Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приклад пол аналіз екз.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
121.66 Кб
Скачать

39.Розробка стратегії і тактики виборчої кампанії

Найважливішою причиною поразки політичних партій, рухів та кандидатів на виборах є відсутність стратегічного планування виборчої кампанії або неякісне його виконання.Практика виборів останніх років показує, що відсутність стратегії не дозволяє політичній партії, руху, кандидату стати лідерами виборчої кампанії.Відсутність стратегічного планування або неякісне його проведення зазвичай призводить до того, що кампанія кандидата здатна лише більш-менш успішно реагувати на дії конкурентів, але не здатна нав'язати їм свою стратегію, свою гру, свою волю.У цій ситуації стати лідером виборчої кампанії, а тим більше перемогти кандидат може тільки випадково.

Стратегію виборчої кампанії можна розуміти як її основну спрямованість: голоси яких груп виборців повинні бути віддані за кандидата, які повинні бути вагомі підстави для цих виборців проголосувати за цього кандидата, які повідомлення і через які інформаційні канали слід до них доносити, як правильно розпорядитися завжди обмеженими ресурсами виборчої кампанії для вирішення цих завдань.

Розробка стратегії виборчої кампанії, її спрямованості, повинна супроводжуватися розробкою сценаріїв реалізації цієї стратегії, тобтоукрупнених описів одного або декількох варіантів реалізації, розгортання стратегії в часі з урахуванням ресурсного забезпечення та можливої ​​протидії конкурентів і середовища, в якому розвиваються події.Сценарій стратегії виборчої кампанії, як правило, містить опис ключових моментів і періодів виборчої кампанії, а також завдань, які повинні бути вирішені до цих моментів і протягом цих періодів.

Проведення позитивної PR-кампанії - створення і розкручування позитивних інформаційних приводів з іміджу і діяльності кандидата.

Проведення контрпропагандистської PR-кампанії.

Організація проведення "польової" роботи - мітинги, ходи, пікети, розклеювання наочної агітації, поширення наочної та друкованої продукції, організація усній агітації.

Проведення моніторингу громадської думки, вивчення динаміки політичної ситуації, оцінка ефективності реалізованого сценарію кампанії та PR-супроводу, використання соціологічних даних у інформаційному забезпеченні виборчої кампанії.

Психологічний супровід кампанії (психологічний супровід і тренінг кандидата, навчання груп підтримки кандидата на зустрічах і груп протидії на зустрічах конкурентів).

40.Створення передвиборчої програми

Передвиборча програма є своєрідною візитною карткою кандидата. Вона має бути зрозумілою і переконливою, тому написана вона повинна бути простою мовою, (але не примітивною). При оголошенні програми її краще розповідати, а не читати, до того ж не буде зайвим побажання успіху опонентам.

План написання передвиборчої програми

Про себе:

- автобіографія;

- життєве кредо;

- ставлення до людей;

- досвід діяльності;

- захоплення.

Плани на майбутнє:

- конкретні дії;

- механізм їх реалізації;

- конкретні або орієнтовні дати виконання пунктів програми;

- налагодження партнерських зв’язків.

Командна робота:

- плани щодо створення або підтримання цілісності команди;

- психологічний клімат у команді.

Мотиваційні моменти:

- свої сильні риси;

- порядність, тактовність під час виступу.