Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Blok_1_Budova_vantazhnogo_avtomobilya.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать
  1. Рульове керування автомобіля

Рульове керування - сукупність механізмів автомобіля, що забезпечують його рух у заданому напрямку

Рульове керування складається з рульового колеса, сполученого валом з рульовим механізмом, і рульового приводу На автомо­білях-тягачах у рульове керування включений підсилювач.

Рульовий механізм забезпечує повертання керованих коліс з невеликим зусиллям на рульовому колесі.

Рульові механізми залежно від типу рульової передачі бувають: черв'ячні; гвинтові; шестеренчасті.

У черв'ячному рульовому механізмі (з передачею типу черв як ­ролик) за ведучу ланку править черв'як, який закріплено на рульо­вому валу, а ролик установлено на роликовому підшипнику на одному валу із сошкою. Щоб у разі великого кута повороту черв'яка зчеплення було повним, нарізку черв'яка виконують за дугою кола ­глобоїду. Такий черв'як називають глобоїднuм.

У гвинтовому рульовому механізмі обертання гвинта, зв'язаного з рульовим валом, передається гайці, яка закінчується рейкою, зчепленою із зубчастим сектором. Сектор установлено на одному валу із сошкою. Такий рульовий механізм утворений рульовою передачею типу гвинт - гайка - сектор.

У шестерінчастux рульовux механізмах рульова передача утво­рюється циліндричними або конічними шестернями. До них нале­жить також передача типу шестірня - рейка, в якій циліндрична шестірня зв'язана з рульовим валом, а рейка, зчеплена із зубцями шестірні, править за поперечну тягу.

Рейкові передачі й передачі типу черв'як - ролик як такі, що забезпечують порівняно невелике передаточне число, застосовують переважно на автомобілях невеликої вантажопідйомності. Для авто­мобілів-тягачів використовують рульові передачі типу черв'як - сек­тор і гвинт - гайка - сектор, обладнані або вмонтованими в механізм підсилювачами, або підсилювачами, винесеними в рульовий привід.

Рульовий привід разом із рульовим механізмом передає керуюче зусилля від водія безпосередньо до коліс і забезпечує цим поворот керованих коліс на заданий кут.

Рульовим приводом називають систему тяг і важелів, що здійс­нює в сукупності з рульовим механізмом поворот автомобіля.

Рульове керування вантажного автомобіля великої вантажопідйомності оснащено гідропідси­лювачем, об'єднаним в одному агрегаті з рульовим механізмом, клапаном керування гідропідсилювачем і кутовим редуктором.

Гідропідсилювач рульового керування зменшує зусилля, яке не­обхідно прикласти до рульового колеса для повороту передніх коліс, пом'якшує удари, що передаються від нерівностей дороги, а також підвищує безпеку руху, дозволяючи зберегти контроль за напрямом руху автомобіля у разі розриву шини переднього колеса.

  1. Гальмівні системи з гідравлічним та пневматичним приводом

Гальмові системи призначені для зниження швидкості руху і повної зупинки автомобіля, а також для втримання його на місці. Гальмова система повинна бути максимально ефективною при галь­муванні автопоїзда з різним навантаженням і на різних передачах.

Гальмівна система складається з гальмівного механізму та приводу гальмівного механізму.

Гальмовий механізм призначений для створення штучного опору обертанню колеса з метою регулювання його кутової швидкості або утримання нерухомим відносно опорної поверхні. Колеса автомобіля і причепа (напівпричепа) оснащені колодковими гальмовими механіз­мами, що відрізняються високою стабільністю гальмових властивос­тей. Колодки розташовані всередині барабанів на нерухомих опорах.

Гальмовий механізм складається з супорта, двох колодок, роликів, осей, розтискного кулака, важеля з регулювальним механізмом і барабана.

Гальмовий пневмопривід має джерело стисненого повітря - компресор. Компресор, регулятор тиску, запобіжник від замерзання конденсату в стисненому повітрі і конденсаційний ресивер живляча частина приводу, з якої очищене стиснене повітря під заданим тиском подається в решту частин пневмопри­воду і до інших споживачів стисненого повітря. Привід гальм роз­битий на автономні контури, розділені захисними клапанами. Кож­ний контур діє незалежно від інших.

Контур приводу механізмів робочого гальма переднього моста складається з частини потрійного захисного клапана, ресивера об'ємом 20 л з краном зливу конденсату і вимикачем контрольної лампи зниження тиску в ресивері, частини двострілкового манометра, нижньої секції двосекційного гальмового крана, клапана С контрольного виводу, клапана обмеження тиску, двох гальмо­вих камер, гальмових механізмів переднього моста, трубопроводів і шлангів між цими апаратами.

Крім того, в контур входить трубопровід, що сполучає нижню секцію гальмового крана з клапаном керування гальмовими системами причепа з двопровідним приводом.

Контур ІІ приводу механізму робочого гальма заднього візка складається з частини потрійного захисного клапана, двох реси­верів загальним об'ємом 40 л з кранами зливу конденсату і вимикачем контрольної лампи падіння тиску в ресивері, частини двохстрілкового манометра, верхньої секції двосекційного галь­мового крана, клапана D контрольного виводу, автоматичного регулятора гальмових сил з пружним елементом, чотирьох галь­мових камер, гальмових механізмів. У контур входить також тру­бопровід, що сполучає верхню секцію гальмового крана з клапа­ном керування гальмовими системами причепа.

Контур ІІІ приводу механізмів запасного і стоянкового гальм, а також комбінованого приводу гальмових систем причепа (напів­причепа) складається з частини подвійного захисного клапана, двох ресиверів загальним об'ємом 40 л з краном зливу конденса­ту і вимикачем контрольної лампи зниження тиску в ресивері, двох клапанів Е і В контрольних виводів, крана керування стоянковим гальмом, прискорювального клапана, частини двомагістрального перепускного клапана, чотирьох пружинних енергоакумуляторів, вимикача контрольної лампи стоянкового гальма, клапана керування гальмовими системами причепа з двопровідним приво­дом, одинарного захисного клапана, клапана керування галь­мовими системами причепа з однопровідним приводом, трьох роз'єднувальних кранів, трьох сполучних головок (однієї голо­вки типу А однопровідного приводу гальмових систем причепа і двох головок типу „Палм” двопровідного приводу гальмових си­cтем причепа), пневмоелектричного вимикача 30 сигналу гальму­вання, трубопроводів і шлангів між цими апаратами.

Контур IV приводу механізмів допоміжного гальма та інших споживачів складається з частини подвійного захисного клапана, пневматичного крана, двох циліндрів приводу заслінок, пневма­тичного циліндра приводу важеля зупинки двигуна, пневмоелект­ричного вимикача електромагнітного клапана причепа, трубо­проводів і шлангів між цими апаратами. Свого ресивера і контроль­ної лампи зниження тиску контур IV не має. Від контура IV приво­ду механізмів допоміжного гальма стиснене повітря надходить до додаткових споживачів: пневмосигнала, пневмопідсилювача зчеп­лення, приводу агрегатів трансмісії та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]