Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт з практики.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.11 Mб
Скачать

Розділ 4 огранізація обслуговування клієнтів у туристичному агенстві

4.1. Типологія туристів

Діяльність туристичного агентства і різноманітність турів які воно пропонує дозволяє задовольнити потреби всіх типів туристів . В таблиці наведені дані про типи туристів і їх коротка характеристика які може обслуговувати дане туристичне агентство.

Тип

Загальна характеристика

За стилем життя

Любителі насолоди

Представники даної групи вимагають дуже високі вимоги до якості відпочинку. Для них подорож - це спосіб самовираження. Від відпочинку вони бажають отримати задоволення, дозволити собі деякі слабкості. Туристична агенція «таурус» пропонує для цього типу туристів тури на море в Болгарію, Туреччину, на Мальдіви

Тенденційні туристи

Для туристів, що входять до даної групи, відпочинок - це можливість знайти і виявити себе як особу. Це відпочиваючі з високими вимогами, але на відміну від «насолоджуватися життям» їм не потрібні умови класу люкс. Вони шукають єднання з природою, тиші і можливості психологічного розвантаження. Вони усвідомлюють проблеми навколишнього середовища, цікавляться політикою і культурою вибраного для відвідин регіону. туристична агенція пропонує відвідати Німеччину, Кенію.

Сімейні туристи

В цю групу входять виключно сім'ї з дітьми. Сімейні туристи люблять проводити свою відпустку в колі сім'ї, друзів, родичів. Вони відпочивають в спокійній і зручній обстановці, купують послуги за вигідними цінами, не люблять, щоб їм заважали. Частіше всього обслуговують себе самі. Найкращий вибір це тури до туреччини, Болгарії,Єгипту

Цілком відпочиваючі

Самою найважливішою умовою для туристів цього типу є можливість відпочити. В дану групу входять порівняно пасивні туристи, які проводять свою відпустку традиційним способом: задовольняються тишею, довго сплять, люблять смачно поїсти, здійснюють короткі прогулянки або недалекі поїздки. Любителі такого відпочинку радіють, якщо під час відпустки можуть бути збережені їхні улюблені звички, адже вони не люблять експериментувати.

За активністю поведінки

Любителі спокійного відпочинку

Його представники йдуть у відпустку для того, щоб звільнитися від повсякденних стресів і відпочити в спокійній і приємній обстановці. Вони бояться посторонніх і великого скупчення людей. Спокійно відпочиваючих відпускників привертають сонце, пісок і море.

Любителі задоволень

Це тип дуже завзятих туристів, які під час відпочинку зайняті пошуком різноманітних задоволень.

Стосовно них більше всього вживаються такі слова, як флірт, дальні відстані. Приклад. Пан М. прокидається біля обіду та йде в басейн. Там він зустрічає веселу компанію, вони розмовляють, п'ють в барі коктейль, трохи плавають і слухають музику. Після обіду пан М. грає з іншим відпочиваючим в теніс. На вечір в нього є домовленість на вечерю. Після вечері - дискотека, яка триває до ранку.

Любителі активного відпочинку

Ці туристи люблять природу і створюють активне навантаження своєму тілу. Вважають за краще розмірений рух і перебування на свіжому повітрі. Їхню відпустку можна сумістити з лікуванням.

Любителі спортивн. відпочинку

У відмінність від активно відпочиваючих в туристів-спортсменів вся увага сконцентрована на змаганнях. Для них дуже важливий спорт - їхнє хобі. Вони не бояться фізичних навантажень.

Відпочиваючі з ціллю пізнання, вивчення

Даний тип туристів зацікавлений в підвищенні свого освітнього рівня, пізнанні нового. В даному типі виділяється три підгрупи: П, П2 і П3. Туристи типу П, відвідують місця, описані в путівниках. Тип П2 надає увагу не стільки визначним пам'яткам, скільки пошуку таких місць, де він може відчути їхню атмосферу. Для нього на передній план висуваються відчуття і настрої. Туристи типу П3 мають яскраво виразні культурні і соціально-наукові інтереси, їх дуже притягає природа.

Любителі пригод

Лише небагато любителів гострих відчуттів відправляються в мандрівку поодинці і при цьому піддають себе дуже серйозному ризику. До типу шукачів пригод можна віднести таких туристів, які шукають незвичайних вражень з певною часткою ризику. Для них ризик - це можливість випробувати себе.

За психографічною характеристикою

Психоцентрики

Вибирають відомі центри туризму, в культурному відношенні близькі до свого постійного місця проживання. Обирають традиційні види розваг і відпочинку. Низький рівень активності. Надають перевагу таким центрам туризму, до яких можна дістатися на автомобілі. Вимогливі до комфорту: зупиняються у багатозіркових готелях, відвідують затишні родинні ресторани і туристичні магазини. На відпочинку особливо цінують домашню атмосферу і уникають впливу інших культур. Обирають готові пакети туристичних послуг (пекідж-тури). Тур повинен мати насичену розважальну програму.

Алоцентрики

Прагнуть відкрити нові, ще не освоєні туристами райони. Насолоджуються відчуттями "першовідкривачів". Високий рівень активності. Прагнуть максимально використовувати авіатранспорт, вимогливі до побутових умов, хорошого харчування. Для них не обов'язкова сучасність, точніше, дотримання моди, оскільки їх не цікавлять розкручені, «заїжджені» курорти і пам'ятки. Вони вважають за краще знайомитися з новою культурою і спілкуватися з іноземцями. Тур повинен включати лише основні компоненти - перевезення і розміщення. За наявності в програмі екскурсій вимагають максимальної міри свободи і незалежності.

Средньоцентрики

"Чистих" психоцентриків і алоцентриків не так багато серед туристів, основна маса мандрівників займають проміжне положення, будучи "средньоцентриками". У їх діях прослідковуються характерні межі обох моделей поведінки.

За туристськими ролями

Організований масовий турист

Туристський маршрут для такого туриста формується заздалегідь, під час подорожі він не приймає самостійних рішень. Життєве кредо – максимум знайомого, мінімум нового.

Індивідуальний турист

Маршрут для такого туриста формується заздалегідь, але не повністю. Індивідуальний турист часто приймає участь у формуванні туру, контролює час подорожі та маршрут. Не обмежений рамками туристичної групи, але всі послуги отримує від спеціальних тур операторів. Життєве кредо – переважає знайоме, але існує певний елемент новизни.

Турист-дослідник

Організовує подорож самостійно. Минає відомі туристичні маршрути, але надає перевагу комфорту (що властиве масовому туристу), намагається зблизитися з місцевим населенням. Життєве кредо – намагається відмовитися від знайомого, але при певних обставинах готовий до нього повернутися, нове домінує, але є прихильність до знайомого.

Турист-бродяга

Такий турист активно уникає знайоме, відмежовує будь-які форми з співпраці туристичними організаціями. Вважає загальноприйнятий туризм прісним, намагається все виконувати самостійно і розраховувати тільки на себе. В такого туриста немає фіксованого маршруту, графіку пересування, мети подорожі, він повністю поринає в культуру місцевості по якій подорожує. Життєве кредо – нове повністю домінує над знайомим.

За типом особи, що визначає вимоги до турпродукту

S-тип

Типовий відпочиваючий, що надає перевагу пасивному відпочинку біля моря, спокою та комфорту, уникає метушні, але вітає контакти з приємними людьми. Сонце, море, пляж.

F-тип

Турист, який понад усе надає перевагу зміні вражень, тому воліє подорожувати на далекі відстані і тільки туди, де «вирує життя», де є товариство, задоволення, флірт.

W-1-тип

Полюбляє лісові прогулянки та походи, надає перевагу активному відпочинку та пішоходним маршрутам, під час яких прагне підтримувати хорошу фізичну форму, але професійно спортом не займається.

W-2-тип

На відміну від попереднього - більше спортсмен, ніж аматор, тому при виборі туру орієнтується на можливість займатися улюбленим видом спорту (до екстремальних умов включно). Витримує довготривалі, ризикові навантаження.

А-тип

Полюбляє ризик, пригоди, прагне нових гострих вражень, випробувань своїх власних сил в неочікуваних, непередбачуваних ситуаціях.

В-тип

Допитливі туристи, що подорожують з просвітницькою метою, і основою подорожі є ознайомлення з визначними пам'ятками. В межах типу виділяють три різновиди: а) «експерти», що «колекціонують» визначні пам'ятки, які вони відвідали; б) «емоційні любителі культури і природи», що прагнуть їх побачити і отримати від цього насолоду; в) «спеціалісти», що прагнуть не тільки побачити, але й поглибити свої знання в певних напрямках культури, історії, мистецтва.