Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin-ekzamen.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
188.16 Кб
Скачать

33.Право на державну службу

Право на державну службу є невід'ємним правом громадя-нина України. Так, стаття 38 Конституції України закріпила, що «громадяни користуються рівним правом доступу до дер¬жавної служби, а також до служби в органах місцевого само¬врядування». Таким чином Конституція України ставить тільки одну вимогу до особи, яка претендує на посаду державного службовця — наявність громадянства України.

Назване конституційне право знайшло своє подальше відоб-раження і деталізацію в статті 4 Закону «Про державну службу», згідно з якою «право на державну службу мають громадяни України незалежно від положення, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, місця проживання, які одержали відповід¬ну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір, або за іншою процедурою, передбаче¬ною Кабінетом Міністрів України». Аналіз цієї статті дає підстави виділити три основні вимоги щодо права на державну службу:

— громадянство України;

— відповідна освіта і професійна підготовка;

— проходження конкурсного відбору або іншої процедури,передбаченої Кабінетом Міністрів України.

Однією з важливих вимог щодо реалізації права на державну службу є громадянство України.

Особи, які претендують на державну службу, окрім грома-дянства, повинні мати відповідну освіту і професійну підготовку. Закон «Про державну службу» не передбачає освітньо-кваліфі¬каційні рівні, яким повинні відповідати претенденти. Це дає підстави стверджувати, що державним службовцем (у будь-яко¬му випадку теоретично) може бути особа, яка не має, наприк¬лад, вищої освіти (наприклад, секретар судового засідання, яка має, як правило, повну середню освіту). Однак, дане законодав¬че положення щодо «відповідної освіти» знайшло свою конкре¬тизацію в посадових інструкціях і положеннях, які містять та¬кий розділ, як «Кваліфікаційні вимоги», в якому й передбачають¬ся вимоги щодо освіти. Аналіз типових професійно-кваліфікацій¬них характеристик посад державних службовців показує, що більше ніж у 95% ставиться вимога щодо наявності вищої освіти і, переважною більшістю, за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра.

Попри відповідну освіту претендент на посаду державного службовця повинен мати відповідну професійну підготовку. Під професійною підготовкою мається на увазі процес навчання професійним знанням, умінням і навичкам, необхідним для на-лежного виконання посадових функцій і повноважень щодо займаної посади на державній службі.

Третьою умовою реалізації особою права на державну служ-бу є проходження встановленої Кабінетом Міністрів України процедури заміщення вакантної посади. Чинне законодавство передбачає, що в переважній більшості випадків такою про-цедурою є конкурсний відбір, який застосовується майже в 95% випадків. Проте, окрім конкурсу існують і такі процедури, як призначення на посаду, зарахування на посаду, вибори на посаду державного службовця.

Водночас статтею 4 Закону передбачається рівність доступу всіх громадян України до державної служби, а також при її проходженні, незалежно від прямих чи непрямих обмежень або привілеїв. Дане положення повністю відповідає статті 25 Між-народного пакту про громадянські і політичні права від 16 груд-ня 1966 р.

Право на державну службу, окрім статті 4, регламентується статтею 12 Закон «Про державну службу», яка встановлює ряд обмежень, які можуть бути перепоною для вступу на державну службу: визнані у встановленому порядку недієздатними; мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади; у разі прий-няття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або під-леглі особам, які є їх близькими родичами або свояками; в інших випадках, встановлених законами України.

Важливе значення при вступі на державну службу має вік. Згідно із статтею 23 Законом «Про державну службу», держав-ними службовцями можуть бути чоловіки до досягнення ними 60 років і жінки — 55 років. Тобто, названа стаття передбачає тільки граничний вік перебування на державній службі, тобто вік, по досягненні якого державно-службові відносини, як пра-вило, припиняються. Водночас, Закон не передбачає (на жаль) по досягненні якого віку особа має право на державну службу. Використовуючи аналогію трудового права, для ліквідації даної прогалини, можна вважати, що після досягнення 16 років особа може поступити на державну службу при дотриманні інших вимог. Уявляється, що такий підхід до вирішення даного пи¬тання є неправовим, оскільки повна дієздатність особи насту-пає тільки після досягнення 18 років (участь у виборах, рефе-рендумі, право балотуватися в державні органи та органи міс-цевого самоврядування, тобто участь в управлінні державою). В даному ж випадку виходить, що, будучи представником дер¬жави через державні органи, особа, водночас, не може брати участі в управлінні державою. Варто було б передбачити, що право на державну службу мають особи, які досягли 18-річного віку.

Державними службовцями можуть бути тільки особи, які за станом здоров'я взмозі виконувати покладені на нього обов'яз¬ки та повноваження. Закон «Про державну службу» не перед¬бачає вимог щодо стану здоров'я претендентів на посади дер¬жавних службовців. Однак, чинне законодавство про державну службу передбачає обов'язковість проходження кандидатами на зайняття посад керівників, заступників керівників централь¬них органів виконавчої влади, а також голів місцевих держав¬них адміністрацій медичного огляду лікарсько-консультативною комісією з метою визначення стану їхнього здоров'я. Відповідні вимоги щодо стану здоров'я передбачаються і стосовно інших державних службовців (МВС, СБУ, Збройних Сил України, податкової міліції тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]