Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO мэнэдж.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
366.68 Кб
Скачать

68. Методи поширення інформації про діяльність організації

Існує безліч видів і джерел бізнесу-інформації. Основне розмежування полягає в тому, з якого джерела надійшла інформація: первинного (інформація, зібрана фірмою при безпосереднім чи дослідженні узята зі звітів про дослідження) чи вторинного (уже кимсь зібрана інформація, що має бути проаналізувати). Відповідне, зв'язане з цим розходження полягає в тому, чи є ця інформація загальнодоступної чи доступ до неї обмежений.

Приведемо трохи найбільш розповсюджених джерел бізнесу-інформації:

урядові заклади;

бібліотеки;

торгові асоціації;

компанії, що займаються приватними дослідженнями й інформацією;

газети і журнали;

служби бізнесу-інформації;

бази

Завжди мається великий попит на специфічну інформацію із секторів і регіонів, і він продовжує рости. Групи визначених інтересів, блоки новин і дошки оголошень в Інтернету дозволяють виділяти пучки узкоспециализированной інформації й у такий спосіб збільшувати корисність доступної інформації. Обмін інформацією з усього світу в режимі реального часу сприяє встановленню контактів і підтримці взаємин. Він швидко став невід'ємною частиною ведення бізнесу, а неминучий прихід надійно захищених систем електронних торгів надалі прискорить цей процес.

Інформаційні технології збільшили можливості доступу до первинних джерел інформації усередині компанії. Менеджерські інформаційні системи (MIS) і адміністраторські інформаційні системи (EIS) збирають інформацію з таких джерел, як звіти про продажі, виробничі звіти, а також добувають інформацію про ринки, фінанси і виробництво (див. інформаційні системи для керівників). Використання ускладнених баз даних зробило можливими методи маркетингу взаємодії, а нове програмне забезпечення дозволило розвивати автоматизовані і навіть “інтелектуальні” електронні форми (див. Географічні інформаційні системи). Очевидно, що якість інформації залежить від якості інформаційної системи і професіоналізму людей, що відповідають за вхідні дані.

69. Неформальні комунікації в організації

Комунікаційні процеси - це обмін інформацією між двома або більш людьми. Його основною метою є забезпечення розуміння інформації, що становить предмет обміну, тобто повідомлень. Проте сам факт обміну інформацією не гарантує ефективності спілкування брали участь в обміні людей.

Організації, як відомо, складаються з формальних і неформальних компонентів. Канал неформальних комунікацій можна назвати каналом розповсюдження чуток.

Такий обмін інформацією охоплює всі частини організації і, безсумнівно, впливає на її ефективність.

Найчастіше в неформальні комунікації входить інформація про скорочення робочих місць, змін у структурі організації, прийдешнім переміщенням або підвищенням, заходи покарання за прогули і спізнення, зміни в структурі організації, про суперечки керівників і, звичайно ж, особисте життя співробітників.

Часто самі керівники користуються запланованими чутками для поширення необхідної інформації. І хоча це не найблагородніший спосіб, але найчастіше один з найбільш дієвих, особливо щодо мотивації та управління персоналом. Тим більше що по каналу чуток відомості передаються набагато швидше, ніж по каналах формального спілкування.

Дійсно, багато людей, збираючись разом у неформальній обстановці (у їдальні, на святах, на семінарах, на пікніку і т.п.) охочіше говорять "про справи" і при цьому непомітно і напевно ненавмисно поширюється фірмова культура.

Однак чуток приписується репутація неточної інформації. Це не завжди так. Навпаки, найчастіше (80%) чутки відносно несуперечливої інформації про саму компанію точні.

Спотворення в основному відбуваються на рівні особистої або емоційно забарвленої інформації. Це відбувається через те що слова «нарада завтра о дев'ятій» звучать точніше і зрозуміліше (через меншу емоційного навантаження), ніж «шеф посварився з Васею з першого відділу». Для точної передачі інформації потрібні більш точні формулювання.

Крім того, незалежно від точності, все свідчить на користь впливовості чуток, незалежно від того, позитивне чи негативне вплив вони надають.

Т.ч. неформальні комунікації - один з найважливіших механізмів роботи компанії, забувати який слід брати до уваги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]