Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Rinok_finansovih_poslug._Metod._r...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

Тема 2. Поняття і класифікація фінансового посередництва План

  1. Поняття фінансового посередництва.

  2. Функції фінансових посередників.

  3. Класифікація фінансових посередників.

  4. Загальна характеристика основних видів фінансових посередників.

Фінансові посередники є основними суб’єктами ринку фінансових послуг. Тому на їх характеристику студенту слід звернути особливу увагу. На розвиненому ринку здійснює свою діяльність величезна кількість фінансових посередників, які за невелику плату надають різні види фінансових послуг. Ці послуги пов'язані як з емісією фінансових активів, так і з їх обігом на вторинному ринку. Зазначимо, що фінансові посередники, як правило, це великі фінансові структури (фінансові установи). До них належать: банківська система, небанківські кредитні інститути, контрактні фінансові інститути.

Відповідно до національного законодавства, в Україні фінансове посередництво здійснюється фінансовими установами, а також, якщо це прямо передбачено законом, фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності (далі суб'єкти підприємницької діяльності). В Законі України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" надані поняття фінансової та кредитної установи, різницю між якими студент повинен визначити самостійно.

Для подальшої характеристики фінансових посередників слід охарактеризувати їх структуру та основні види. До останніх слід віднести фінансових посередників, що реалізують виключно брокерську діяльність та фінансових посередників, що виконують дилерську діяльність. Кожному з них притаманні відповідні функції та особливості діяльності.

Після загальної характеристики студенту необхідно приділити увагу класифікації фінансових посередників за такими ознаками, як: по порядку створення; за характером відносин; по характеру спеціалізації; по території діяльності; по структурі; за розміром; по ступеню контролю; за формою власності; за рівнем конкурентоспроможності та ін.

Наприкінці вивчення даної теми доцільно показати роль основних фінансових посередників (комерційних банків, позичково-ощадних асоціацій, ощадних банків та кредитних спілок, пенсійних фондів, страхових компаній, компаній сумісного інвестування, лізингових компаній, факторингових компаній тощо) в функціонуванні і подальшому розвитку ринку фінансових послуг України.

Питання для самоконтролю:

  1. Дайте вірне визначення поняттю «фінансове посередництво».

  2. Яку структуру мають фінансові посередники?

  3. У чому полягає різниця між фінансовою і кредитною установами?

  4. Охарактеризуйте функції фінансових посередників, що реалізують виключно брокерську діяльність.

  5. Охарактеризуйте функції фінансових посередників, що здійснюють дилерську діяльність.

  6. Надайте систематизацію фінансових посередників за основними класифікаційними ознаками.

  7. Визначте напрямки діяльності депозитних фінансових посередників.

  8. Які фінансово-кредитні інститути відносяться до недепозитних фінансових посередників? Розкрийте основні напрямки їх діяльності.

Література: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 16.