Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02riadenie financnej situacie.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
422.91 Кб
Скачать

2.4 Riadenie platobnej schopnosti

Platobná schopnosť podniku veľmi úzko súvisí s  jeho likviditou. Zabezpečiť likviditu podniku znamená mať takú štruktúru finančných zdrojov, ktorá umožní, aby jednotlivé druhy majetku nadobudli v procese svojho kolobehu peňažnú formu skôr, ako sú splatné záväzky, ktoré sú zdrojom krytia jednotlivých majetkových súčastí.

Platobná schopnosť je vyjadrením toho, že podnik by mal mať vždy toľko pohotových platobných prostriedkov, aby mohol bežne a k určitému dátumu uhrádzať všetky svoje záväzky. Platobná schopnosť je nevyhnutnou podmienkou prežitia podniku v trhovej ekonomike. Je základom dôvery dodávateľov, veriteľov a akcionárov a je dominantnou črtou dobrej povesti podniku.

Záujmom podnikového manažmentu by malo byť trvalé udržanie určitej rezervy peňažných prostriedkov, ktorá zabezpečí podnik pre dve situácie, ktoré môžu nastať:

  • Preklenutie nečakaného výdavku alebo výpadku príjmu, pre ktorý by sa podnik za iných okolností stal platobne neschopným na určitý čas.

  • Možnosť zvýšenia výnosov na odstránenie platobnej neschopnosti. V prípade kladného vývoja udalostí, môže podnik prebytočné prostriedky krátkodobo, ale i dlhodobo investovať do projektov, ktoré boli pripravené, no nemohli sa realizovať pre nedostatok peňažných prostriedkov, alebo môže investovať do úplne nových investičných príležitostí. [120]

Plánovanie platobnej schopnosti je dôležitou súčasťou finančného plánovania. Podnik môže touto činnosťou dopredu odhadnúť budúce slabé miesta a dostatočne sa na ne pripraviť. Teória poskytuje niekoľko metód na plánovanie finančných tokov s cieľom udržania cieľovej rezervy peňažných prostriedkov. Podľa dostupných zdrojov sa plánovanie peňažnej zásoby v podniku delí do nasledujúcich oblastí [120]:

  • Riadenie likvidity – správne načasovanie splatnosti krátkodobých investícií, nájdenie zdrojov na splatné krátkodobé úvery a výpomoci a podobne.

  • Kontrolu peňažných prostriedkov – zisťovanie rozdielov medzi kladnými a zápornými tokmi a ich následne vyrovnávanie, čím sa predíde finančným ťažkostiam, alebo sa získajú dodatočné zisky.

  • Strategické finančné plánovanie – dôraz sa kladie nielen na súčasné alebo krátkodobé pozitívne pôsobenie podniku na trhu, ale ide najmä o jeho dlhodobú perspektívu.

  • Rozpočtovanie peňažných prostriedkov – zatiaľ čo pri kontrole je snaha predovšetkým predchádzať problémom, v tejto časti ide o konkrétne vyčísľovanie príjmov a výdavkov podľa zvolenej formy.

2.5 Význam pojmu cash flow

Pojem cash flow sa využíva v niekoľkých významoch a časových dimenziách:

  • Statickým vyjadrením pojmu cash flow je číslo, ktoré reprezentuje voľnú zásobu peňazí, ktoré ma podnik v danom časovom okamihu k dispozícii. Najjednoduchšou formou, ktorou je možné cash flow vypočítať je súčet dvoch základných položiek odpisov a zisku:

cash flow = odpisy + zisk (2.1)

  • Dynamickým vyjadrením pojmu cash flow je prehľad peňažných tokov (obrázok 2.6) tiež nazývaný výkaz cash flow, ktorý podáva informácie o príjmoch peňažných prostriedkov a prírastkoch peňažných ekvivalentov (kladné peňažné toky) a výdavkoch peňažných prostriedkov a úbytkoch peňažných ekvivalentov (záporné peňažné toky), ktoré sa uskutočnili v podniku a ktoré spôsobili, že stav peňažných prostriedkov a peňažných ekvivalentov na konci obdobia sa nerovná stavu peňažných prostriedkov a peňažných ekvivalentov na začiatku obdobia. Teda prehľad peňažných tokov vysvetľuje, čo a v akej výške spôsobilo zmenu peňažných prostriedkov na konci obdobia v porovnaní so začiatočným stavom. Je dôležitým nástrojom riadenia likvidity a solventnosti v podniku.

Výkaz cash flow umožňuje analyzovať tvorbu podnikovej hotovosti. Jeho dôležitosť spočíva v tom, že účtovníctvo vyžaduje uplatňovanie tzv. „akruálneho“ princípu, na základe ktorého sa náklady a výnosy účtujú do obdobia, s ktorým vecne a časovo súvisia a nie do obdobia, v ktorom sa prejavujú ako príjmy a výdavky Z toho potom vyplýva, že náklady sa nerovnajú výdavkom, výnosy nie sú totožné s príjmami a výsledok hospodárenia je spravidla iný ako hotovosť, ktorú má podnik k dispozícii.

Účelom prehľadu peňažných tokov je poskytnúť prehľad najmä o [24]:

  • Finančných a investičných procesoch v príslušnom období v ich vzájomnej súvislosti, predovšetkým o štruktúre finančných zdrojov a ich výške, ako aj o štruktúre použitia finančných zdrojov.

  • Finančnej situácii podniku, resp. o zmenách vo finančnej situácii podniku v rámci účtovného obdobia so zameraním na likviditu a solventnosť a ich vývoj v účtovnom období. Pre posúdenie finančno-hospodárskeho vývoja treba doplniť rozbor o informácie o vývoji podniku v tejto oblasti v minulých rokoch, ako aj výhľady hospodárskych cieľov do budúcnosti.

  • Finančných zdrojoch z vlastnej činnosti a o cudzích zdrojoch vo vzťahu k jednotlivým formám ich použitia.

  • Zmene stavu peňažných prostriedkov ako ukazovateľa, ktorý vyjadruje likviditu podniku, t.j. doložiť prírastky a úbytky peňažných prostriedkov za sledované obdobie, pretransformované na tvorbu finančných zdrojov a ich použitie v súlade so všetkými kritériami a požiadavkami, ktoré sa naň vzťahujú.

Prehľad peňažných tokov sa delí do troch oblastí (tabuľka 2.2):

  • Prevádzková činnosť, ktorá súvisí s predmetom podnikania a ostatné činnosti, ktoré súvisia s hospodárskou činnosťou podniku, okrem investičnej a finančnej činnosti.

  • Investičná činnosť, ktorou sa rozumie obstaranie a vyradenie dlhodobého nehmotného a dlhodobého hmotného majetku a tej časti finančného majetku, ktorý nie je súčasťou peňažných ekvivalentov.

  • Finančná činnosť, ktorej dôsledkom sú zmeny v hodnote a štruktúre vlastného imania a zmeny dlhodobých a krátkodobých záväzkov, ktoré nesúvisia s prevádzkovou a investičnou činnosťou. [82]

Pomocou predošlého základného rozdelenia je možné vykonať rozhodovanie v prípadoch, ak:

  • je potrebné posúdiť dostatočnosť momentálnej likvidity podniku, respektíve štruktúru finančných prostriedkov a ich dostupností,

  • sa posudzuje potreba dodatočných prostriedkov pre zabezpečenie ďalšieho hospodárskeho rastu podniku a investícií do dlhodobých aktivít,

  • sa rozhoduje o tom, či expanzia podniku je taká rýchla, že na udržanie prevádzky, tempa rastu a expandovania je nutné zabezpečiť dodatočné finančné zdroje,

  • prebieha analýza toho, či podnik má dostatočné množstvo peňazí, ktoré sa môžu použiť na splatenie minulých záväzkov a zmenu ich finančnej štruktúry,

  • je nutné zvážiť, nakoľko podnik vytvára dostatočné finančné rezervy na krytie náhlych výkyvov v peňažných tokoch, ktoré môžu nastať.

Tab. 2.2 Obsahová náplň jednotlivých častí prehľadu peňažných tokov

Zdroj: vlastné spracovanie podľa [24]

Prevádzková činnosť

Investičná činnosť

Finančná činnosť

+ čistý zisk

+ odpisy

+ úbytok pohľadávok

a zásob

- prírastok zásob a

pohľadávok

- úbytok záväzkov

+ prírastok záväzkov

+ úbytok stálych aktív

- prírastok stálych aktív

+ predaj majetkových účastí

- nákup majetkových účastí

+ čerpanie nového úveru

- splátky úverov

+ vydanie nových obligácií

- splátky a odkúpenie

obligácií

+ emisia akcií

- výplata dividend

Podnikom je ponechaná určitá voľnosť pri zostavovaní výkazu, ktorá sa prejavuje tým, že podľa záväzného predpisu majú možnosť voľby:

  • metódy vykazovania peňažných tokov z prevádzkovej činnosti,

  • stanoviť podrobnosť členenia jednotlivých položiek,

  • môžu sa rozhodnúť, v ktorej časti sa vykážu peňažné toky, ktoré je možné v zmysle opatrenia vykazovať alternatívne (napr. platené úroky).

Na to je potrebné, aby si podnik vypracoval vnútorný predpis pre zostavenie prehľadu peňažných tokov. Je dôležité upraviť prehľad o peňažných tokoch pre potreby podniku. Dosiahne sa jeho lepšia vypovedacia schopnosť pre analytické posúdenie situácie podniku pri riadení platobnej schopnosti. Podnikový prehľad akceptuje odlišnosti podniku, jeho výnimočnosť a problémy, s ktorými práve zápasí. [27]