Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_fin_zar_korp.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

Тема 6. Оборотний капітал корпорації

Оборотний капітал. Нетто-оборотний капітал. Прийняття рі­шень щодо поточних активів і поточних пасивів.

Структура поточних активів Грошові кошти. Касовий бюджет. Політика щодо прискорення надходження коштів за реалізовану продукцію. Методи управління коштами. Компенсаційні залишки. інвестиції в ринкові цінні папери. Політика щодо формування портфеля.

Дебіторська заборгованість. Продаж у кредит. Кредитна полі­тика корпорації.

Товарно-матеріальні запаси, їх склад. Моделі економічних об­ґрунтувань обсягу замовлень. Методи контролю.

Джерела короткострокового фінансування поточних потреб у оборотному капіталі. Фінансування приросту оборотного капіта­лу через довгострокове фінансування.

Комерційний кредит постачальників. Кредиторська заборго­ваність. Два зустрічних грошових потоки: кредиторська і дебі­торська заборгованість, мінімальна нетто-заборгованість.

Короткострокові кредити комерційних банків. Види банківсь­ких позичок. Реальна процентна ставка за банківським кредитом. Випуск комерційних паперів.

Тема 7. Корпорація на фінансовому ринку

Корпорація як один з активних суб'єктів фінансового ринку. На ринку капіталів корпорація – емітент довгострокових фінан­сових інструментів і акцій для фінансування програм розвитку. Нa грошовому ринку корпорація – емітент короткострокових фінансових інструментів з метою фінансування поточних потреб у оборотному капіталі. На ринку банківських позичок корпорація одержує короткострокові позики. Корпорація як інвестор на рин­ку капіталів та грошовому ринку.

Сучасні тенденції в нових емісіях корпорацій. Рух акціонерно­го капіталу. Капіталізація – показник активності ринку акцій.

Первинне розміщення корпоративних паперів. Публічне і при­ватне розміщення, переваги і недоліки. Особливості первинного розміщення в країнах з розвинутою ринковою економікою.

Вторинний ринок цінних паперів, його значення. Біржові і позабіржові ринки, їх особливості. Причини розвитку позабіржових торгових систем. Національна асоціація дилерів з цінних паперів у США (NASD) та її автоматизовані котирування (NASDAQ).

Емісія райтів і скрипів, їх особливості. Викуп акцій, що обер­таються, причини.

Емісія цінних паперів, пов'язана зі злиттям і поглинанням. Випуск нових акцій після поглинання. Випуск «сміттєвих» облі­гацій для фінансування поглинань, крах програми і втрати дріб­них інвесторів. Контроль над злиттями і поглинаннями з боку фондових бірж і Комісії із цінних паперів. Синергічний ефект.

Емісія акцій і приватизація державних компаній. Продаж дер­жавою контрольних пакетів акцій у розстрочку. «Золота акція».

Тема 8. Рух грошових потоків корпорації та оподаткування

Корпорація як платник податків. Бюджетне значення податків із прибутку корпорації. Корпорація як збиральник особистого прибуткового податку і внесків на соціальне страхування.

Вплив податкової політики на рух грошових потоків корпорації.

Ціна капіталу, його структура і податки.

Визначення оподатковуваного прибутку. Імпутаційна система. Прискорена амортизація. Методи обліку товарно-матеріальних запасів. ФІФО (FIFO) і ЛІФО (LIFO), їх вплив на визначення по­даткової бази.

Податкові пільги і податкові кредити для стимулювання від­новлення основного капіталу, витрат на НДДКР, уведення новіт­ніх технологій для переміщення капіталу в економічно відсталі райони з високим безробіттям.

Транснаціональні корпорації і податкова політика країн, які отримують іноземний капітал, «податкові гавані». Відхиляння від податків. Міжнародні конвенції щодо запобігання подвійному оподатковуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]