Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Didaktika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

15. Вимоги до підручників початкової школи.

Для молодших школярів підручник – основне джерело знань з певного предмета. Підготовка підручників для кожного типу навчального закладу й етапу навчання має певну специфіку.

Ознаки, які характеризують сучасні підручники:

- сучасний підручник повинен мати виразні ознаки певної педагогічної технології, тобто давати вчителеві масової шкли взірець добротної технології навчання і розвитку.

- структура підручника, текст і поза текстові позначення, символи, колір, ілюстрації мають давати чітке уявлення, чого і як навчати за цим підручником.

- підручник повинен поступово, але наполегливо й послідовно готувати дітей до самонавчання.

Функції підручників:

- інформаційна;

- мотиваційна;

- розвивальна.

Підручник для початкової школи повинен мати чітку структуру, кольорове і шрифтове виділення опорних слів, висновків, схем. Бажано, щоб у ньому була достатня кількість ілюстрацій, які полегшують процес виділення і запам'ятовування головного. У тексті мають бути певні повтори основного матеріалу і посилання на внутріпредметні і

між предметні зв'язки.

Є певні вимоги і до поліграфічного виконання: бажано, щоб усі підручники для одного класу були однакового формату, мали м'яку обкладинку з поліефірним покриттям, міцну основу, чіткий шрифт, ілюструвалися реалістичними малюнками з виразним чітким зображенням об'єктів.

Вибираючи новий підручник для учнів, учитель повинен зіставити його з діючою навчальною програмою. Адже вдалий підручник – надійна основа для реалізації всіх цілей вивчення предмета.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]