Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки Україн1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Дніпропетровський технікум зварювання та електроніки ім. Є.О.Патона

Реферат

З географії

На тему: ”Країни Східної Азії та їх роль у світовому господарстві ”

Перевірила: Шевченко О.В.

Виконала: студентка гр..КМП-11-1/9

Мерзлякова А.В.

Дніпропетровськ

2012р.

Зміст

Введення

1. Природні ресурси

2. Населення

3. Сільське господарство

4. Транспорт

5. Зовнішньоекономічні зв'язки

6. Рекреація і туризм

7. Загальна характеристика господарства

Висновок

Список використаних джерел

Введення

Південно-Східна Азія розташована на території півострова Індокитай і численних островах Малайського архіпелагу. Країни регіону межують з Південною та Східною Азією, Австралією та Океанією. До складу регіону входять 10 країн: В'єтнам, Таїланд, Малайзія, Лаос, Камбоджа, Індонезія, Філіппіни, Бруней, Сінгапур і Східний Тимор.

Південно-Східна Азія з'єднує Євразію з Австралією, розмежовуючи разом з тим басейни Тихого і Індійського океанів. Територію регіону омивають моря, найбільшими з яких є Південно-китайське і Філіппінське моря Тихого океану, Андаманське море Індійського океану.

Через країни Південно-Східної Азії пролягають важливі повітряні і морські шляхи: Малаккська протока має таке ж велике значення для світового судноплавства, як і Гібралтарську протоку, Панамський і Суецький канали.

Розташування між двома давніми осередками цивілізації і найбільшими чисельності людей державами сучасного світу - Китаєм та Індією - позначилося на формуванні політичної карти регіону, процесах господарського освоєння, етнічного та релігійного складу населення, розвитку культури.

Серед держав регіону одна абсолютна монархія - Бруней, три конституційні - Таїланд, Камбоджа, Малайзія, всі інші - республіки.

Країни Південно-Східної Азії є членами ООН. Все, крім Камбоджі, входять в АСЕАН; Індонезія - в ​​ОПЕК; Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Бруней, В'єтнам - до блоку Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

Природні ресурси

Надра території досліджені слабо, але розвідані запаси свідчать про багатих покладах мінеральних ресурсів. Кам'яного вугілля в регіоні дуже мало, лише на півночі В'єтнаму залягають незначні його запаси. У шельфовій зоні Індонезії, Малайзії і Брунею добувають нафту і газ. Через регіон простягається найбільший у світі металлогенічний «Олов'яний пояс» Азії. Мезозойські відкладення зумовили багатющі запаси кольорових металів: олова (в Індонезії - 1,5 млн т, Малайзії та Таїланді - по 1,2 млн т), вольфраму (запаси Таїланду - 25 тис. т, Малайзії - 20 тис. т). Багатий регіон на мідь, цинк, свинець, молібден, нікель, сурму, золото, кобальт, Філіппіни - на мідь і золото. Нерудні корисні копалини представлені калійної сіллю (Таїланд, Лаос), апатиту (В'єтнам), дорогоцінними каменями (сапфір, топаз, рубін) в Таїланді.

Агрокліматичні та грунтові ресурси. Теплий і вологий клімат є основною передумовою щодо високої ефективності землеробства, протягом року тут збирають 2-3 врожаю. На досить родючих червоних і жовтих фералітних грунтах вирощують багато сільськогосподарських культур жаркого поясу (рис, кокосова пальма, каучукове дерево - гевея, банани, ананаси, чай, прянощі). На островах використовують не тільки прибережні території, але і згладжені вулканічною діяльністю схили гір (терасовані землеробство).

Водні ресурси активно використовують для зрошення земель у всіх країнах. Дефіцит вологи в сухий період року потребує чималих витрат на будівництво іригаційних споруд. Водні гірські артерії п-ва Індокитай (Іраваді, Менам, Меконг) і численні гірські мови островів здатні забезпечити потреби в електроенергії.

Виключно багаті лісові ресурси. Регіон розташований у Південному лісовому поясі, ліси покривають 42% його території. Численні лісові масиви мають Бруней (87%), Камбоджа (69%), Індонезія (60%), Лаос (57%), а в Сінгапурі загальна площа лісів - лише 7% (найнижчий показник в регіоні). Ліси регіону особливо багаті на дерево, яке має дуже цінні властивості (міцність, вогнестійкість, водовідштовхувальну здатність, привабливий колір): струм, сандалове дерево, дерева сімейства бобових, місцеві види сосен, дерево сундри (мангровое), пальми.

Рибні ресурси прибережної зони морів і внутрішніх вод мають чимале значення в кожній країні: рибу та іншу морську продукцію широко використовують у харчуванні населення. На деяких островах Малайського архіпелагу видобувають перлини і перламутрові раковини.

Багатий природно-ресурсний потенціал і сприятливі кліматичні умови регіону дають можливість займатися землеробством протягом усього року, а різноманітні запаси мінеральних ресурсів сприяють розвитку гірничодобувної промисловості та нафтопереробки. Завдяки існуванню цінних порід дерев традиційної областю є лісова. Тим не менш, з-за інтенсивного вирубування лісів площа їх щороку зменшується, що погіршує екобаланс. Це зумовлює необхідність природоохоронних заходів, які здійснюються в Індонезії, Малайзії, на Філіппінах і в інших країнах, для збереження унікальних флори і фауни регіону.