Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел. геод. прил. Word.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

15.Ідеальна центрована оптична система. Правило знаків.

В оптичних системах одне з найважливіших значень відведене елемантам, що мають сферичне заломлення. Для прстоти розрахунків у першому наближенні приймають, що оптична система є ідеальною. Ідеальна – та, яка відображає кожну точку предмета точкою і зберігає заданий масштаб. Щоб така система працювала повинні виконуватись такі умови. (Правило знаків).

Правило знаків:

1)Кожна тока простору предметів відображається тільки 1 точкою простору зображення.

2)Кожна пряма лінія предмета в просторі відповідає тільки 1-й прямій лінії простору зображення.

3)Якщо будь-яка точка у просторі предметів розташована на прямій, спряжена з нею точка у просторі зображення розміщена на прямій, що є спряженою із прямою простору предметів.

Перераховані умови є основною умовою ідеальної системи, яку застосовують до центрованих оптичних систем.

16.Оптичні системи геодезичних приладів.

В геод приладах широко використовують плоско паралельні платівки у вигляді дзеркал, скляних лімбів, призми внутрішнього відбиття для зміни напрямку променя, системи оптичних клинів в оптичних мікроскопах. Лупа, мікроскоп та зорова труба належать до візувальних оптичних систем, до яких ставлять спеціальні системи. Зокрема промені, які пройшли ці системи повинні попадати до ока пучком.

17.Лупа.

Роздільна здатність ока в кутовій мірі =40”-60”. Щоб розглядати дрібні та близько розташовані предмети застосовують лупи та мікроскопи.

Лупа – короткофокусна збірна лінза, що слугує для розглядання предметів, які розташовані на близькій віддалі від ока. Щоб око не акумулювалось, предмет розташовують поблизу передньої фокусної площини, око біля задньої фокусної площини, тоді віддаль до зображення становить 250мм. Збільшення лупи зростає із зменшенням фокусної відстані.

18.Мікроскопи.

Роздільна здатність ока в кутовій мірі =40”-60”. Щоб розглядати дрібні та близько розташовані предмети застосовують лупи та мікроскопи.

Мікроскоп – складна оптична система, яка використовується для розглядання шкал. Мікроскоп складається з 2 збірних систем, об’єктива і окуляра. Об’єктив будує дійсне, обернене, збільшене зображення предметів. Окуляр будує пряме, збільшене, уявне зображення. Якщо збільшення об’єктива становить 2ˣ-4ˣ, збільшення мікроскопа становитиме від 30ˣ до 70ˣ.

19.Зорові труби геодезичних приладів.

У геод приладах зорові труби служать для візування цілей.

Зорова труба – це складні оптико-механічні прилади, що містять об’ктив, окуляр, сітку ниток, будують збільшене пряме або обурнене зображення. У зор трубах з прямим зображеням розташована лінзова або призмова система, яка разом з окуляром формує пряме зображення. У геод приладах використовують зорову трубу Кеплера, яка складається з позитивного об’єктива з великою зоровою віддалю та короткофокусного окуляра. Обєктив формує дійсне перевернене зображення предмета. Сиситеми в яких задній фокус об’єктива збігається з переднім фокусом окуляра називається телескопом.

20.Сітка ниток, діафрагми, осі зорових труб.

Для спрямування зорових труб на точку візування повинна бути візирна вісь і її положення повинно залишатись незмінним під час візування. Візирна вісь – пряма, яка проходить через центр сітки ниток.

Сітка ниток – система штрихів, розташованих у площині зображення, яке будує об'єктив зорової труби геодезичного приладу.

Полем зору зорової труби називають частину простору, яку бачать у нерухому трубу. Воно обмежується круглим отвором діафрагми поля зору (сітки ниток).