Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ-300-П.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Тема 13

280. Вчення про цінності:

A) аксіологія;

281. Певне (позитивне чи негативне) значення (важливість) об’єкта, явища чи процесу (носіїв цього значення), що його надають їм людство, група людей чи особа (адресати цього значення):

C) цінність;

282. Категорія теорії цінностей, що позначає сам процес і наслідок усвідомлення значущості будь-яких об’єктів, явищ і процесів для задоволення потреб, нахилів, цілей певних суб’єктів:

B) оцінка;

283. Суттєва ознака біологічної та соціальної форм руху матерії, найважливішими властивостями якої є подразливість, ріст, розмноження:

A) життя;

284. Термін, введений К. Юнгом для позначення особливого класу психічних явищ, які є носіями досвіду філогенетичного розвитку людства, що передається спадково через мозкові структури:

B) колективне несвідоме;

285. Центральне поняття аналітичної психології К. Юнга, яке позначає “первісні уявлення”, структурні елементи людської психіки, що заховані в її неусвідомлюваних шарах, спільних для всього людства:

E) архетип.

286. Взірець досконалості, кінцева, найвища мета прагнень:

A) ідеал;

287. Загальновизнане, узаконене правило, міра, закон, взірець, звичайний стан:

C) норма;

288. Закріплений у житті людини спосіб її поведінки, здійснення якого у певних ситуаціях набирає характеру потреби. Затримка у його виконанні супроводиться негативними емоційними станами (незадоволення, напруження, страждання):

D) звичка;

289. Особливий зміст, яким людина наділяє прояви своєї життєдіяльності, предмети та явища об’єктивного світу і внаслідок цього надає їм певного значення в системі людської культури, в ієрархії суспільних цінностей:

A) сенс;

290. Сукупність предметів, ідей, явищ та способів дій, які є неодмінною умовою реалізації цілі:

D) засіб;

291. Сфера взаємодії природи і суспільства, в межах якої розумна людська діяльність виступає визначальним фактором розвитку:

B) ноосфера;

292. Сукупність населених людиною областей Землі:

E) ейкумена.

293. Сукупність усіх життєво важливих проблем, від вирішення яких залежить дальша доля людства, його соціальний прогрес:

D) глобальні проблеми;

294. Частина Біблії, одна з книг Нового Заповіту, що містить пророцтва про кінець світу; уявлення про кінець світу і Страшний Суд Творця над людьми:

C) Апокаліпсис;

295. Наука, що вивчає зв’язок живих організмів між собою і з довкіллям; умови існування людини, тварин і рослин у певному регіоні:

D) екологія;

296. Наука, що вивчає можливості створення машин, приладів, механізмів тощо шляхом моделювання будови і функціонування живих організмів:

A) біоніка;

297. Наука, що вивчає допустимі фізичні, нервові та психічні навантаження на людину в процесі праці, проблеми оптимального пристосування навколишніх умов виробництва для ефективної праці:

E) ергономіка.

298. Перехід до якісно нових способів виробництва, заснованих не на грубому зовнішньому втручанні у природні процеси, а на входженні у внутрішнє їхнє регулювання на засадах їхніх власних законів та властивостей:

A) технологічна революція;

299. Політика залякування; використання насильницьких методів для досягнення мети (аж до вбивства):

300. Напрям у генетиці, що досліджує шляхи і методи активного впливу на еволюцію людини, ставить завдання поліпшити біологічні властивості людини:

C) євгеніка;