Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Rinok_finansovih_poslug._Metod._r...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

Звертаємо увагу на те, що державне регулювання ринку фінансових послуг може носити як адміністративний, так і рекомендуючий характер. Дані напрямки студент також повинен самостійно визначити.

Крім того, в під час вивчення даної теми, слід показати механізм регулювання ринку цінних паперів (РЦП) як специфічного і найбільш важливого сегменту фінансового ринку України. Для цього студент повинен звернути увагу на такі його складові елементи, як: законодавче регулювання РЦП; законодавче закріплення списку цінних паперів; державне регулювання випуску ЦП й інформація про ці випуски; публікація емітентом річних звітів; державне ліцензування посередницької діяльності; державний контроль на РЦП.

Також доцільно охарактеризувати правові аспекти регулювання ринку цінних паперів і розкрити організаційні моменти та напрямки діяльності саморегулюючих організацій РЦП.

Питання для самоконтролю:

  1. Визначте економічну сутність державного регулювання ринку фінансових послуг.

  2. Назвіть основні завдання державного регулювання ринку фінансових послуг.

  3. В яких законодавчо-правових документах відображаються питання державного регулювання ринку фінансових послуг України? Як саме?

  4. Надайте характеристику органам державного регулювання.

  5. Назвіть форми державного регулювання ринку фінансових послуг.

  6. Проведіть порівняння між формами державного регулювання адміністративного і регулюючого характеру.

  7. Розкрийте механізм регулювання ринку цінних паперів України.

  8. Охарактеризуйте діяльність саморегулюючих організацій РЦП

Література: 1-8, 10, 16.

Тема 8. Інфраструктура ринку фінансових послуг План

1. Загальна характеристика інфраструктури ринку фінансових послуг.

2.Організаційно оформлені ринки.

3.Національна депозитарна система.

4.Розрахунково – клірингові установи.

5.Інформаційно – аналітичні системи.

Під час вивчення даної теми студенту слід з’ясувати, що інфраструктура ринку фінансових послуг покликана забезпечувати можливість реалізації економічних інтересів суб'єктів економіки, сприяти координації усіх їх економічних дій, допомагати їм інтегруватись у світовий економічний та фінансовий простір. Розвиток інфраструктури ринку фінансових послуг України по­винен бути побудований за міжнародними стандартами, але з урахуванням специфіки нашої країни. Які саме міжнародні стандарти впливають на інфраструктуру ринку фінансових послуг, які внутрішні та зовнішні фактори впливають на розвиток інфраструктури і яку національну специфіку вона повинна мати слід з’ясувати самостійно.

Після цього студенту слід надати загальну характеристику біржовому фондовому ринку як організаційно оформленому ринку і його найбільш важливій складовій – фондовій біржі. Доцільно розкрити функції фондової біржі, оцінити світовий досвід її становлення і розвитку, у тому числі і в Україні, показати роль фондової біржі в економічній та фінансовій системі країни.

Після цього слід звернути увагу на організацію торгів на фондовій біржі, визначити правила та порядок їх проведення.

Зазначимо, що з метою надання послуг що­до зберігання цінних паперів незалежно від форми їх випуску, відкриття та ведення рахунків у цінних паперах, обслуговування операцій на цих рахунках (включаючи кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів) та обслуговування операцій емі­тента щодо випущених ним цінних паперів в Україні була створена Національна депозитарна система. Вона складається з двох рівнів: нижній рівень - це зберігачі, які ведуть розрахунки власників цінних паперів, та реєстратори власників іменних цінних паперів; верхній рівень - це Національний депозитарій України і депозитарії, що ведуть розрахунки для зберігачів та здійснюють кліринг і розрахунки за угодами щодо цінних паперів.

Студенту слід надати загальну характеристику учасників Національної депозитарної системи та оцінити сферу її діяльності.

Крім Національної депозитарної системи на фондовому ринку функціонують розрахунково-клірингові установи. Кліринг біржовий - це процеду­ра розрахунків за біржовими угодами, що забезпечує фінансові гарантії їх здійснення через систему депозитних та маржевих внесків учасників біржової торгівлі. Отже, з метою розкриття даного питання доцільно визначити основні функції клірингової установи, показати порядок проведення клірингових розрахунків та визначити переваги клірингових установ у порівнянні із іншими фінансовими посередниками.

Наприкінці зазначимо, що в сучасних умовах функціонування ринку фінансових послуг і фінансового ринку в цілому через послаблення державною регулювання банківської діяльності все більшого значення набуває застосування технології. Вони стають невід’ємною складовою інфраструктури ринку фінансових послуг і його банківського сегменту, зокрема. Студенту слід визначити можливості сучасних інформаційних систем та показати перспективи їх подальшого впровадження і розвитку на ринку фінансових послуг України.