Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогіка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
734.21 Кб
Скачать

Конформний тип

П.Б. Ганнушкіна (1933) влучно змалював деякі риси цього типу - постійну готовність підкоритися голосу більшості, шаблонність, банальність, схильність до ходячою моралі, благонравія, консерватизму, однак він невдало пов'язав даний тип з низьким інтелектом. У дійсності справа зовсім не в інтелектуальному рівні. Подібні суб'єкти нерідко добре навчаються, здобувають вищу освіту, за певних умов з успіхом працюють.

Головна риса характеру цього типу - постійна і надмірна конформність до свого безпосереднього звичного оточення ...

Цим особистостям властиві недовіру і насторожене ставлення до незнайомців. Як відомо, у сучасній соціальній психології під конформностью прийнято розуміти підпорядкування індивідуума думку групи на противагу незалежності і самостійності. У різних умовах кожен суб'єкт виявляє той чи інший ступінь конформності. Однак при конформной акцентуації характеру це властивість постійно виявляється, будучи найбільш стійкою рисою.

Представники конформного типу - це люди свого середовища. Їх головна якість, головне життєве правило - думати "як всі", поступати "як всі", намагатися, щоб усе в них було "як у всіх" - від одягу та домашньої обстановки до світогляду і думок з животрепетних питань. Під "всіма" мається на увазі звичайне безпосереднє оточення. Від нього вони не хочуть ні в чому відстати, але й не люблять виділятися, забігати вперед. Це особливо проступає на прикладі ставлення до модам одягу. Коли з'являється якась нова незвичайна мода, немає більш послідовних її огудників, ніж представники конформного типу. Але як тільки їх середовище освоює цю моду, скажімо штани або спідниці відповідної довжини і ширини, як вони самі одягаються в такий самий одяг, забуваючи про те, що говорили два-три роки тому. У житті вони люблять керуватися сентенціями та у важких ситуаціях схильні в них шукати розраду ("втраченого - не повернеш" і т.п.). Прагнучи завжди бути у відповідності зі своїм оточенням, вони абсолютно не можуть йому протистояти. Тому конформних особистість - повністю продукт своєї мікросередовища. У хорошому оточенні - це непогані люди і непогані працівники. Але, потрапивши в погану середу, вони з часом засвоюють її звичаї і звички, манери і правила поведінки, як би все це не суперечило попереднім і як би згубним не було. Хоча адаптація у них перше часом відбувається досить важко, але коли вона здійснилася, нове середовище стає таким же диктатором поведінки, як раніше була колишня. Тому конформні підлітки "за компанію" легко спиваються, можуть бути втягнуті в групові правопорушення.

Конформність поєднується з вражаючою некритичністю. Все, що говорить звичне для них оточення, все, що вони дізнаються через звичний для них канал інформації, - це для них і є істина. І якщо через цей же канал починають надходити відомості, явно не відповідають дійсності, вони як і раніше їх приймають за чисту монету.

До всього цього конформні суб'єкти - консерватори по натурі. Вони не люблять нове, тому що не можуть до нього швидко пристосуватися, важко освоюються в новій ситуації ...

Від ще однієї якості залежить їх професійний успіх. Вони - неініціативною. Дуже добрі результати можуть досягатися на будь-який щаблі соціальних сходів, лише б робота, займана посада не вимагали б постійної особистої ініціативи. Якщо саме цього від них вимагає ситуація, вони дають зрив на будь-який, самої незначної посади, витримуючи набагато більш висококваліфіковану і навіть напружену роботу, якщо вона чітко регламентована.

Опікуване дорослими дитинство не дає надмірних навантажень для конформного типу ...

Вони зовсім не схильні змінювати свою підліткову групу, в якій звиклися і призвичаїлися. Нерідко вирішальним у виборі навчального закладу є те, куди йде більшість товаришів. Однією з найважчих психічних травм, яка, мабуть, для них існує, - це коли звична підліткова група чому-небудь їх виганяє ...

Позбавлені власної ініціативи конформні підлітки можуть бути втягнуті в групові правопорушення, в алкогольні компанії, підбито на втечу з дому або науськал на розправу з чужинцями.

Реакція емансипації яскраво проявляється тільки у разі, якщо батьки, педагоги, старші відривають конформного підлітка від звичної йому середовища однолітків, якщо вони протидіють його бажанням "бути як всі", перейняти поширені підліткові моди, захоплення, манери, наміри. Захоплення конформного підлітка цілком визначаються його середовищем і модою часу.

Самооцінка характеру конформних підлітків може бути непоганою ...

Змішані типи. Ці типи становлять майже половину випадків явних акцентуацій. Їх особливості неважко уявити на підставі попередніх описів. Зустрічаються поєднання не випадкові. Вони підпорядковуються певним закономірностям. Риси одних типів поєднуються один з одним досить часто, а інших - практично ніколи. Існують два роди поєднань.

Проміжні типи обумовлені ендогенними закономірностями, перш за все генетичними чинниками, а також, можливо, особливостями розвитку в ранньому дитинстві. До них відносяться вже описані лабільно-циклоїдний і конформно-гіпертімний типи, а також поєднання лабільного типу з астено-невротичним і сенситивним, астено-невротичного з сенситивним і психастеническим. Сюди ж можуть бути віднесені такі проміжні типи, як шизоїдів-сенситивний, шизоїдів-психастенический, шизоїдів-Епілептоїдний, шизоїдів-істероїдний, истероидно-Епілептоїдний. З огляду на ж ендогенних закономірностей можлива трансформація гіпертимного типу в циклоїдний.

Амальгамний типи - це теж змішані типи, але іншого роду. Вони формуються як наслідок нашарування рис одного типу на ендогенне ядро ​​іншого через неправильне виховання чи інших хронічно діючих психогенних факторів. Тут також можливі далеко не всі, а лише деякі нашарування одного типу на інший. Детальніше ці явища розглядаються в розділі про психопатичних развитиях. Тут же слід зазначити, що гипертимно-нестійкий і гипертимно-істероїдний типи є приєднання нестійких або істероїдних чорт до гипертимной основі. Лабільно-істероїдний тип зазвичай буває наслідком нашарування і истероидности на емоційну лабільність, а шизоїдів-нестійкий і епілептоіди-нестійкий - нестійкості на шизоидную або епілептоідние основу. Останнє поєднання відрізняється підвищеною криміногенної небезпекою. При истероидно-нестійкому типі нестійкість є лише формою вираження істероїдних рис. Конформно-нестійкий тип виникає як наслідок виховання конформного підлітка в асоціальній оточенні. Розвиток епілептоідние чорт з урахуванням конформності можливо, коли підліток виростає в умовах жорстких взаємин. Інші поєднання практично не зустрічаються.