Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Фізико-географічне положення.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

2. Океани і моря у берегів Азії

Береги Азії омивають моря всіх океанів: на півночі – Північного Льодовитого океану, на сході – Тихого океану, на півдні – Індійського, на заході – Атлантичного.

Моря Північного Льодовитого океану (Карське, Лаптєвих, Східно-Сибірське, Чукотське) знаходяться в поясі арктичного клімату, тому характерною рисою всіх морів є суворий клімат з низькою температурою, вітрами, завірюхами і туманами. Середня температура січня сягає –300С. Усі моря замерзають на 8-10 місяців. Літо коротке з туманами, дощами та снігопадами. Середня температура липня не перевищує +50С. Моря звільнюються від льоду тільки біля берегів материка.

Моря Тихого океану (Берингове, Охотське, Японське, Жовте, Східно-Китайське, Південно-Китайське), які омивають Азію із сходу, значною мірою відрізняються одне від одного. Для більшості морів характерна мусонна циркуляція атмосфери. Проте істотним кліматоутворюючим чинником є теплі (Аляскинська, Куросіо і Північно-Тихоокеанська) і холодні (Камчатська і Курильська) течії. Через це взимку в морях виникають своєрідні льодові обставини: Берингове і Японське моря замерзають тільки в північній частині, а Охотське, яке розташоване між ними, вкривається майже суцільною кригою.

Над Беринговим морем переважає холодне й вологе арктичне повітря. Тому і взимку, і влітку над морем стоїть холодна, волога, похмура, зі стійкими туманами погода. Причому північна частина значно холодніша від південної, а західна від східної. Це зумовлено впливом холодної течії на півночі та заході і теплої течії на півдні і сході.

Охотське море глибоко вдається в материк і це в значній мірі визначає його кліматичні характеристики. Впродовж дев’яті та більше місяців море вкрите кригою. Характерні велика хмарність, стійкі і густі тумани, часті сильні вітри і шторми.

Японське море має мусонний клімат помірних широт. Для нього, також як і для Охотського моря, характерні хмарність і густі, тривалі тумани. Замерзають лише північні затоки та бухти західного узбережжя, тому що з півдня через Корейську протоку в море проникає тепла Цусімська течія, що є гілкою теплої течії Куросіо. Вона обігріває ділянку моря, яка прилягає до Японських островів. В теплий сезон року проносяться тайфуни.

Жовте море глибоко вдається в материк і перебуває під сильним його впливом. Тому зима тут суха і холодна (мусон дме з континенту на море), а літо – тепле і вологе, часті дощі і тумани (мусон дме з моря на континент). Вся північно-західна частина вкривається льодом.

Східно-Китайське море відноситься до субтропічних морів з мусонним типом клімату. Зима тут досить тепла, але суха, літо – жарке і вологе.

Південно-Китайське море – це типова тропічна водойма з постійно теплою водою (не нижче +200С) і розвитком коралових рифів. Клімат – мусонний. Великий вплив мають тропічні урагани катастрофічної сили – тайфуни, які зароджуються у Філіппінському морі.

Моря (Червоне, Аравійське і Андаманське) і затоки (Аденська, Перська, Оманська і Бенгальська) Індійського океану мають найтепліші у Світовому океані води. Температура води не опускається нижче +170С, а біля берегів нагрівається до +400С. Вирішальну роль у формуванні клімату відіграє мусонна циркуляція. Взимку слабкий північно-східний мусон з континенту формує теплу, суху з слабкими вітрами погоду. Влітку дме значно сильнішій південно-західний мусон з океану, який формує жарку і вологу погоду з сильними штормами. На материк він приносить грози, штормові вітри і велику кількість опадів.

В Аравійському морі зароджуються тропічні циклони (урагани). Рухаючись на північ до південних берегів Азії, вони спричиняють великі руйнування і людські жертви. Такі урагани, хоча і вдвоє рідше, зароджуються в Бенгальській затоці біля Маскаренських островів.

Всі моря Атлантичного океану, які омивають південно-західну частину Азії, точніше півострів Мала Азія, відносяться до внутрішніх або середземних морів. Це Чорне, Мармурове і Середземне моря.

Середземне море – це унікальний морський басейн, колиска світової цивілізації. За площею, об’ємом водної маси і глибинам Середземне море займає п’яте місце серед морів Землі. Температура поверхневих вод влітку змінюється від +20...+210 на північному заході моря до +28...+300С на південному сході. Море розташоване в субтропічних широтах, для яких характерний середземноморський клімат з теплою і дощовою зимою і тривалим жарким і сухим літом. В східній частині Середземного моря, де воно омиває береги південно-західної Азії, дощі навесні випадають рідко, а влітку їх не буває зовсім. Узимку над морем встановлюється полярний фронт, на якому формуються місцеві середземноморські циклони. Вони переміщуються у східному напрямі, зумовлюючи сильні вітри і велику кількість опадів. Влітку дмуть північно-західні і північні сухі вітри. Вітри над Середземним морем дмуть в усі пори року. Але взимку вони особливо сильні.