Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Військова адміністрація.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

16.Військова підготовка студентів внз за програмою офіцерів запасу.

.....Військова підготовка студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу є одним з основних видів навчання на добровільних засадах і включається до визначеної державою складової освіти вищих навчальних закладів як самостійний розділ до неї залучаються громадяни України віком до 25 років [10, п.2].

Відповідно до п. 4 “Положення про військову підготовку студентів вищих військових навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу” така підготовка проводиться: а) у вищих навчальних закладах денної форми навчання, що мають у своєму складі військові інститути, факультети, кафедри військової підготовки або екстремальної та військової медіцини; б) у вищих військових навчальних закладах.

Студенти залучаються до занять, які проводяться у навчальному закладі, на передбачені програмою військової підготовки навчальні збори тривалістю 30 діб у військах. Під час проведення навчальних зборів на них поширюються права та обов”язки, встановлені актами законодавства для військовозабов”язаних, призваних на збори [6,ч.10.ст.11].

Аналіз діючого законодавства з цього питання дае підстави зробити висновок, що метою ціеї підготовки є: забезпечення Збройних Сил та інших військових формувань необхідним резервом офіцерських кадрів; задоволення особистих потреб громадян в отриманні додаткових знань, умінь та навичок, необхідних для виконання ними військового обов”язку як у мирний так і у военний час; отриманні додаткових знань, умінь та навичок необхідних для майбутньої професійної діяльності.

Таким чином, військова підготовка студентів за програмою офіцерів запасу здійснюється у вищих навчальних закладах ІІІ та ІУ рівнів акредитації за власним бажанням студентів, з метою отримання додаткових знань, як для майбутньої професійної діяльності так і ддля виконання військового обов”язку.

17. Підготовка громадян до військової служби. Приписка громадян до призовних дільниць.

Підготовка до військової служби розповсюджується тільки на громадян України чоловічої статі. ЇЇ метою є вирішення двох завдань: по-перше, покращення підготовки громадян до військової служби; по-друге, оволодіння військово-обліковими спеціальностями. Це категорія військового обліку, яка вказує на військову спеціальність військовослужбовця та його приналежність до виду збройних сил, роду військ або службі.

Виходячи з аналізу законодавства з військових питань можна констатувати, що підготовка громадян до служби у Збройних Силах має два види: 1) обов’язкова; 2)добровільна.

Допризовна підготовка здійснюється як осіб, що навчаєюься у навчальних закладах, так для тих, що не навчаються. Вона є складовою освіти вищих навчальних закладів I і II рівня акредитації, професійно-технічних і загальноосвітніх навчальних закладів та проводиться відповідно до законодавства програмами, погодженими з Міноборони, є обов’язковим навчальним предметом, навчальний час на її проведення визначається в залежності від рівня акредитації навчального закладу .

Підготовка призовників полягає у наступному: набуття призовниками теоретичних знань та практичних навичок для самостійної роботи на військовій техніці; удосконалення військових знань і навичок з допризовної підготовки, одержаних призовниками у вищих навчальних закладах I і II рівнів акредитації, професійно-технічних та загальноосвітніх навчальних закладах; виховання призовників у дусі готовності до бездоганного виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни.