Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимірювання горизонтальних та вертикальних куті...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Перевірка головної умови нівеліра н-3

Визначення перевищення нівелюванням із середини

Відліки

Перевищення h, мм

Середнє перевищення h1 сер, мм

задня рейка

передня рейка

чорний бік

2060

1150

910

910

червоний бік

6745

5835

910

Визначення перевищення нівелюванням вперед

Відліки

Перевищення h, мм

Середнє перевищення h2 сер, мм

задня рейка

передня рейка

чорний бік

2350

1447

903

909

червоний бік

7035

6120

915

Похибка за непаралельність осі циліндричного рівня до візирної осі становить: x = h1 сер- h2 сер =910-909 = 1 мм < 4 мм. Отже, перевірка головної умови нівеліра виконується, виправлення не потрібні.

Висновок: нівелір № 09367 перевірку пройшов.

Перевірка теодоліта

Перевірка 1. (Перевірка рівня) Вісь циліндричного рівня при алідаді горизонтального круга повинна бути перпендикулярна до вертикальної осі обертання теодоліта

Виконання. Встановили циліндричний рівень по напрямку двох підйомних гвинтів і, обертаючи їх в протилежних напрямках. Вивели бульбашку рівня на середину. Після цього повернули алідаду горизонтального круга на 900 і третім гвинтом знову вивели бульбашку в нуль-пункт. Потім повернули алідаду на 1800 навколо вертикальної осі. В залежності від того чи бульбашка залишилася на місці перевірили виконання перевірки.

Висновок: теодоліт № 69900 перевірку пройшов.

Перевірка 2. Вертикальна нитка сітки ниток повинна бути прямовисною.

Виконання. Теодоліт привели в робоче положення, навели на нитку виска підвішеного на відстані 5 м. Наводимо зорову трубу на нитку виска. Вертикальна нитка сітки співпадає з ниткою виска - умова виконана, виправлення не потрібні.

а) перевірка не виконується; б) перевірка виконується

Висновок: теодоліт № 69900 перевірку пройшов.

Перевірка 3. Візирна вісь зорової труби повинна бути перпендикулярною осі обертання труби.

Виконання. На місцевості вибрали далеку, але чітко видиму точку. Навели на неї зорову трубу в положенні КП, зняли відлік з горизонтального круга. Відкріпили закріпні гвинти алідади горизонтального круга і зорової труби. Після цього перевели трубу через зеніт, навели на ту ж точку та зняли відлік при положенні КЛ. Відкріпили лімб горизонтального круга, обернули приблизно на 1800 і повторили виміри.

Журнал виконання перевірки теодоліта

Відліки з горизонтального круга, ° і '

Перше вимірювання

Друге вимірювання

КП1

КЛ1

КП2

КЛ2

245° 30'

65° 35'

65° 30'

245° 27'

Одержані відліки підставляємо у формулу колімаційної похибки:

Висновок: теодоліт № 69900 перевірку пройшов.

Перевірка 4. Вісь обертання зорової труби повинна бути перпендикулярною до осі обертання теодоліта.

Виконання. Встановили теодоліт на відстані 20 м від вертикальної віхи і привели його в робоче положення. Після цього навели зорову трубу на високо розміщену точку. Дану точку спроектували на рівень горизонту приладу. Це саме виконуємо і при іншому положенні ВК. Якщо точки, які ми спроектували співпали, то умова вважається виконаною.

Висновок: теодоліт № 69900 перевірку пройшов.

Компарування мірної стрічки

Під впливом різних факторів (часу, температури, механічних дій) довжина мірного приладу змінюється. Тому мірні прилади компарують, тобто визначають їхню фактичну довжину порівняно з еталоном.

Компарування – це порівняння сталевої стрічки з наперед відомою мірою-еталоном і визначення її дійсної величини. Перед початком польових робіт лінійні прилади слід компарувати на відповідних компараторах.

Спочатку перевірку стрічки виконали візуально. Тобто візуально встановили наявність дефектів, які погіршують зовнішній вигляд і якість нанесення штрихів і підписів.

Мірні стрічки

а – сталево штрихова; б – шкалова; в – шпильки; г – стрічка на металевому кільці.

Потім виконали компарування. Мірну стрічку поклали по всій довжині на еталон так, щоб початок стрічки співпадав з початком еталону і натягнули стрічку з силою 98,07 Н (10 кгс). Якщо розходження стрічки з еталоном не перевищувало б 2 мм, то робоча стрічка було б правильною. У зв’язку з розходженням більше 2 мм, обчислили поправку за компарування за формулою:

ΔLK = L – Le,

де L і Le – відповідно довжини робочої стрічки і еталону в метрах.

Отже, при вимірюванні довжин ліній на кожні 20 м потрібно вводити поправку. При компаруванні мірної стрічки відхилення становить 2 см на кожні 20 м.