Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансовый анализ методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
331.98 Кб
Скачать

8.3. Методика здійснення аналізу ділової активності підприємства

В умовах ринкової економіки, основною ознакою якої с кой курентна боротьба, пріоритетними завданнями підприємницьких структур є підвищення якості продукції, розширення існуючих та пошук нових ринків збуту, впровадження ресурсозберігаючих технологій, вишукування можливостей гнучкого маневрування ресурсами при зміні кон'юнктури ринку тощо. Усі ці заходи дають змогу підприємству отримати високі кінцеві результати виробничо-господарської діяльності, забезпечити стрімкий соціально-економічний розвиток, зміцнити фінансовий стан та рин­кову позицію і, отже, досягти високого рівня ділової активності.

Проте виконання окреслених завдань потребує значних фінансових ресурсів, у структурі джерел формування яких прибуток займає провідне місце. Саме тому головним етапом аналітичної роботи, пов'язаної з оцінкою ділової активності, є дослідження факторів, які впливають на прибуток: обсягів реалізації і собівар­тості продукції.

8.3.1. Аналіз виробництва та реалізації продукції

Основними завданнями аналізу виробництва і реалізації про­дукції є:

  • оцінка ступеня виконання плану реалізації продукції та ви­робничої програми;

  • оцінка динаміки випуску і реалізації продукції;

  • визначення впливу різних факторів на зміни величини цих показників;

  • кількісна оцінка резервів зростання випуску та реалізації продукції.

Валова продукція — це готова продукція, напівфабрикати, ін­струменти, прилади, роботи (послуги), що реалізовані на сторо­ну, разом із змінами залишків незавершеного виробництва за пе­ріод.

Готова продукція — це вироби, які є закінченими з погляду виробничого циклу та виготовлені для реалізації зовнішнім спо­живачам. Готова продукція є часткою товарної продукції.

Товарна продукція — це вироби підприємства, які призначені для продажу стороннім організаціям та для внутрішнього спожи­вання на самому підприємстві.

Реалізована продукція — це відвантажена і сплачена покуп­цями продукція.

Аналіз обсягів виробництва та реалізації здійснюється у вар­тісних і натуральних показниках. Порівняння темпів зростан­ня цих показників дає змогу виділити основні фактори, що впливають на оціночні показники. При цьому можливі такі ва­ріанти:

  • темпи зростання вартісних показників вищі, ніж темпи зрос­тання натуральних. У цьому випадку зміна обсягів продукції зу­мовлена переважно зростанням цін;

  • темпи зростання натуральних показників вищі, ніж темпи зростання вартісних. У цьому разі зміна обсягів продукції викли­кана зростанням кількості виробленої реалізованої продукції.

Доповнює та поглиблює аналіз оцінка ступеня виконання пла­ну виробництва та реалізації продукції.

У процесі оцінки виявляють причини та наслідки розбіжнос­тей між фактичними та плановими показниками.

Так, у разі, якщо фактичний обсяг виробництва менший за плановий, підприємство не виконує договірних зобов'язань з об­сягу реалізації продукції. Причинами виникнення такої ситуації можуть бути велика кількість бракованої продукції, використан­ня основних засобів не на повну потужність, простої обладнання, нестача сировини, матеріалів тощо.

У випадку, коли фактичні обсяги виробництва перевищують обсяги реалізації, на підприємстві накопичуються понаднормативні запаси нереалізованої продукції. Основними причинами виник­нення такої ситуації можуть бути низька якість продукції, невід­повідність обсягів виробництва місткості ринку, вибір неефекти­вних форм і методів просування товарів.

Можливі два варіанти методики аналізу реалізації продукції. Якщо виручку на підприємстві визначають по відвантаженні то варної продукції, то баланс товарної продукції буде таким:

ГПП + ТП = РП + ГПК.

Звідси РП = ГПп + ТП — ГПК,

де ГПп, ГПК — залишки готової продукції на складах відповід­но на початок і кінець періоду; ТП — вартість випуску товар­ної продукції; РП — обсяг реалізації продукції за звітний пе­ріод.

Якщо виручку визначають після сплати відвантаженої продук­ції, то товарний баланс можна записати так:

ГПП + ТП + ВТП = РП + ВТК + ГПК.

Звідси РП = ГПП + ТП + ВТП - ВТК - ГПК,

де ВТП, ВТК — залишки відвантаженої продукції на початок і кі­нець періоду.

Розрахунок впливу факторів на обсяг реалізації продукції здійснюється порівнянням фактичних рівнів факторних показни­ків з плановими та визначенням абсолютних і відносних прирос­тів кожного з них.

Крім розглянутих вище факторів, під впливом яких відбуваються зміни обсягів реалізації, необхідно також ураховувати;

зміни кількості реалізованої продукції;

зміни ціни реалізації.