Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК 5 КУРС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

1. Вимоги до студентів на державному екзамені з іноземної мови та методики її викладання

Комплексний державний кваліфікаційний екзамен зі спеціалізації «Іноземна мова» здійснює перевірку та оцінку сформованості у студентів мовної, комунікативної, мовленнєвої, країнознавчої та професійної компетенції, наявності у студентів ґрунтовних знань мови, мовознавства та основ викладання іноземної мови, а також вмінь реалізовувати ці знання в майбутній професійній діяльності.

На екзамені студенти повинні продемонструвати вільне володіння іноземною мовою як додаткової кваліфікації на базі лексичного запасу в обсязі програмних вимог (близько 4500 лексичних одиниць для використання в продуктивних та рецептивних видах мовленнєвої діяльності). Студенти повинні також володіти орфоепічною, лексичною та граматичною нормами іноземної мови, вміти правильно реалізовувати цю норму в різних видах мовленнєвої діяльності та в різних комунікативних ситуаціях.

Студент повинен продемонструвати достатньо високий рівень знань і умінь з дисципліни «Країнознавство Німеччини», володіння базовою термінологією, вміння визначати, описувати та диференціювати мовні явища різними лінгвістичними методами.

Педагогічна компетентність студента на екзамені для освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» / «спеціаліст» перевіряється, як система практичних навичок та вмінь у застосуванні до конкретних ситуацій навчання іноземної мови у початковій школі.

Серед професійних умінь вчителя іноземної мови варто зазначити уміння враховувати особливості особистості учня, раціонально використовувати на уроці різноманітні засоби, які сприяють ефективній організації навчального спілкування, активно впроваджувати види діяльності, що активізують процес навчання; створювати сприятливий психологічний клімат, який дозволяє учням розкривати свої індивідуальні можливості, критично оцінювати та аналізувати результати власної педагогічної діяльності, та знаходити шляхи і способи її удосконалення.

Уміння вчителя раціонально організовувати педагогічне спілкування на уроці значною мірою визначає ефективність навчального процесу. При цьому поняття педагогічної взаємодії на уроці іноземної мови насамперед передбачає взаємопогоджену діяльність усіх суб'єктів навчального процесу, а також оптимальне взаєморозуміння між ними, яке виникає у процесі виконання цієї діяльності; а це є психологічними умовами успішної педагогічної співпраці.

2. Структура та зміст іспиту

Комплексний державний кваліфікаційний екзамен зі спеціалізації «Іноземна мов» для студентів «магістрів» / «спеціалістів» проводиться у формі усної співбесіди згідно наданої тематики у текстах до білетів з метою визначення мовної, мовознавчої та методичної компетенцій. Студент повинен бути готовий відповідати на питання екзаменаційної комісії, демонструючи уміння реагувати на репліки співбесідників, виразити і відстояти свою точку зору. Відповіді на питання екзаменаційного білета з «Практичного курсу німецької мови» та «Країнознавства Німеччини» даються виключно іноземною мовою.