Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!_Крим_нальне_право_України_від_!!!.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать
  1. Диспозиція і санкція, їх види.

Диспозицією називається частина норми Особливої частини, в якій визначається злочинне діяння. За технікою побудови і способом опису ознак конкретного виду злочину в чинному кримінальному законодавстві України розрізняють диспозиції чотирьох видів: просту, описову, бланкетну, відсилочну. Зустрічаються також змішані диспозиції.

Санкція - це частина статті, яка визначає вид і розмір покарання за злочин, зазначений в диспозиції. За видом і розміром покарання, що міститься в санкції, можна встановити, чи є злочин, наприклад, тяжким чи середньої або навіть невеликої тяжкості.

  1. Чинність кримінального закону в просторі.

Чинність закону про кримінальну відповідальність у просторі визначається на підставі територіального принципу. Сутність цього принципу що особи, які вчинили злочини на території У, підлягають кримінальній відповідальності за КК. Територіальний принцип випливає із суверенітету держави, влада якої поширюється на всю її територію. За загальним правилом, злочин визнається вчиненим на території У, якщо його було почато, продовжено, закінчено або припинено на території У, незалежно від того, де особу було віддано до суду в зв'язку з його вчиненням. Злочин вважається вчиненим на території України у випадках, коли: 1) він розпочатий і закінчений на території У; 2) він підготовлений за межами України, а дії, що утворюють його, вчинені на території У; 3) сусп небезпечні дії були розпочаті або вчинені за межами У, а закінчені або злочинний наслідок настав на території України. Злочин визнається вчиненим на території У, якщо його виконавець або хоча б 1 із співучасників діяв на території У

  1. Чинність кримінального закону щодо осіб.

Особи, які вчинили злочини на території У, підлягають відповідальності за Кодексом. Відповідно до міжнародних угод і законів У іноземні громадяни, які користуються дипломатичним імунітетом, виключені з-під юрисдикції судових властей У. Норми міжнародного права, надають особистої недоторканності і виключають з-під кримінальної юрисдикції У-ни дипломатичних представників іноземних держав та певне коло інших іноземних громадян або частково це обмежують. Повним дипломатичним імунітетом користуються; глава дипломатичного представництва, члени дипломатичного персоналу дипломатичного представництва, які мають дипломатичний ранг, а також члени сімей усіх зазначених осіб, якщо вони не є громадянами У Обмеженим дипломатичним імунітетом користуються консульські посадові особи і консульські службовці, члени адміністративно-технічного і обслуговуючого персоналу дипломатичних представництв, а також представники і службові особи міжнарод організацій, члени парламентських і урядових делегацій. Ці особи не підлягають кримінальній юрисдикції У лише щодо дій, вчинених ними при виконанні своїх служб обов'язків.

  1. Набрання і втрата чинності кримінального закону.

Прийнятий ВРУ закон підписує Голова ВРУ і невідкладно направляє його Президентові. Президент протягом 15 днів після отри­мання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає Закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду. У разі якщо Президент протягом встановленого стро­ку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважаєть­ся схваленим Президентом і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. Якщо під час повторного розгляду закон буде знову прийня­тий ВРУ не менш як 2 третинами від її конституційного складу, Президент зобов'язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом 10 днів. Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіцій­ного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування. Офіційне оприлюднення здійснюється у друкованих органах: "Голос У"…