Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки Україн1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

53% Зайнято в сільському господарстві, 16% - у промисловості, інші задіяні в сфері послуг.

Південно-Східна Азія - багатонаціональний регіон, якому притаманні соціальні контрасти. Швидке зростання міст зумовив приплив у них некваліфікованої робочої сили, наслідком чого стало зосередження людей, зростання злочинності, контрабандної торгівлі наркотиками, безробіття тощо. Разом з тим з 60-х років XX ст. в країнах регіону з'являються нові ділові і торгові квартали з сучасними спорудами, хмарочосами, побудованими американськими і японськими компаніями.

Сільське господарство

Сільське господарство регіону недостатньо забезпечено земельними ресурсами з-за високої щільності населення. У ньому переважає землеробство над тваринництвом, великими є витрати ручної роботи на одиницю земельної площі і низька товарність господарств. Техніка та технологія здебільшого дуже примітивні.

Рослинництво. Субтропічне і тропічне землеробство складає основу господарства всіх країн. Південно-Східна Азія - найбільший в світі регіон з вирощування рису - головної сільськогосподарської культури. Врожаї його збирають по 2-3 рази на рік, загальний обсяг становить 126 500 000 т (1 / 4 світового виробництва). В Індонезії, Таїланді, В'єтнамі рисові поля займають 4 / 5 посівної площі придолинні і дельтових земель річок Іраваді і Менема.

Головними сільськогосподарськими культурами в регіоні також є:

- Кокосова пальма - дає горіхи і копер (кокосова серцевина, з якої отримують масло). На регіон припадає 70% їх світового виробництва, на Малайзію - до 49%;

- Гевея - до 90% світового виробництва натурального каучуку припадає на країни регіону (Малайзія - 20% світового виробництва, Індонезія, В'єтнам);

- Цукровий очерет (особливо Філіппіни і Таїланд);

- Чай (Індонезія, В'єтнам);

- Прянощі (повсюдно);

- Орхідеї (Сінгапур - світовий лідер по їх вирощуванню);

- Бавовна, тютюн (в сухий сезон вирощують країни, розташовані на півночі регіону);

- Кава (Лаос);

- Опіумний мак (вирощують в районі «Золотого трикутника» - важкодоступного регіону на межі територій Таїланду, Лаосу).

Помітними виробниками та експортерами ананасів є Таїланд, Малайзія, Філіппіни і В'єтнам. В Індонезії і Малайзії вирощують перець. Також у країнах регіону культивують саго, маніок, какао, арахіс, овочі і фрукти, джут і т.п.

Тваринництво. Розвинений дуже слабко через дефіцит пасовищ, поширення тропічних хвороб тварин. Худоба використовується переважно як тяглова сила. Загальне поголів'я складає 45 млн свиней, 42 млн голів великої рогатої худоби, 26 млн кіз та овець і майже 15 млн буйволів. Свиней не розводять мусульманські народи.

Повсюдно поширено морське і річкове рибальство. Щорічно країни виловлюють до 13,7 млн т риби. Риба з прісних водоймищ повністю використовується на внутрішньому ринку, а значна кількість морської риби вивозиться. Таїланд експортує також різноманітні види тропічних рибок, призначених для акваріумів.

Основою сільськогосподарського виробництва в регіоні є плантаційне господарство, в якому зайнято більшість населення, а експорт плантаційних культур забезпечує більшу частину бюджетних доходів.