Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3Кн.почти всё.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

1─Пробка з целофану; 2 ─скляна крупка; 3 ─целофан з гумовим кільцем-утримувачем.

Для вловлювання з повітря високодисперсних аерозолів (димів, туманів, пилу) застосовують фільтруючий матеріал, який має здатність зат­римувати частинки 0,5-1 нм. Перспективними є фільтри, що складаються з волокнистого фільтруючого матеріалу, імпергнірованого тонко дисперсним активним вугіллям. Великий інтерес також представляють фільтри, імпергніровані твердим сорбентом, з додаванням хімічних реагентів.

Так, для вловлювання пару й аерозолів ртуті й пару іоду використають фільтри, як основу яких використають тканину, на яку нанесений сорбент, оброблений нітратом срібла (для іоду) і іодом (для ртуті).

Існують фільтри із синьої і білої стрічки. Фільтри, у вигляді диску, закладаєтюся у плексегласовий патрон (рис.1.10). Швидкість, з якою проходить повітря через патрон, необмежена і визначається потужністю аспіраційного прибору. Розроблено пристрій для відбору пилу з повітря, яке розміщують на автомашинах.

Рис. 1.10. Плексегласовий (а) і металевий (б) патрони для фільтрів.

Портативний пристрій (рис.1.10) має составний корпус 1, нижня частина якого виконана в вигляді трубчатої рукоятки 2. На рукоятці розміщений ротаметр 3, до входу якого через кран 4 та патрубок 5 підключений патрон 6 зі змінним фільтром 7. Для зняття показів ротаметра в трубці 2 є смотрова щілина 8. Верхня частина корпусу 1 виконана в вигляді стакана 10, закритого захисною сіткою 14, знизу якого є отвір 9 для приєднання ротаметра 3. Крім того, в стакані встановлені дже-

рела вакууму з приводом ─ мікроелектродвигун 12 з лопатним вентилятором 11─ і секундомір 13.

Аспіратор " АЕРА" розрахований для того, щоб брати проби в підземних умовах при допо­мозі стисненого повітря (вибухонебезпечне середовище). Існує прог­рамований пробовідбірник повітря

"Аеромат". Згідно програми, яку встановили, він просмокчує повітря через 8 газопромивних посудин і фіксує кількість газу, який просмокчується через кожну посудину окремо. В газопромивних посудинах знаходяться відповідні поглиначі або розчини реактивів, які після відбору проб повітря поступають на лабораторну обробку. Дія апарата в слідуючому: проба повітря мемб­ранним насосом просмокчується через фільтр, для того щоб відділити тверді частинки, і попадає в газопровідну посудину. Шляхом визна­чення кількості пиловидних забрудників, які залишились в фільтрі, отримують відомості про їх вміст. Сумарна кількість просмоктаного через апарат повітря може бути підрахована по газовому витратоміру, а кількість повітря барбатуючого через посудини показує лічильник.

Для автоматичного відбору проб повітря в циклічному режимі (час відбору може встановлюватися в межах 5-30 хв.) запропоновано бага­токанальний пристрій. Його дія складається в стабілізації заданих значеннь протягування повітря через поглинач і автоматична витримка часу відбору проб. Стабілізація витрат здійснюється шляхом викорис­тання критичного

режиму витікання повітря через отвір (сопла), який виникає при тиску на виході: сопла меньшим 0,5 тиску на вході, т.б. Рвих < 0,5 Рвх. (рис.9.57)

Рис.1.11. Схема приладу для відбору пилу з повітря :

1─ корпус; 2 ─ трубчата рукоятка; 3 ─ ротаметр; 4 ─ кран; 5 ─патрубок; 6 ─ патрон; 7 ─ фільтр; 8 ─ смотрова щілина; 9 ─отвір для приєднання ротаметра; 10 ─ стакан; 11─ лопастний вентилятор; 12 ─ мікроелектродвигун; 13 ─ секундомір; 14 ─ захисна сітка.

Рис. 1.12. Автоматичний багатоканальний пристрій для відбору проб повітря (схема стабілізації розходу) :

1─ поглинальний пристрій ; 2─ звужуючий пристрій; 3─ вакуумний насос.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]