Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
535.04 Кб
Скачать

2.7. Показники економічної ефективності

Для визначення ефективності інвестиційного проекту використовуються такі показники, як чиста теперішня вартість (NPV), внутрішня норма дохідності (IRR), індекс дохідності (PI) і строк окупності (РВР). Методологія їх розрахунків базується на оцінці поточної вартості майбутніх грошових потоків проекту. Для розрахунку показників економічної ефективності реалізації бізнес-плану використовуються значення додатку Д.

Чистий приведений дохід (NPV) дозволяє отримати найбільш узагальнену характеристику результатів інвестування, тобто кінцевий ефект в абсолютній сумі. Під чистим приведеним доходом (NPV) розуміють різницю між приведеними до поточної (теперішньої) вартості сумою чистого грошового потоку за період експлуатації інвестиційного проекту й сумою інвестиційних затрат на його реалізацію.

Розрахунок NPV виконується за формулою

, (3)

де CFt– сума чистого грошового потоку за окремими інтервалами загального періоду експлуатації інвестиційного проекту;

ІСt – сума чистого грошового потоку для окремих інтервалів загального періоду експлуатації інвестиційного проекту.

i – дисконтна ставка, що використовується;

n – кількість інтервалів у загальному розрахунковому періоді t.

Індекс дохідності (РІ) тісно пов’язаний із чистою приведеною вартістю, а саме: якщо NPV>0, то PI>1, та навпаки. Отже, якщо РІ > І, то проект є прибутковим, а якщо PI<1 – не є прибутковим. На відміну від чистої приведеної вартості індекс прибутковості є відносним показником.

(4)

Період окупності (РВР) указує кількість років, потрібних для відшкодування інвестиції у проект із чистих сумарних доходів проекту. Період окупності рекомендується визначати з використанням дисконтування та порівняння інвестиційних витрат із грошовими потоками потягом життєвого циклу інвестиційного проекту. Наближено значення строку окупності можна розрахувати за наступною формулою:

; , (5)

- середньорічна сума грошового потоку.

Внутрішня норма дохідності (IRR) визначається як норма дисконту, при якій величина приведених надходжень від реалізації дорівнює величині приведених затрат на проект. IRR проекту визначається у процесі розрахунків, а потім порівнюється з прийнятною для інвестора нормою прибутку на капітал.

Наближено IRR розраховується за такою формулою:

(6)

3. Вимоги до оформлення, порядок захисту та критерії оціннювання курсової роботи

Курсова робота оформлюється у вигляді розрахунково-пояснювальної записки рукописним, машинописним або машинним (набирається на ПК) способом на стандартних білих аркушах паперу формату А4 (210 х 297мм) відповідно до правил оформлення наукової, методичної і технічної документації (ДСТУ 3008-95; Положення про нормоконтроль у курсових та дипломних проектах; Положення про виконання курсових проектів робіт Полтавського державного технічного університету імені Юрія Кондратюка).

Матеріал записки належить розмістити таким чином:

  • титульний аркуш (додаток Е);

  • завдання;

  • зміст;

  • розділи;

  • список використаної літератури;

  • додатки.

Пояснювальна записка повинна бути зшитою, мати тверду обкладинку. На титульній і останній сторінках студент ставить підпис та дату завершення проекту. Оформлена таким чином курсова робота здається на перевірку.

Якщо курсова робота відповідає вимогам до змісту й оформлення, студент допускається до її захисту. Якщо курсова робота виконана із порушеннями вимог, то повертається на доопрацювання.

При захисті курсової роботи студент повинен відповісти на питання, що стосуються теоретичних та практичних аспектів проекту. При оцінюванні курсової роботи враховується:

  • самостійність та творчий характер роботи;

  • структура роботи та правильність розрахунків;

  • слушність відповідей при захисті роботи;

  • додержання вимог до оформлення.