Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки Україн1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Населення

Чисельність населення. На території регіону живе 482 500 000 чоловік. Максимальна чисельність - в Індонезії (193800000), мінімальна - у Брунеї (310 тис). За кількістю жителів країни дуже контрастні.

Демографічні особливості. У Південно-Східній Азії завжди були високими показники природного приросту населення - у середньому 2,2% на рік, а в окремих випадках - до 40%. Дитяче населення (до 14 років) складає 32%, особи похилого віку - 4,5%. Жінок більше, ніж чоловіків (50,3 та 49,7% відповідно).

Расовий склад. Переважна більшість населення належить до перехідних типів між монголоїдної та австралоідной расами.

В окремих районах збереглися не змішані з монголоїдами «чисті» австралоідних групи: ведоіді (Малаккська п-ів), близькі до папуасам жителі Східної Індонезії, негрітоскій тип (на півдні п-ва Малакка і на Філіппінах).

Етнічний склад. Тільки в найбільшій країні регіону - Індонезії живе понад 150 народностей. На невеликій порівняно з Індонезією території Філіппін налічується до сотні своєрідних малайсько-полінезійських етнічних груп. У Таїланді, В'єтнамі, Камбоджі, Лаосі понад 2 / 3 жителів представлені сіамцями (або тай), в'ється, кхмерами, лао і бірманцями. У Малайзії до половини населення - близькі за мовою малайські народи. Найбільш змішане і різномовні населення Сінгапуру - це вихідці із сусідніх азіатських країн (китайці - 76%, малайці - 15%, індійці - 6%). У всіх державах найбільш найчисельнішою національною меншиною є китайці, а в Сінгапурі вони становлять навіть більшість населення.

У регіоні представлені такі мовні сім'ї: китайсько-тибетська (китайці в Малайзії та Сінгапурі, бірманці, карени в Таїланді); тайська (сіамци, лао); австро-азіатська (в'єтнамці, кхмери в Камбоджі); Австронезійські (індонезійці, філіппінці, малайці) ; папуаські народності (у східній частині Малайського архіпелагу і на заході о. Нова Гвінея).

Релігійний склад. Етнічний склад та історична доля народів регіону зумовили його релігійну мозаїчність. Найбільш поширеними є такі конфесії: буддизм - у В'єтнамі (махаяна - найбільш лояльна форма буддизму, співіснує з місцевими культами), в інших буддійських країнах - хінаяна); іслам сповідують майже 80% населення Індонезії, Малайзії, частково на Філіппінах; християнство (католицизм) є основною релігією Філіппін (наслідок іспанської колонізації), частково в Індонезії; індуїзм особливо виражений на о. Балі в Індонезії.

Аборигени країн Південно-Східної Азії широко сповідують місцеві культи.

Населення розміщене вкрай нерівномірно. Максимальна щільність - на о. Ява, де проживає до 65% населення всієї Індонезії. Більшість жителів Індокитаю проживає в долинах річок Іраваді, Меконг, Менема, тут щільність населення досягає 500-600 чел/км2, а в деяких районах - до 2000. Гірські околиці півострівних держав і більшість невеликих островів заселені дуже слабо, середня щільність населення не перевищує 3-5 чел/км2. А в центрі о. Калімантан і на заході о. Нова Гвінея є незаселені території.

Високим є питома вага сільського населення (майже 60%). Останніми десятиліттями внаслідок міграції сільських жителів і природного приросту збільшується кількість міського населення. Швидко ростуть, перш за все, великі міста, майже всі з них (за винятком Ханоя і Бангкока) виникли в колоніальну епоху. У містах мешкає понад 1 / 5 жителів (Лаос - 22, В'єтнам - 21, Камбоджа - 21, Таїланд - 20% і т.п.), тільки в Сінгапурі вони становлять 100%. Взагалі це один з найменш урбанізованих регіонів світу.

Міста-мільйонери, як правило, є портовими або припортовими центрами, які сформувалися на основі торговельної діяльності. Міські агломерації регіону: Джакарта (10,2 млн чоловік), Маніла (9,6 млн), Бангкок (7,0 млн), Янгон (3,8 млн), Хошімін (колишній Сайгон, 3,5 млн), Сінгапур ( 3 млн), Бандунг (2,8 млн), Сурабая (2,2 млн), Ханой (1,2 млн) і ін

Трудові ресурси. Налічують понад 200 млн осіб, з яких