Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець Організація обліку.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
6.16 Mб
Скачать

13.1. Загальні підходи до організації обліку витрат

Методичні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства визначаються П(С)БО 16 "Витрати".

Згідно з П(С)БО під витратами розуміють зменшення економічних вигод внаслідок вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення | капіталу за рахунок внесків власників).

Наказ про облікову політику, що забезпечує дотримання загальних принципів ведення обліку на підприємстві, обов'язково містить розділ про ^ облік витрат (рис. 13.1).

Рис. 13.1. Основні положення з обліку витрат, Іцо наводяться

в наказі про облікову політику

Для організації обліку витрат важливе значення має їх класифікація.

Класифікація витрат потрібна для визначення вартості продукції та

відповідно для ціноутворення. Велике значення класифікації витрат в

Організація обліку операцій руху активів і пасивів підприємств

управлінні ними і, перш за все, при калькулюванні собівартості продукції для різних потреб управління (рис. 13.2).

Рис. 13.2. Класифікація витрат

Витрати, безпосередньо пов'язані з виробничим (технологічним) процесом виготовлення продукції (виконання робіт чи надання послуг), називають основними. Ці витрати в більшості випадків є прямими, тобто відносяться до конкретних об'єктів витрат на підставі первинних документів.

Накладні витрати пов'язані з організацією, обслуговуванням виробництва і управлінням ним. Величина цих витрат залежить від структури управління підрозділами, цехами і підприємством.

Організація бухгалтерського обліку

За способом включення до собівартості витрати можуть бути прямі непрямі.

Прямі витрати - витрати на виробництво конкретного виду продукції, які безпосередньо включаються до її собівартості на підставі первинних документів.

Непрямі витрати - це витрати на виробництво, які не можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом і тому потребують розподілу.

З розподілом витрат пов'язаний вибір доцільної бази розподілу, що закріплюється наказом про облікову політику.

Непрямий розподіл витрат призводить до неточностей у визначенні собівартості окремих видів продукції, тому при організації обліку повинна звертатися увага на збільшення питомої ваги прямих витрат.

Важливе значення для організації обліку витрат І калькулювання та складання фінансової звітності має поділ витрат за єдністю складу.

За складом витрати можуть бути одноелементними або комплексними.

Одноелементні витрати включають економічно однорідні витрати,^ які не поділяються на різні компоненти, незалежно від їх місця і цільового призначення (сировина, матеріали, паливо, енергія, заробітна плата тощо). На цьому принципі побудована класифікація витрат за економічними елементами.

Комплексні витрати складаються з декількох економічних елементів. Характерним прикладом статті комплексних витрат с загальновиробничі витрати, в які входять практично всі економічні елементи.

За ступенем залежності від обсягів діяльності витрати поділяються на змінні і постійні.

Змінними називаються витрати, величина яких змінюється пропорційно зміні обсягу виробництва (випуску). Звідси, розмір цих витрат на кожну одиницю продукції залишається сталим. •

До постійних відносять витрати, величина яких не змінюється або майже не змінюється (умовно-постійні витрати) при зміні обсягу виробництва (прикладом можуть слугувати адміністративні витрати).

Організація обліку операцій руху активів і пасивів гщитриемі

За доцільністю витрачання виділяють продуктивні витрати, до яких відносяться виправдані чи доцільні для даного виробництва витрати, та непродуктивні витрати, причиною виникнення яких є недоліки в технології та організації виробництва (брак продукції, втрати від простоїв, оплата понадурочних робіт тощо). Такі витрати повинні обліковуватись у розрізі причин і винуватців. У випадку ідеальної організації технології виробництва І праці всі витрати повинні бути тільки продуктивними.

Окремо ведеться облік поточних та одноразових витрат.

До поточних відносять витрати, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції даного періоду. Це, як правило, основна частина витрат на виробництво.

Одноразовими є витрати, пов'язані з підготовкою виробництва (впровадження нової продукції, її суттєва модернізація), резервуванням витрат на оплату відпусток і виплату одночасної винагороди за вислугу років тощо.

Організація обліку витрат за економічними елементами має велике значення для складання фінансової звітності та проведення економічного аналізу. Перелік калькуляційних статей встановлюється підприємством самостійно виходячи з особливостей технології та організації Виробництва. На Його основі складаються форми калькуляційних розрахунків, кошторисів та внутрішньої звітності.

До витрат, які включаються до собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) відносяться її виробнича собівартість, нерозподілені загальновиробничі витрати та понаднормативні виробничі витрати. Решта

витрат розглядається як витрати того звітного періоду, в якому вони

І ' виникли і класифікуються за видами діяльності.

. Залежно від видів діяльності всі витрати розподіляють на дві великі

Групи: витрати, що виникають в процесі звичайної діяльності, та витрати, *фцо виникають в процесі надзвичайної діяльності. В свою чергу витрат» <*цо виникають в процесі звичайної діяльності, розподіляють на витрати від -Нзпераційлої (основної та іншої) інвестиційної, та фінансової діяльності '(табл. 13.1).

Організація бухгалтерського обліку

Таблиця 13.1 Класифікація витрат за видами діяльності

Вид діяльності

Витрати

ЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Операційна діяльність

ОСНОВНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

адміністративні витрати

Загальні та корпоративні витрати, витрати на утримання адмїністратнвно'управлшського персоналу тощо

витрати на збут

Витрати на пакувальні матеріали та ремонт тари, оплата праці та комісійні продавцям, витрати на маркетинг тощо

ІНША ДІЯЛЬНІСТЬ

інші операційні витрати

Витрати на дослідження та розробки, собівартість реалізованої валюти, визнані штрафи та пені, безнадійні борги тощо

Фінансова діяльність

Витрати (втрати від участі в капіталі)

Збитки, отримані внаслідок інвестицій в асоційовані або спільні підприємства, які обліковуються методом участі в капіталі

Фінансові витрати

Витрати на проценти (по кредитах отриманих, облігаціях випущених, фінансовій оренді) тощо

Інша діяльність

Собівартість реалізованих фінансових інвестицій, необоротних активів та іншого майна підприємства, втрати від неопераційних курсових різниць тощо

НАДЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Втрати і витрати, пов'язані І подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства не очікується, що вони повторюватимуться періодично