Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка - ВІДПОВІДІ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

33. Економічна ефективність в умовах монополістичної конкуренції та олігополії.

Конкуренція – це боротьба за вигідніші умови виробництва і збуту продукції між приватними товаровиробниками.

Монополія – ринок з єдиним продавцем певного товару, послуги чи

виробничого ресурсу.

Монопсонія – ринок одного покупця і великої кількості продавців.Монополістичну конкуренцію не треба плутати з монополістичним ринком. Монополістична конкуренція — це такий рівень конкуренції, де значна кількість продавців пропонує подібний, але неоднаковий продукт; вони переконують продавців, що саме їхні продукти з новими, поліпшеними властивостями є найдешевшими і найпотрібнішими. Характерні ознаки монополістичної конкуренції такі:

  1. кожна фірма володіє порівняно невеликою часткою всього ринку, тому можливість контролю над ринковою ціною невелика;

  2. наявність порівняно великої кількості фірм практично унеможливлює таємні змови, тобто узгоджені дії фірм з метою обмеження обсягу виробництва чи штучного підвищення цін;

  3. значна кількість фірм у галузі виключає їхню взаємозалежність. Кожна фірма визначає свою поведінку, незважаючи на можливі відповідні заходи конкурентів. Вплив дій однієї фірми на кожного з Ті численних суперників незначний, відтак у конкурентів немає причин реагувати на дії фірми.

Ця особливість є наслідком все-таки відносно невеликого числа продавців на ринку з монополістичною конкуренцією. Наприклад, якщо окремий виробник черевиків, аби продати більше товару, знижує свою ціну на 20% за па­ру взуття, то ймовірно, що приріст обсягу його продажу відбудеться за рахунок багатьох, а не кількох продавців. Як наслідок, малоймовірно, що частка на ринку якогось конкурента відчутно не знизиться через зменшення продажної ціни будь-якою іншою фірмою. Отже, у конкурентів немає причин, щоб відреагувати на це зміною своєї політики, оскільки рішення першої фірми змінити ціну не вплине значною мірою на їхні можливості діставати прибуток;

  1. на ринку є умови для вільного входу, і легко заснувати нову фірму або залишити ринок. Вигідна кон'юнктура на ринку з монополістичною конкуренцією притягує нових продавців.Однак вхід у ринок не настільки легкий, яким він був би за досконалої конкуренції, тому що нові продавці часто відчувають труднощі зі своїми новими для покупців торговельними марками й послугами. Послуги та умови продажу продукту є важливими чинниками його реальної ди­ференціації. Це — ввічливість і уважність працівників магазину, репутація фірми, можливість купівлі у кредит тощо.

34. Причини диференціації заробітної плати.

Величина заробітної плати є відмінною як у різних країнах і на різних ринках праці, так і в робітників однієї та різних професій. Причинами диференціації оплати праці є різні її інтенсивність, складність і привабливість, міра відповідальності і творчості, підготовка, кваліфікація і здібності, народногосподарське значення (з точки зору економіки країни і конкурентоспроможності продукції на світовому ринку).

У деяких країнах збереглась диференціація заробітної плати за статтю та расовою ознакою. Усе це пояснює, чому різною є заробітна плата висококваліфікованого і звичайного хірурга, видатного співака і висококваліфікованого інженера, водіїв однакової кваліфікації, які перевозять вантажі і людей, працівників однієї кваліфікації, які працюють у чистих освітлених приміщеннях і під землею, працівників однакової кваліфікації, які працюють, наприклад, у Німеччині в металообробній і пивоварній промисловості (в останній зарплата вища) тощо. Завданням даної теми є з'ясування механізму прийняття рішень фірми стосовно купівлі капітального товару, а також визначення ціни за використання природних ресурсів.