по режиму застосування (по можливості конвертації, обміну) вільно конвертована валюта (повністю), частково конвертована (внешнеконвертир і внутренеконвертир, валютні обмеження для резидентів і по окремих видах обмінних операцій. ), неконвертована,

4) по видах валютних операцій: валюта ціни контракту (валюта, в якій встановлюється ціна товару в зовнішньоторговельному контракті або виражається сума представленого міжнародного кредиту, встановлюється з метою страхування риски зміни курсу валюти платежу), платежу (валюта, якою відбувається оплата зовнішньоекономічних контрактів або погашення кредитів від інших держав), кредиту (Валюта кредиту - валюта, узгоджена і встановлена партнерами за кредитним договором. Валюта кредиту може не збігатися з валютою погашення кредиту), клірингу (розрахункові валютні одиниці, в яких ведуться рахунки в банках і проводяться різні операції між країнами, що уклали платіжні угоди клірингового типу), векселя ( валюта, в якій виставлений вексель: у міжнародному обороті - зазвичай у валюті країни кредитора або боржника.);

5) по відношенню до інш курсів валют: сильна або слабка або м'яка