Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

1. На підставі чого визначається формація?

Формація в марксизмі характеризується специфічною структурою (базисом і надбудовою) і законами виникнення, функціонування та розвитку

Поняття «суспільно-економічна формація» обґрунтовує положення про те, що кожний ступінь розвитку суспільства характеризується особливостями, які зумовлені способом виробництва й відрізняють його від інших ступенів. Спосіб виробництва, що лежить в основі суспільно-економічної формації, є єдність взаємодії продуктивних сил і виробничих відносин (відносин власності на засоби виробництва). На основі способу виробництва формуються надбудовні відносини (політичні, юридичні та ідеологічні інститути суспільства), які закріплюють сформовані виробничі відносини. Єдність взаємодії надбудови і способу виробництва і становить суспільно-економічну формацію.

За марксизмом перехід від однієї суспільно-економічної формації до іншої здійснюється шляхом соціальної революції, яка розв'язує антагоністичні суперечності між новими продуктивними силами і застарілими виробничими відносинами, а також між базисом і надбудовою. Капіталізм завершує розвиток класово антагоністичного суспільства.

  1. Хто був представниками реалістичної школи права?

Д. Грей, О. Горбі, Д. Франк, До. Лльовеллін, Е. Паттерсон

  1. Прикладом чого є дана норма: згідно цк покупець, якому продана річ неналежної якості, вправі за своїм вибором вимагати або замінити речі річчю належної якості, або спів розмірно зменшення її ціни, або безоплатного усунення недоліків речі продавцем або відшкодування витрат покупця на їх виправлення?

Цивільне право, Альтернативна диспозиція — диспозиція, яка характеризується тим, що вказує на кілька правових наслідків, але припускає настання лише одного з них.

Завдання№25

1. Яка форма передбачає існування структури вищих органів державної влади,порядок їх утворення та розподілу компетенції між ними?

Форми державного правління

2. Різновидом якого напрямку є теорія солідаризму?

Різновидом соціологічного напрямку є теорія солідаризму,яку представляє французький юрист Леон Дюгі.

3. Прикладом чого є дана норма: навмисна потрава посівів та пошкодження полезахисних на інших насаджень карається виправними роботами на строк від одного року або штрафом, або покладенням обов’язку відшкодувати спричинені збитки.

адміністративне право, Альтернативна санкція – санкція, в якій названі або перераховані через з'єднувально-роз'єднувальний союз «або» декілька видів юридичної відповідальності, з яких правозастосовувач вибирає тільки один – найбільш доцільний для випадку, що вирішується.

Завдання№26

1. Назвіть форму яка передбачає існування національного та адмін.-територ. Поділу держави, який розкриває характер взаємовідносин між її складовими частинами, між центральними та місцевими органами, та державною владою?

Федерація.

2. Назвіть представників соціологічної школи права?

Найбільш значними представниками соціологічної школи були: Ліст Німеччина, Принс , Бонгер Бельгія, Ван-Гамель Голландія, Тард Франція, Фойницький (1844-1910)-Росія, Чубинський , Україна.

3. Як називаються норми,які в узагальненому вигляді виражають певні елементи регулятивних відносин?

Загальнозакріпні норми, або норми-начала

Завдання№27

1. Назвіть форму яка передбачає сукупність способів та методів здійснення влади державою?

Форма державного режиму

2.Які представники дотримувались позиції, що юридична наука має вивчати право в «чистому вигляді», поза зв’язку з політичними, моральними та іншими оцінками?

Нормативістська теорія. Кельзен.

3.Як називаються норми,в яких містяться науково-сформульовані визначення юридичних понять та категорій?

Норми в яких містяться визначення юридичних понять - норми-дефініції.

Завдання№28

  1. Що дає можливість зрозуміти форма державного правління?

Фо́рма держа́вного правлі́ння — це спосіб організації верховної влади, який визначає систему її найвищих органів, порядок їх формування і особливості розподілу повноважень між ними, а також взаємовідносини з населенням держави.

Йдеться про систему формування і взаємовідносин інституту глави держави, вищих органів законодавчої і виконавчої влади. Залежно від правового статусу глави держави й порядку формування цього вищого органу державної влади розрізняються дві основних форми державного правління — монархія і республіка.

  1. Які представники дотримувались позиції, що право представляє собою імперетавно-атрибутивне переживання людей?

Такої позиції дотримувались представники психологічної теорії права (Л. Петражицький, А. Росс, М. Рейснер)

  1. Назвіть норми, в яких сформульовані загальні або галузеві правові керівні начала та задачі даної сукупності юридичних норм?

На мою думку, такі норми називаються – норми-принципи або установчі (норми, у яких сформульовані незаперечні вимоги загального характеру, що стосуються усіх або більшості інститутів або норм галузі права).

Завдання№29

1.Що показує форма державного устрою

Це національне та адміністративно-територіальна будова держави,яка розкриває характер взаємовідносин між його складовими частинами,між центральними і місцевии органами і державною владою.

2.Хто був Представником психологічної теорії права

Л. Петражицький, Г. Тард, Л. Кнапп

3.Як називається обєднання в збірники або зібрання діючих нормативно-правових актів у певному порядку без зміни змісту

Інкорпорація

Завдання№30

1. ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ СУКУПНІСТЬ ІДЕЙ, ПОГЛЯДІВ, ПОЧУТТІВ, ПЕРЕЖИВАНЬ, ЯКІ ВИРАЖАЮТЬ ВІДНОШЕННЯ ЛЮДЕЙ ДО ПРАВОВИХ ЯВИЩ СУСПІЛЬНОГО ЖИТТЯ?

Правосвідомість — це сукупність поглядів, ідей, які виражають ставлення людей, соціальних груп, націй до права, законності, правосуддя, їхнє уявлення про те, що є правомірним і неправомірним.

Психологічний бік правосвідомості складають звички, почуття, емоції людей стосовно правових явищ.

Правосвідомість — це специфічна форма суспільної свідомості. На відміну від інших форм суспільної свідомості, правосвідомість має свій особливий предмет відображення і об'єкт впливу — право як систему юридичних норм, правовідносини, законодавство, правову поведінку, правову систему в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]