Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_z_prirodi.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
113.08 Кб
Скачать

34.2. Розвиток аскарид

Аскариди дуже плодовиті. Самка цього хробака щоденно відкладає в кишечник людини приблизно дві з половиною тисячі яєць мікроскопічних розмірів.

З кишечнику людини яйця аскариди разом з випорожненнями потрапляють назовні. Яйця мають дуже щільну оболонку. Тому вони легко переносять висихання та інші несприятливі дії. Яйця разом з пилом розносяться вітром і легко можуть потрапити на харчові продукти і на руки людини. Найчастіше переносять яйця аскариди на своєму тілі і лапках кімнатні мухи. Коли людина бере їжу немитими руками, в її рот разом з їжею можуть потрапити яйця аскарид.

Потрапивши через рот у кишечник, яйця аскарид звільняються від оболонки. З них вилуплюються личинки. Через стінку кишки вони проникають у кровоносну систему людини. З кров'ю личинки потрапляють у праву половину серця, а звідти через легеневу артерію - в легені. Тут вони живуть деякий час, після чого через дихальні шляхи проникають у горло й рот. Змішуючись із слиною або їжею, личинки проковтуються і знову потрапляють в шлунок і кишечник, де остаточно оселяються. Під час такого пересування по тілу людини, личинки линяють і ростуть, будова аскариди змінюється, в результаті, в кишечнику людини вони розвиваються в дорослих черв'яків.

35.Особливості типу Кільчасті черви(на прикладі дощового черв'яка)

Існує близько 8 тис. видів кільчастих червів.Усі типи поділяють на 3 класи: Багатощетинкові, Малощетинкові, П’явки.

Особливості будови: поява вторинної порожнини тіла; наявна кровоносна система; розчленовування тіла на сегменти.

Сегментація тіла — основна ознака кільчастих червів. Метамерія виникає при подовженні тіла. Число сегментів різне — від 5—6 до 500—600.

У кільчастих червів формуються виростки тіла, які виконують функцію пересування.

У багатьох представників типу (дощового черв’яка) дихальна система відсутня. Проте деякі багатощетинкові мають зябра.

Дощовий черв’як — характерний представник класу Малощетинкові.

У тілі дощового черв’яка виділяють голову і тулуб, який поділений на окремі кільця — сегменти. Кожен сегмент (крім першого) несе чотири органи руху.

Нервова система.На черевному боці є 2 нервових стовбури.Також наявний черевний нервовий ланцюжок.З органів чуття є дотикові клітини;світлочутливі;клітини,які вловлюють запахи;органи рівноваги.

Травний канал проходить уздовж усього тіла від ротового отвору до анального. Він підрозділяється на відділи: рот, глотку, стравохід, шлунок, середню і задню кишку.

Кровоносна система замкненого типу. Кров тече по спинній і черевній судинах. Серця немає; його роль виконує спинна судина, стінки якої здатні до ритмічних скорочень.

Дихання здійснюється всією поверхнею тіла. Кисень поступає в капіляри шкіри і доставляється до органів.

Видільна система наявна в кожному сегменті.

Статева система.Кільчасті черви — гермафродити. Чоловіча статева система представлена сім’яниками і сім’явивідними протоками,жіноча — яєчниками і яйцепроводами . Запліднення перехресне. У певному сегменті виділяється слизовий кокон. Він містить яйцеклітини, які під час проходження кокона крізь сегменти з сім’яприймачами запліднюються сперматозоїдами. У дощового черв’яка розвиток прямий.

Багатощетинкові здатні до нестатевого розмноження. Тіло черв’яка розпадається на декілька фрагментів, у кожного з яких розвиваються ті частини тіла, яких бракує. Це свідчить про високу здатність до регенерації.

Величезна кількість видів мешкає в морях і океанах,деякі пристосувалися до існування в солонуватих водоймищах. Малощетинкові нерідко зустрічаються в прісних водах, проте більша частина видів заселила ґрунт.



Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]