Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен_країнознавство.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
57.22 Кб
Скачать

16. Етнодемографічна ситуація, культура та релігійне життя в Російській Федерації.

Росія - країна у східній Європі і північній Азії. Її сусідами є КНДР, КНР, Монголія, Казахстан, Азербайджан, Грузія, Україна, Білорусь, Литва, Польща, Латвія, Естонія, Фінляндія та Норвегія.

Населення - 143 млн. осіб (2012р.). У національному складі населення(на 2002р. ) переважають росіяни (80 %), татари(4%) й українці (2 %), інші етноси - 14 %. Більшість віруючого населення РФ сповідує християнство (православ'я).

Розселення: Більшість населення Росії зосереджена у головній смузі розселення - трикутнику, вершинами якого є Санкт-Петербург на півночі, Новоросійськ на півдні і Красноярськ на сході. На півночі від цього трикутника сприятливих кліматичних умов розташовується зона тайги і багаторічної мерзлоти; на південний схід від неї простягаються напівпустелі і пустелі.

У Сибіру( 3/4 території Росії) проживає менше чверті населення. Західна і центральна частина Європейської Росії найбільш щільно заселені та урбанізовані. У цьому районі розташовані найбільші міста Росії і традиційні центри культури та промисловості.

У Росії 12 міст з чисельністю населення понад 1 млн мешканців (2010 року): Москва, Санкт-Петербург, Новосибірськ ,Єкатеринбург, Нижній Новгород, Самара, Омськ, Казань, Челябінськ, Ростов-на-Дону, Уфа, Волгоград. У РФ налічується понад 800 вищих навчальних закладів, найбільші освітні центри: Москва, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Новосибірськ, Томськ.

На 1.01.2012 74% населення міську і 26% - сільське. Це співвідношення продовжує збільшуватися на користь міського.

Народи Росії розмовляють більше ніж 100 мовами і діалектами, що належать до індоєвропейської, алтайської та уральської мовних сімей, кавказької і палеоазіатської мовних груп. Серед найпоширеніших мов виділяються російська, українська, білоруська і німецька (індоєвропейська сім'я), татарська і чувашська (алтайська), удмуртська і марійська (уральська сім'я), чеченська (кавказька група). Число носіїв останніх восьми мов в РФ перевищує 1 мільйон чоловік. У 2009 році ЮНЕСКО визнала 136 мов на території Росії такими, що перебувають під загрозою зникнення. Державною мовою РФ на всій її території є російська мова. Республіки в складі РФ мають право надавати своїм мовам статус державних. Конституція РФ не згадує про права автономних округів та областей запроваджувати власні державні мови. Але на практиці автономні округи та області оголошують свої мови державними за допомогою власних статутів.

Наука: Зараз в Росії працює декілька сотень тисяч наукових працівників, більша частина — кандидати та доктори наук. У Росії налічується близько чотирьох тисяч організацій, що займаються дослідженнями і розробками. Близько 70% цих організацій належать державі.

За підсумками 2005 року Росія займала 8-е місце в світі за кількістю надрукованих наукових робіт і 18-е місце — за частотою їхнього цитування. У Росії працюють тисячі вчених з великим об'ємом міжнародного цитування. Серед них переважають фізики, біологи та хіміки, однак повністю відсутні економісти й представники суспільних наук. Це пов'язано зі спадщиною радянської системи та явним переважанням в суспільних науках політичних мотивацій над науковими.

З 2000 по 2007 рік кількість патентних заявок на винаходи в Росії збільшилася на 47% — другий за величиною приріст серед країн «Великої вісімки»

Основною релігією в Росії є православне християнство (90% віруючих, близько 20 млн. осіб, станом на 1995 рік). Більшість неслов'янських народів Поволжя і Північного Кавказу сповідують іслам. У вересні 1990 року був ухвалений закон, який гарантує невтручання держави в діяльність релігійних організацій. Релігійні спільноти мають право володіти власністю і самостійно керувати своїми справами. Це передбачає, зокрема, створення установ релігійної освіти, кількість яких помітно збільшилася після 1990 року.

Етнічний склад Автономні республіки Росії мають велику частку росіян у своєму населенні - від 88% в Карелії до 9% у Дагестані. У країнах, які раніше входили до складу Радянського Союзу, проживає понад 25 млн. росіян, а майже 35 млн. неросійських жителів колишнього СРСР перебувають за межами своєї етнічної батьківщини. Найбільше росіян - на Україні (22%), в Казахстані (38%), Узбекистані (8%) і Білорусі (13%). У прибалтійських країнах - Естонії, Латвії і Литві - росіян налічується 1,4 млн. осіб; при цьому вони становлять більше ніж третину населення Латвії та Естонії.

Демографічна ситуація З 1992 року відбувається депопуляція населення, що обумовлена низькою народжуваністю і високим рівнем смертності населення. Середня тривалість життя населення країни на кінець 2003 року становить 65,3 років.

Більша частина території сучасної Росії практично непридатна для проживання людини. У жодній країні світу на таких територіях люди не живуть на постійній основі (Північ Канади, Антарктида), за винятком місцевих народностей, які століттями адаптувалися до тяжких природних умов (ескімоси та алеути) і найманих робітників.

На Півночі ж Росії постійно проживають 11 млн. людей (із них тільки 1,6 млн. — корінні народи).

Рівень захворюваності серед жителів Півночі Росії перевищує середній по країні у 3-5 раз, а тривалість їхнього життя на 10 років нижча від середньої в Росії.

Тривалість життя Для Росії характерний дуже високий розрив між тривалістю життя жінок і чоловіків — майже 13 років (у світі загалом — близько чотирьох років, у розвинених країнах — шість-сім років). За цим показником Росія посідає перше місце у світі. Чоловіки в середньому живуть близько 58 років — через дуже велику частку смертей від так званих зовнішніх причин: травм, отруєнь, убивств і самогубств.

За кількістю споживання алкоголю на душу населення, за кількістю вбивств, а також безпритульних дітей Росія в останні роки впевнено посідає перше місце у світі. Кількість засуджених у Росії наближається до 900 тис., рівень рецидивної злочинності перевищив 46%, офіційно зареєстровано 731 тис. безпритульних дітей, армія яких щороку збільшується на 130 тис. Ці цифри, особливо стосовно безпритульних, дуже занижено. За даними ж Інституту соціально-економічних досліджень РАН, до початку 2011 у Росії вже налічувалося: 4 млн. бомжів, 3 млн. жебраків, близько 5 млн. безпритульних дітей.

Для боротьби з демографічною кризою В.Путін в 2006р. підписав закон про заходи залучення до країни «співвітчизників»(російськомовній частині населення колишніх республік СРСР обіцяють пільги і зони для добровільного поселення в Сибіру, на Півночі та вздовж китайського кордону), а також проголосив програму стимулювання дітонародження на 2007-2017рр.(грошова підтримка за народження 2-ї дитини , усиновлення чужої дитини) та можливість відновити почесне звання «Мати-героїня» за 5 дітей.

Українці в Росії Нині в Росії мешкає близько 4 млн. 300 тис. українців. Найбільші за чисельністю українців регіони Росії: Москва і Московська область (2,8% населення), Тюменська область (8,4%), Курська область (1,7%), Ростовська область (4,2%), Воронезька область (5,0%).

ВИСНОВОК: У РФ серйозна демографічна криза. ЇЇ причинами називають:

  • Демоекономічні фактори, пов'язані із загальним зниженням народжуваності в індустріальних і пост-індустріальних країнах і суспільствах внаслідок зміни структури зайнятості та демографічної мотивації, незалежно від якості життя.

  • Соціо-економічні фактори, пов'язані зі зламом колишньої соціальної моделі суспільства (відмова від соціалізму - суспільства загальної соціальної захищеності), корінними економічними реформами, погіршенням довкілля, зниженням рівня життя, можливостей утримувати сім'ю і дітей.

  • Соціо-медичні фактори, пов'язані з різким зниженням якості життя і здоров'я населення, масової наркоманією і алкоголізмом, підвищенням смертності - внаслідок відмови державної політики від підтримки громадського охорони здоров'я.

  • Соціально-етичні фактори, пов'язані різкою деформацією соціальної структури суспільства, деградацією його інститутів і як наслідок - з масовою психологічної депресією, деградацією суспільної моралі і кризою інституту сім'ї.

З 2006 влада держави почала проводити політику стимулювання народжуваності та заселення Півночі, але багато вчених стверджує, що дана ситуація є демографічною прірвою і за висновками ООН за збереженням нинішньої тенденції до середини століття в Росії залишиться не більше 100 млн. осіб.