Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Rinok_finansovih_poslug._Metod._r...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

Критерії поточної оцінки знань за змістовим модулем

Змістовий модуль 1. Методологічні основи функціонування ринку фінансових послуг

Максимальна кількість баллів - 26

Тема 1

Тема 2

13

13

Відповідно до вимог ЄКТС рівень знань за змістовим модулем 1 оцінюється за кожною темою окремо наступним чином:

22-26 баллів студент отримує за відповідь, у якій у повному обсязі і грамотно висвітлені теоретичні аспекти організації діяльності ринку фінансових послуг та його правового регулювання; розкриті практичні питання щодо організації фінансового посередництва, надано розгорнуту оцінку поточного стану ринку фінансових послуг України та проведено оцінку його ефективності. Студент показав логічне мислення, виявив ерудицію.

18-21 балли студент отримує за відповідь, що свідчить про достатній рівень знань по кожній з тем. Студент володіє знаннями з основ організації ринку фінансових послуг, його систематизації; знає основних фінансових посередників і може з практичної точки зору розкрити напрямки їх діяльності. Разом з тим, у відповідях можуть бути окремі елементи невпевненості та недостатньої повноти.

15-17 баллів студент одержує за відповідь, що свідчить про достатній рівень теоретичних і практичних знань з усіх питань модулю. Однак, в процесі відповіді можуть бути помилки, невпевненість. Відповіді є неповними, носять більше теоретичний характер і вимагають навідних запитань.

0-14 баллів отримує студент за відповідь, в якій відсутня система теоретичних і практичних знань. Студент не володіє знаннями щодо поточного стану ринку фінансових послуг України, теоретична характеристика функціонування ринку фінансових послуг та його фінансових посередників носить обмежений характер. Знання носять не глибокий характер, теоретичні висновки відсутні повністю.

Змістовий модуль 2. Фінансові послуги на окремих сегментах ринку фінансових послуг

Тема 3. Фінансові послуги на грошовому ринку та ринку позик План

  1. Сутність фінансових послуг на грошовому ринку.

  2. Операції з інструментами грошового ринку.

  3. Короткострокове фінансування на залученій основі через фінансових посередників.

  4. Середнє- і довгострокове кредитне фінансування.

Зазначимо, що грошовий ринок є складовою частиною ринку фінансових послуг. Основними фінансовими послугами на грошовому ринку є організація і проведення розрахунків у готівковій і безготівковій формі.

Під час вивчення даної теми студенту слід надати економічну характеристику даним формам розрахунків, визначити різницю між дебетовими і кредитовими платіжно-розрахунковими пластиковими картками, розкрити послідовність проведення розрахунків та порядок документообороту за такими формами, як: розрахунки платіжними дорученнями; розрахунки чеками; акредитивна форма розрахунків; розрахунки платіжними вимогами - дорученнями.

Після надання загальної характеристики грошовомго ринку увагу слід звернути на його інструменти, які уявляють собою будь-які документи у вигляді грошових знаків, що відрізняються від грошової одиниці України, випущені в обіг не Національним банком України і виготовлені з метою здійснення платежів у господарському обороті. На грошовому ринку обертаються в основному боргові документи (казначейські зобов'язання, депозитні сертифікати, угоди про перепродаж, комерційні папери, банківські акцепти, векселя). З метою вивчення даного питання необхідно розглянути кожний з видів боргових цінних паперів, визначити їх види, основні операції з ними та особливості використання на грошовому ринку України. Особливу уваги слід приділити операціям з векселями як найбільш вагомі на фінансовому ринку країни.

Далі доцільно звернути увагу на питання короткострокового кредитування суб’єктів господарювання та фізичних осіб.

Кредитування - процес складний та багатогранний. Кредитні операції носять рівноправний і добровільний характер, і обидві сторони (кредитор і позичальник) виконують активну роль щодо своїх обов'язків і прав, які закріплюються між ними. В господарській практиці виділяють банківський та комерційний кредити. В даній темі акцент слід зробити на вивченні саме банківського кредиту, визначити його сутність, принципи та умови кредитування, види короткострокових банківських кредитів, що існують в національній і іноземній практиці.

Крім короткострокових кредитів на ринку фінансових послуг суб’єкти господарювання отримують середньо- та довгострокові кредити. Середньостроковими називають кредити терміном від 1 до 4-5 років, які надаються переважно для фінансування капітальних вкладень - купівлі обладнання, будівництва споруд, реалізації інвестиційних проектів тощо. Довгострокові кредити надаються на термін від чотирьох-п'яти до кількох десятків років. У багатьох випадках такі кредити використовуються для фінансування нерухомості й забезпечуються заставними на нерухомість. Студенту слід показати механізм надання та погашення даних кредитів та надати економічну характеристику основним їх видам, серед яких виділити: кредити під рух грошових активів; кредити, забезпечені активами; проектні кредити; будівельні кредити; кредити під нерухомість (іпотечні кредити); селенг, лізингове фінансування. Що торкається останнього, то тут необхідно розкрити основні види лізингових операцій (фінансовий лізинг та оперативний лізинг), його форми (зворотній, пайовий, міжнародний), умови нарахування та сплати лізингових платежів. Також студенту слід самостійно з’ясувати відмінності лізингових і селенових операцій.