Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приклад пол аналіз екз.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
121.66 Кб
Скачать

34.Рейтингові (прогнозні) дослідження

Ре́йтинг

  • це числовий або порядковий показник успішності або популярності, який відображає важливість або вплив певного об'єкта або явища.

  • Показник оцінки діяльності, популярності, авторитету якоїсь особи, організації, групи, програм у певний час, що визначається соціологічним опитуванням, голосуванням та ін. і визначається місцем, яке вони посідають серед собі подібних.

35.«Exit poll» і пост виборчі дослідження

Е́кзит-пол або Післявиборче опитування — опитування виборців, що проводиться соціологічними службами на виході з виборчих дільниць (eng. polling station) у день голосування, з метою передбачити його результати до часу оприлюднення офіційних даних виборчими комісіями.

Виборців опитують на умовах анонімності. Виходячи з припущення, що більшість відповідає правдиво, дані таких опитувань використовують для порівняння з офіційно публікованими даними голосування. У день виборів дані опитування широко висвітлюються на телебаченні та в пресі.

36.Виборча інженерія. Методи, які використовуються в рамках виборчої інженерії

Виборча інженерія — пристосування виборчих процедур до реалізації інтересів правлячої та політичної еліт щодо завоювання і збереження влади в державі (регіоні, місті тощо). Порівняння типів виборчих систем свідчить, що мажоритарна процедура виборів призводить до більших, ніж пропорційна, відхилень волевиявлення громадян від результатів голосування через запрограмоване на певний результат компонування виборчих округів, різні пропорції населення, яке там проживає. У результаті такої виборчої інженерії часто траплялося, що партії, вигравши вибори за кількістю голосів виборців, програвали їх за кількістю отриманих депутатських мандатів.

Для утримання демократичним шляхом політичної влади владна еліта вдається до таких основних методів виборчої інженерії: — зміна виборчих процедур; — стимулювання та переміщення виборців з одних виборчих округів до інших; — маніпулювання межами виборчих округів; — вибір відповідного часу для проведення виборів; — добір лояльного до правлячої еліти складу виборчих комісій.

37.Політична реклама: поняття та етапи політичного рекламування

Політична реклама - це будь-яка реклама як система методів психологічної дії на масову аудиторію з метою управління їх політичною поведінкою, направлена на зміну або закріплення тих або інших політичних переконань.

Фахівці в галузі іміджології виокремлюють такі етапи політичного рекламування:

1. Вивчення ідеологічних і соціопсихологічних уявлень громадян про імідж "ідеального" політичного діяча, інституту і т. ін., який сформувався на даному етапі в суспільній свідомості.

2. Дослідження характеристик іміджу реального кандидата, сформованого (якщо він уже сформований) громадськістю на основі спонтанних, незрежисованих виступів кандидата по телебаченню, радіо, у традиційній пресі до початку політичної кампанії.

3. Створення іміджу кандидата, який можуть "купити" виборці внаслідок проведення рекламної кампанії.

4. Розроблення форм, методів і засобів використання ЗМІ та результатів опитувань у поширенні політичної реклами, базуючись на обраному іміджі.

5. Реалізація створеного іміджу через засоби масової інформації.