Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ-300-П.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Тема 11

234. Найзагальніша система зв’язків і відносин між людьми, що складається в процесі їхньої життєдіяльності:

A) суспільство;

235. Частина земного природного оточення, яка включена на даному історичному етапі в процес суспільного виробництва і є необхідною умовою існування й розвитку людського суспільства:

D) географічне середовище

236. Сукупність людей, що живуть на певній території (земній кулі в цілому, континенті, країні, її частинах, сільській місцевості, містах):

B) народонаселення;

237. Складноорганізоване, впорядковане ціле, що включає окремих індивідів і соціальні спільності, об’єднані різноманітними зв’язками і взаємовідносинами, специфічно соціальними за своєю природою:

C) система соціальна;

238. Спосіб закономірного взаємозв’язку елементів соціальної системи на певному етапі її розвитку:

D) структура соціальна;

239. Відносно стала сукупність людей, яка є елементом соціальної структури суспільства і характеризується спільністю інтересів, норм поведінки, соціально-психологічних ознак, цінностей тощо:

B) група соціальна;

240. Процес творення матеріальних і духовних продуктів (цінностей) з використанням зовнішніх засобів та внутрішніх сил і здібностей людей:

E) виробництво.

241. Доцільна діяльність людей з метою забезпечення обміну речовин між суспільством і природою, з метою перетворення і освоєння природних і суспільних сил для задоволення людських потреб:

A) праця;

242. Відносини між людьми з приводу засобів виробництва і предметів матеріального і духовного споживання:

D) власність;

243. Сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії:

C) культура;

244. Будь-яка форма існування живих істот, наділених розумом; ступінь розвитку матеріальної та духовної культури, суспільного розвитку в цілому; етап, що приходить на зміну дикості й варварству, пов’язаним з первіснообщинним ладом:

E) цивілізація.

245. Система наукової і практичної діяльності, спрямована на зміцнення та охорону здоров’я людини, продовження її життя, запобігання хворобам та лікування хворих:

B) медицина;

246. Форма спільності людей за первіснообщинного ладу, група кровних родичів, які ведуть своє походження по єдиній лінії:

E) рід.

247. Об’єднання кількох родів, що характеризується спільністю території, економічного життя, мови, релігії, звичаїв, суспільного управління, походження і кровною спорідненістю:

B) плем’я;

248. Форма спільності людей рабовласницького та феодального ладу, що характеризується спільністю території, мови, культури, психологічного складу, певними господарськими зв’язками:

D) народність;

249. Стійка спільність людей, що виникає у період становлення капіталізму на основі спільності території, економічного життя, мови, культури, психологічного складу, а також має єдиний ринок:

B) нація;

250. Процес розвитку в природі і суспільстві; наука, що вивчає минуле суспільства з метою пізнання його сучасного і перспектив розвитку в майбутньому:

E) історія.

251. Необхідність у чомусь людини чи взагалі живого організму:

B) потреба;

252. У широкому розумінні – крайнє загострення суперечностей:

D) конфлікт;

253. Суперечність, що характеризується найгострішою боротьбою і непримиренністю тенденцій, сил, класів:

B) антагонізм;

254. Поняття, в якому фіксуються незначні, другорядні процеси, події, що стимулюють настання інших подій:

E) привід.

255. Індивід як суб’єкт соціальної діяльності:

A) особа;

256. Індивід, що виділяється правильним розумінням завдань і шляхів їх розв’язання у певній галузі людської діяльності, а також особливою активністю у досягненні суспільно значущих цілей:

C) особа видатна;

257. Нав’язування народу схиляння перед носіями влади як непогрішимими, приписування їм здатності творити історію за власним розсудом і сваволею:

D) культ особи;