Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ МЕТРОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.01 Mб
Скачать

2.2. Види вимірювань.

Вимірювання класифікуються за наступними ознаками:

1. за способом одержання числового значення вимірюваної величини на:

а) прямі;

б) непрямі (посередні)

в) сукупні;

г) сумісні;

2. за точністю вимірювання числових значень вимірюваної величини на:

а) метрологічні вимірювання або вимірювання з максимально можливою точністю;

б) контрольно-повірочні вимірювання;

в) технічні вимірювання;

3. за умовами вимірювань на:

а) рівноточні;

б) нерівноточні;

4. за кількістю вимірювань на;

а) однократні;

б) багатократні;

5. за характером зміни вимірюваної величини в часі на:

а) статичні;

б) динамічні;

6. за відбиттям результатів вимірювань (залежно від одиниць вимірювання) на:

а) абсолютні;

б) відносні.

7. за формою одержаного значення вимірюваної величини на:

а) аналогові;

б) цифрові;

в) графічні.

8. за ступенем достатності на:

а) необхідні;

б) надлишкові;

I. Прямими називаються такі вимірювання, за яких значення вимірюваної величини визначається безпосередньо за експериментальними даними.

Наприклад, вимірювання температури термометром, сили струму - амперметром, проміжку часу – секундоміром, довжини – метром, тиску - манометром та ін.). Прямі вимірювання найпростіші і найпоширеніші у промисловості.

Непрямими (посередніми) називаються такі вимірювання, за яких значення вимірюваної величини визначають на основі результатів прямих вимірювань інших фізичних величин, функціонально пов’язаних з вимірюваною.

Наприклад, об’єм прямокутного паралелепіпеда можна визначити по результатам вимірювань довжини, ширини і висоти: V=abc електричний опір - по результатам вимірювань спаду напруги і сили струму: R=U/I.

У загальному вигляді вимірювана величина визначається за формулою

(2.3)

де — значення величин, виміряних прямим способом;

- функціональна залежність.

Знаходити значення деяких величин легше і простіше шляхом непрямих вимірювань, ніж шляхом прямих вимірювань. Іноді прямі вимірювання практично неможливо здійснити. Наприклад, не можна виміряти густину твердого тіла, яка визначається по результатам вимірювань об’єму і маси: ρ = m/V.

Непрямі вимірювання виконують тоді, коли значення величин неможливо або складно виміряти прямо, або коли непрямі вимірювання дозволяють одержати набагато більш точні результати, ніж прямі вимірювання.

Сукупними називаються непрямі вимірювання, в яких значення декількох одночасно вимірюваних однорідних величин отримують шляхом розв’язання системи рівнянь, що пов’язують різні сполучення цих величин, значення яких, в свою чергу, отримуються прямими або непрямими вимірюваннями.

Прикладом сукупних вимірювань може бути визначення опорів резисторів, що сполучені трикутником. При цьому вимірюють опори між кожною парою вершин трикутника і одержують систему рівнянь:

Розв’язок цієї системи рівнянь дає можливість визначити опори .

Сукупними також є вимірювання, при яких маси окремих гирь набору знаходять по відомій масі однієї з них і по результатам прямих порівнянь мас різних сполучень гирь.

Сумісними називаються непрямі вимірювання, в яких значення декількох одночасно вимірюваних різнорідних величин отримують розв'язанням рівнянь, які пов'язують їх з іншими величинами, що вимірюються прямо або опосередковано.

Наприклад, відомо що опір терморезистора , де - опір резистора при температурі 0°С, -температурний коефіцієнт опору. Якщо значення та не можна знайти прямими чи опосередкованими вимірюваннями, то вимірюють опір при температурі та при температурі і складають систему рівнянь:

розв’язуючи яку знаходять

Сумісні вимірювання використовуються також для визначення залежності між величинами.

Наприклад, на основі ряду одночасних вимірювань приросту довжини Δl зразка в залежності від зміни його температури Δt визначають коефіцієнт розширення зразка k = Δl/Δt.

II. Метрологічні вимірювання або вимірювання з максимально можливою точністю відповідно до наявного технічного рівня - це вимірювання за допомогою еталонів і зразкових засобів вимірювання з метою відтворення встановлених одиниць фізичних величин або передачі їх розміра робочим засобам вимірювань. Крім того, такі вимірювання необхідні при наукових дослідженнях високого рівня та розробках сучасних технологій в електроніці, атомній енергетиці тощо.

Наприклад, при повірці зразкових мір магнітної індукції (3-го розряду) на повірочній установці здійснюється вимірювання зразковим тесламетром.

Ці вимірювання проводяться з метрологічною метою, тобто є метрологічними.

Контрольно-повірочні вимірювання – це вимірювання, похибки яких не перевищують деяких наперед заданих значень. До них відносять лабораторні вимірювання фізичних величин за

допомогою зразкових і технічних засобів високих класів точності. Такі вимірювання проводяться у метрологічних лабораторіях Держстандарту України та науково-дослідних інститутах.

Технічні вимірювання — вимірювання, які проводяться у промисловості і визначаються невисоким класом точності засобів вимірювання.

Технічні вимірювання – це вимірювання за допомогою робочих засобів вимірювань.

Технічні вимірювання виконуються з метою контролю і управління науковими експериментами, контролю параметрів виробів, керування рухом різних видів транспорту, діагностики захворювань тощо.

Наприклад, вимірювання тиску пара в котлі за допомогою манометра, вимірювання ряду фізичних величин, що характеризують технологічний процес.

III. Рівноточні вимірювання - ряд вимірювань деякої величини, виконаних однаковими по точності засобами вимірювань в одних і тих же умовах.

Нерівноточні вимірювання - ряд вимірювань будь-якої величини, виконаних різними по точності засобами вимірювань і (або) в різних умовах.

IV. Однократне вимірювання - вимірювання, виконане один раз. Наприклад, вимірювання конкретного моменту часу по годиннику. Коли потрібна більша впевненість в отриманому результаті, одного вимірювання буває недостатньо. Тоді виконуються два, три і більше вимірювань однієї і тієї ж конкретної величини. В таких випадках користуються виразами “двократне вимірювання”, “трьохкратне вимірювання” і т.д.

Багатократне вимірювання - вимірювання однієї і тієї ж фізичної величини, результат якого отримують з декількох наступних один за другим вимірювань, тобто це вимірювання, яке складається з ряду однократних вимірювань.

Постає питання: з якого числа вимірювань можна вважати вимірювання багатократним? Оскільки відомо, що при кількості окремих вимірювань n ≥ 4, ряд вимірювань може бути оброблений у відповідності з вимогами математичної статистики, то при чотирьох і більше вимірюваннях, вимірювання можна вважати багатократним. За результат багатократного вимірювання звичайно приймають середнє арифметичне значення із результатів однократних вимірювань.

V. Статичне вимірювання - вимірювання фізичної величини, яка приймається у відповідності з конкретною вимірювальною задачею за незмінну на протязі часу вимірювання.

Наприклад, вимірювання довжини деталі при нормальній температурі, вимірювання розмірів земельної ділянки.

Динамічне вимірювання - вимірювання фізичної величини, розмір якої змінюється з часом. Швидка зміна розміру вимірюваної величини потребує її вимірювання з точною фіксацією момента часу.

Наприклад, вимірювання відстані до рівня землі з літака, що йде на посадку.

VI. Абсолютні вимірювання - вимірювання, значення яких подані в абсолютних одиницях фізичних величин.

Наприклад, при вимірюванні сили електричного струму амперметром або довжини деталі мікрометром результат вимірювання виражається в одиницях вимірюваних величин (в амперметрах і мікрометрах).

Відносні вимірювання - вимірювання, значення яких подані як відношення вимірюваної величини до одноіменної величини, умовно прийнятої за одиницю, або у відсотках.

VII. Поділ вимірювань на аналогові і цифрові обумовлений формою вимірювальної інформації, яка міститься у вихідних сигналах аналогових та цифрових вимірювальних приладів. В аналогових приладах вихідним сигналом є переміщення стрілки вздовж шкали, в цифрових – зображення числового значення вимірюваної величини цифровими знаками.

Графічні вимірювання – вимірювання, в яких вихідний сигнал відображається у вигляді графіка ( самопишущі прилади, відображення графічної інформації на дисплеї комп’ютера).