Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Міжнародні валютно-кредитні відносини 3-7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

4. Дайте визначення поняттю валютна позиція. В чому полягає різниця між відкритою та закритою валютними позиціями?

Валютна позиція - різниця між активами і пасивами в іноземній валюті. Валютна позиція - співвідношення між об'ємами вимог (заявок) і зобов'язань комерційного банку або фірми в іноземній валюті. Валютна позиція - співвідношення вимог і зобов'язань банку (фірми) в іноземній валюті. У разі їх рівності валютна позиція вважається за закриту, а при неспівпаданні - відкритою.

Розрізняють: - закриті валютні позиції, коли об'єми вимог і зобов'язань рівні; - короткі відкриті валютні позиції, коли зобов'язання перевищують вимоги; і - довгі відкриті позиції, коли вимоги перевищують зобов'язання.

Закрита валютна позиція - рівність співвідношення вимог і зобов'язань комерційного банку в іноземній валюті.

Відкрита валютна позиція - це неспівпадання вимог (активів) і зобов'язань (пасивів) в іноземній валюті для учасника валютного ринку (банка, компанії). Позиція буває довгою (long position) і короткою (short posi¬tion). Довга позиція означає перевищення вимог в іноземній валюті над зобов'язаннями і позначається знаком плюс « + ». Коротка позиція означає перевищення зобов'язань в іноземній валюті над вимогами і позначається знаком мінус «-». Відкрита ВП пов'язана з валютним ризиком і веде до додаткових прибутків або збитків банків (фірм).

5. Які інструменти обертаються на світових грошових та капітальних ринках? Опишіть їхні основні характеристики.

Інстументи(межд короткострокові папери), що обертаються, випускаються у формі простих і перекладних векселів. Прості векселя-домовая розписка різних емітентів. Розрізняють слід типи простих векселів: казначейські (эмитент-федеральное прав-во), муніципальні(місцеві власті), коммерчески/еврокоммерческие(эмитент-корпорации), евродепозитные/депозитные сертифікати(банки). Перевідні векселі (термінова тратта) на грошових рынках-банковские акцепти, що випускаються, в рамках торгових операцій і акцептуемые/гарантируемые першокласними банками.

Грошовий ринок інструментів, що обертаються, не має фізичного місцеположення, спирається на компанії і телефонні контакти між операторами. Це ОТС ринок, інструменти мають форму запису пам'яті комп'ютера.

Інструменти ден ринку, що не обертаються, включають короткострокові кредити і депозити і підрозділяються на ринок міжбанківських кредитів і клієнтських кредитів і позик. На міжбанківському ринку кредити надаються у формі незабезпечених позик, євродепозитів, операцій REPO (угода про перепокупке, забезпечені кредити). Евродепозит-краткосрочные міжбанківські позики на офшорних ринках (євровалют).

МРК представлена довгостроковими паперами, що обертаються, і середньостроковими клієнтськими кредитами, що не обертаються. Капітальні ринки так само включають оншорные(нац і иностр) і офшорні євровалютні сегменти.

Міжнародні середньострокові кредиты-необращаемые інструменти, в основному представлені євровалютними синдикованими кредитами, у меншій мірі представлені иностр кредитами.

Синдиковані кредити надаються за рахунок трьох- і шестимісячних євродепозитів. Головною його особливістю є наявність декількох кредиторів, так що сума кредиту і ризики розподіляються між банками-учасниками. Синдикуватися можуть торгові кредити, проектне фінансування, ординарні кредити (на загальні корпоративні потреби), лізингові операції, кредитні лінії, акредитиви і так далі

Єврооблігація - це облігація, номінал якої виражений у валюті, що є як для емітента, так і для облігаціонера, іноземною. Єврооблігації - облігації, що розміщуються одночасно на ринках декількох країн і номіновані у валюті, яка не є національною валютою позичальника і кредитора. Такі облігації розміщуються через міжнародні синдикати фінансових установ декількох країн. Позики єврооблігацій - позики, що випускаються у вигляді єврооблігацій на ринку євровалют. Середній розмір такої позики складає 20-30, а іноді і до 500 млн. доларів.

Єврооблігації - це позики міжнародних фінансових інститутів (наприклад, МБРР), а також позики, випущені іншими міжнародними компаніями. Номінал єврооблігації визначається в одній або в декількох валютах.

Іноземні облігації - облігації, що розміщуються внутрішнім синдикатом, на ринку однієї країни, причому валюта позики для позичальника є іноземною, а для кредитора - національною.

Іноземні облігації є різновидом національних облігацій. Їх специфіка пов'язана лише з тим, що суб'єкт-емітент і суб'єкт-інвестор знаходяться в різних країнах. Існує два способи випуску іноземних облігацій: 1) облігації випускаються в країні А в її національній валюті і продаються в країнах В, З, Д і т. д.; 2) країна А дозволяє відкрити у себе ринок іноземних облігацій для нерезидентів, емітованих у валюті цієї країни. Так, Великобританія може здійснити емісію облігацій, наприклад, в Германії.

Глобальні облігації - середньо- і довгострокові облігації у валюті різних країн, що звертаються одночасно на декількох міжнародних ринках цінних паперів.