Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

Види підприємств та їх об’єднань.

1. Приватне підпр, засноване на власності фізичної особи.

2. Колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу підприємства.

3. Господарське товариство, створене юридичними особами і громадянами на засадах угоди шляхом об’єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

4. Підпр, яке засноване на власності об’єднання громадян.

5. Комунальне підприємство, засноване на власності відповідної територіальної громади.

6. Державне підприємство , засноване на державній власності. Воно може бути перетворене у казенне підприємство у випадках, коли таке підприємство проводить виробничу чи іншу діяльність, яка відповідно до законодавства може здійснюватися тільки державним підприємством, або коли головним споживачем продукції (понад 50 %) є держава чи коли підприємство є суб’єктом природних монополій. Органами управління казенними підприємствами є міністерства та інші центральні органи виконавчої влади.

Функціонують і такі корпоративні підприємства, в статутному капіталі яких є державна частка влас­ності. Управління такими підприємствами відбувається за участю представників державних органів у наглядових радах, якщо частка держави в статутному капіталі становить менше 50 %. В процесі подальшої приватизації такі підприємства можуть перетворюватися в звичайні господарські товариства.

7. Спільне підприємство з іноземними інвестиціями (СП), засноване на об’єднанні майна і підприємн діяльності укр та іноземного власників, і в статутному капіталі якого іноземна інвестиція становить не менше 10 % від його величини.

Асоціації - договірні об ' єдн, створені з метою постійної координації господар діяльн. Асоціація не має права втручатися у виробн і комерц діяльн будь-кого з її учасників. Корпорації - договірні об ' єднання, Порівняно з асоціаціями вони мають більш жорсткі внутрішні зв’язки. Підприємства-учасники, поєднуючи свої виробничі, комерційні, а за необхідності і наукові інтереси, делегують окремі повноваження об’єднанню, надаючи йому право централізованого регулювання їх діяльності у певних межах. Можуть централізуватися такі, наприклад, функції, як збут продукції, матеріально-технічне постачання, ціноутворення, виконання проектних робіт, певна частина маркетинг діяльн

Консорціуми - тимчасові статутні об ' єднання промисл та банківського капіталу для досягнення спільної мети. Концерни - статутні об ' єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту,банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підпр

№__5__

Критерії оцінки ефективності проведення нарад та зборів.

Велика частина роб-го часу кер-в йде на проведення зборів - для підвищення їх ефект-ті: 1) складіть конкретний порядок денний зборів і перегляньте його перед рочатком зборів. 2) забезпечте вільний обмін інф-ю між членами групи, якщо члени ведуть себе у відповідності з ролями. 3) повністю використовуйте здібності членів групи, заохочуйте їх участь. 4) створіть атмосферу довіри, щоб члени відкрито коментували точку зору та ідеї, яких вони не поділяють. 5) розглядайте конфлікт як позитивний фактор та намагайтеся ефективно управляти ним 6) закінчуючи збори, коротко підсумовуйте проведені обговорення і визначте майбутні заходи, які планується здійснити в світлі прийняття рішень.

Удосконалення міжособових комунікацій.

На шляху міжособових комунікацій виникають такі перепони:

-неповне сприйняття працівниками інформації;

-несприйняття інформації;

- семантичні бар'єри, тобто перепони, викликані нерозумінням спос викор слів і словесних знаків;

- невербальні перепони, які виникають при використанні несловесних знаків:погляду,виразуобличчя,посмішки

- поганий зворотний зв'язок.

Усунути ці перепони можна шляхом вдосконалення спілкув Для цього треба:

- пояснювати та обґрунт свої ідеї до початку їх передавання;

- бути сприйнятливим до потенційних семантичних проблем;

- слідкувати за власними жестами, позами, інтонаціями;

- бути уважним до почуттів інших працівників;

- враховувати соціально-психологічний клімат у колективі;

- налагоджувати якісний зворотний зв'язок;

№__6__

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]