Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
номенклатура.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
628.74 Кб
Скачать

2.2.6. Ароматичні вуглеводні

А

Групу С6Н5- без одного атома Гідрогену називають фенілом і скорочено позначають Ph. Групу С6Н4< без двох атомів Гідрогену називають феніленом. Можливі три ізомерні фенілени: о-фенілен (о/ш>фенілен),л<-фенілен (мета-фенілен) і «-фенілен (идря-фенілен) (див. нижче). Загальна назва груп, що походять від ароматичних сполук і мають одну вільну валентність — арильні групи. За деякими простими гомологами і похідними бензену й арильними групами правилами IUРАС закріплено традиційні назви.

роматичні вуглеводні мають властивості, якісно відмінні від властивостей ненасичених аліциклічних вуглеводнів, і являють собою особливу гілку в схемі класифікації. Найпоширенішим ароматичним вуглеводнем є бензен (або бензол). Його формулу записують у вигляді правильного шестикутника з трьома кон'югованими подвійними зв'язками (формули Кекуле) або з колом у середині шестикутника. Бензоідні вуглеводні складаються з кількох кілець бензену. Системи, в яких кільця мають два і більше спільних карбонових атомів, називають конденсованими .

2.3. Галогенопохідні

Сполуки, що утворюються з аліфатичних і ароматичних вуглеводнів шляхом заміщення одного атома Гідрогену на Флуор, Хлор, Бром або Іод, називають алкіл- або арилгалогенідами. При заміщенні кількох атомів Гідрогену утворюються полігалогеніди.

Алкілгалогеніди називають подібно до розгалужених вуглеводнів. При цьому використовують префікси флуоро-, хлоро-, бромо-, іодо- (перед дефісом сполучна «о» випускається). Приклади:

Є ще один традиційний шлях (не за правилами IUРАС) утворення назв найпростіших алкілгалогенідів (коли непотрібні локанти), схожий з назвоутворенням солей: до назви алкільної групи додають назву галогену і суфікс -ид (-ід). Усі частини назви пишуть разом:

2.4. Гідроксипохідні

2.4.1. Спирти

Функціональна група спиртів — гідроксигрупа -ОН (стара назва — оксигрупа).

Найпростіший представник спиртів — метанол СН3ОН (інша назва — метиловий спирт). Його гомологи називають алканолами, або одноатомними спиртами (стара назва — алкоголі). Розрізнюють первинні спирти RCH2-ОН, вторинні спирти R2CH-OH і третинні спирти R3C-OH. У межах однієї молекули вторинного або третинного спирту групи R можуть бути однаковими або різними.

Наявність однієї гідроксигрупи позначається суфіксом -ол, двох -діол, трьох — триол тощо. При виборі головного ланцюга та його нумерації віддають перевагу гідроксигрупі. Сполука С6Н5СН2ОН має традиційну назву бензиловийспирт (систематична назва фенілметанол). Сполуки з двома гідроксигрупами називають двохатомними спиртами або гліколями (діолами).. Назви аніонів типу RO- утворюються від назв відповідних спиртів шляхом заміни суфікса -ол на -олят: СН30-метащтят, С2Н5O-етанолят. У другому варіанті назв аніонів типу RO- до назви групи RO додають літеру -д, тобто утворюються назви з суфіксом -оксид (подібно до назви гідроксид): СН3O-метоксид, С2Н5O-етоксид. Назви етерів будують як назви заміщених вуглеводнів з алкоксильними замісниками: СН3ОС2Н5 — метоксиетащ або від назв груп R і R' із додаванням -овий етер: СН3ОС2Н5метилетиловий етер. Етери циклічної будови належать до гетероциклічних сполук. За деякими з них правилами IUPAC збережено традиційні назви, інші мають назви систематичні:

Продукти заміщення атома Гідрогену гідроксигрупи на метал називають фенолятами, а на алкільну або арильну групу — етерами фенолів (стара назва — прості ефіри фенолів,. їхні назви будують аналогічно алкоголятам і етерам, похідним спиртів (див. вище).