Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимірювання горизонтальних та вертикальних куті...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Нівелювання поверхні за квадратами

Зйомку в рівнинній місцевості з невеликою кількістю контурів при висоті перетину рельєфу через 0,1; 0,25; 0,5м виконують нівелюванням поверхні. Існує кілька способів такої зйомки: по квадратах, паралелях, характерних лініях рельєфу. У всіх способах висоти пікетів визначають геометричним нівелюванням. Розходження складається лише в схемі визначення планового положення пікетних точок.

При нівелюванні по квадратах за допомогою теодоліта й мірного приладу на місцевості розбили і закріпили кілочками сітку квадратів. Спочатку розбили квадрат зі сторонами 20 м. Потім за допомогою вішок і мірного приладу розбили сітку на більше дрібні квадрати зі сторонами 5 м. При розбивці квадратів вели зйомку ситуації, визначаючи положення контурних точок на перетинанні зі сторонами квадратів. Результати зйомки занесли в абрис. Провели прокладання теодолітних і нівелірних ходів.

Для визначення позначок точок вершин квадратів виконали геометричне нівелювання.

Нівелір встановили приблизно посередині сітки квадратів.

Нівелювання з одної станції

Привели в робоче положення і зняли відліки по чорній стороні нівелірної рейки на всі точки в вершинах квадратів. На вихідну точку А або репер брали відлік по чорній та червоній сторонам рейки.

Для кожної станції обчислюють горизонт приладу:

ГП=НА+а,

де HА - висота точки А.

Після цього рейку по черзі встановлюють на землю в кожній вершині квадратів і знімають відліки по чорній стороні. Висоти вершин квадратів обчислюються за формулою:

Ні=ГП-Сі,

де Cі - відлік по чорній стороні рейки, встановленій у відповідній вершині квадратів

Перевірка нівеліра

Перевірка 1. Вісь круглого рівня повинна бути паралельною осі обертання нівеліра.

Виконання. Привели нівелір в робоче в робоче положення. За допомогою трьох піднімальних гвинтів бульбашку круглого рівня привели в нуль-пункт. Нівелір повернули за азимутом і подивилися на бульбашку. В залежності від того чи знаходилася бульбашка весь час в границі круга рівня, визначили виконання умови.

Висновок: нівелір № 09367 перевірку пройшов.

Перевірка 2. Вертикальна нитка сітки ниток повинна бути прямовисною.

Виконання. Привели нівелір в робоче положення, навели його на нитку виска, що був підвішений на відстані 15 м. В залежності від того чи нитка сітки співпала з ниткою виска визначили виконання перевірки.

Висновок: нівелір № 09367 перевірку не пройшов, в наслідок чого провели виправлення. Для цього зняли кришку окуляра, ослабили сітку та вручну навели на нитку виска. Після цього закріпили сітку та закрили кришку окуляра.

Перевірка 3. (Головна геометрична умова) Вісь циліндричного рівня повинна бути паралельною візирній осі зорової труби.

Виконання. На місцевості закріпили дві точки на відстані 50м одна від одної. Виконали подвійне нівелювання даних точок. Спершу нівелір встановили посередині між ними і зняли відліки з рейок, що були розташовані на кілочках в цих точках. Після цього перенесли нівелір ближче до задньої точки так, щоб відстань до неї була приблизно 3 м. Провели нівелювання вперед. Перевірили чи перевищення визначене цим методом не відрізняється від дійсного менше, ніж на 4 мм.

Перевірка головної умови нівеліра:

а) нівелювання при рівності плеч; б) нівелювання при нерівності плеч