Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

2. Що є характерним для парламентарної республіки?

  • За такої форми правління на чолі держави стоїть виборна посадова особа.

  • проголошення принципу верховенства парламенту, перед яким уряд несе політичну відповідальність за свою діяльність.

  • Формальною ознакою даної форми правління є наявність посади прем'єр-міністра. Звідси «дуалізм виконавчої влади», тобто поділ її на безвідповідального главу держави та відповідальний перед парламентом уряд на чолі з прем'єром.

  • Головним засобом впливу парла­менту на відповідальний перед ним уряд є вотум недовіри, який призводить до відставки міністрів.

  • за парламентом визнається право на достроковий розпуск нижньої палати парла­менту.

  • уряд формується парламен­тариям шляхом з числа лідерів партії, яка перемогла на парла­ментских виборах, тобто яка має більшість у нижній палаті. Участь президента у формуванні уряду мае суто номінальний ха­рактер.

  • правління у пар­ламентарий республіці носить партійний характер.

  • Глава держави у парламентарий республіці може обиратися по-різному, найчастіше - парламентським шляхом.

  • Президент у парламентарий республіці є носієм офіційної політичної доктрини і не є активним керівником держави. Він не наділений надзвичайними повноваженнями, не може видавати нормативні акти, рівнозначні законам, і тому серйозного впливу на процес прийняття важливих політичних рішень не справляє.

3. Назвіть елемент правової норми, в якому вказується, які міри державного впливу можуть бути застосовані до правоворушника?

Cанкція- частина норми, яка встановлює заходи ( вид та обсяг ) державного примусу, застосовувані у разі її порушення.

Завдання №7

  1. Що є прийомом наукового мислення, що виявляє структуру держави і права, фіксує їх складові елементи, встановлює характер взаємозв’язків між ними?

Аналіз. Як прийом наукового мислення виявляє структуру держави іправа, фіксує їх складові елементи, встановлює характер взаємозв'язкуміж ними. Важливим засобом логічного аналізу державно-правовоїнадбудови є метод формалізації. Він дає можливість встановитилогічні зв'язки і відносини між вихідними, що визначають її елементами,відволікаючись від другорядних властивостей і ознак держави і права. Формалізація дозволяє систематизувати, уточнити й методологічнообгрунтувати зміст теорії держави і права, з'ясувати характервзаємозв'язку її різних положень, виявити і сформулювати ще невирішені проблеми.

  1. Що є єдиним цілісним державним утворенням, що складається з адміністративно-територіальних одиниць, що підкорюються центральним органам влади та не мають державного суверенітету?

• Унітарна держава (Україна, Фінляндія, Франція, Польща)- це єдине, цільне державне утворення, що складається з адміністративно-територіальних одиниць, котрі підкоряються центральним органам влади та не мають признаків державного суверенітету. Унітарна держава характеризується наступними рисами:

• Унітарна держава має єдині, загальні для всієї країни вищі представницькі, виконавчі та судові органи, котрі здійснюють верховне керівництво відповідними місцевими органами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]